GNS3 ağ simulator programını kullanırken bazen bilgisayarımızın performans sorunları ile karşılaşırız. GNS3 programı üzerinde local olarak Cisco Router IOS imajlarını eklediğimizde, hem depolama hem de performans açısından sorun yaşarız.
GNS3 VM Nasıl İmport Edilir?
Öncelikle, GNS3 VM nedir kısaca bahsedelim.
GNS3 VM bir Linux platformu üzerinde geliştirilen bir sanal makine entegrasyon programıdır. GNS3 VM.ova dosyasını indirdikten sonra, bilgisayarınıza import / yükleme için sanallaştırma programı kullanmanız gerekir.
GNS3 VM ile Cisco Router IOS imajlarını, Server’a Upload ederek tek bir yerde depolama sağlayabilirsiniz. Ayrıca yüklenen IOS imajları, daha performanslı çalışır. Bu yapıyı bir harici disk üzerinde çalıştırırsanız daha da fazla performans elde edebilirsiniz.
Harici bir disk olarak, SSD harici diskleri kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz…
GNS3, GNS3 VM.ova dosyasını VMware Workstation sanallaştırma programı için geliştirmiştir. Ayrıca, VirtualBox sanallaştırma programı içinde bu dosya mevcuttur. Bu yazımızda VMware Workstation programını kullanacağız. Sizler de VMware sanallaştırma programını kullanabilirsiniz.
Bu yazıdaki adımları takip ederek GNS3 Server.ova dosyasını VirtualBox üzerine de ekleyebilir ve kullanabilirsiniz.
VMware Üzerinde GNS3 VM Kurulumu
VMware ile GNS3 VM yükleme adımlarına artık geçebiliriz.
VMware Workstation kurulumu‘nu yaptıktan sonra, GNS3 VM.ova dosyasını geliştiricinin websitesinden bilgisayarınıza indiriniz.
Bilgisayarınıza indirdiğiniz arşivli dosyayı klasöre çıkarınız ve adım adım kurulum için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
İndirdiğiniz GNS3 VM.ova dosyasına çift tıklayınız.
Adım 2
Aşağıdaki gibi VMware Workstation programı açılacaktır. Harici bir disk üzerine import etmek için, Browse (Gözat) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Disk seçeneklerinden harici diskinizin üzerinde yeni bir klasör oluşturunuz ve daha sonra OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 4
Lokasyonun harici disk üzerinde olduğunu kontrol ettikten sonra, Import butonuna basınız.
Adım 5
GNS3 Server import işlemi başladı.
Adım 6
GNS3 sanal makineyi import ettikten sonra, ağ bağlantısı ayarlarını yapmak için, aşağıdaki görüntüdeki gibi Network Adapter‘lerine tıklayınız. Daha sonra, Network Adapter 2‘yi siliniz.
Adım 7
Network Adapter 1 ayarlarını VMnet0 (Bridged) olarak yapılandırınız. Virtual Network Editör programında VMnet0’ı Bridged olarak yapılandırmayı unutmayınız.
Adım 8
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, GNS3 sanal makineyi çalıştırınız.
Adım 9
GNS3 sunucu açılıyor…
Adım 10
GNS3 sanal makine açıldıktan sonra ilk açılış görüntüsü aşağıdaki gibidir. Burada OK seçeneğine tıklayarak gelişmiş ayarlar bölümüne erişebilirsiniz.
GNS3 sunucu IP adresini yerel ağdaki DHCP sunucudan aldığını inceleyebilirsiniz.
Adım 11
İmport işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra, CMD komut isteminden IP adresine Ping atarak bağlantıyı test ediniz.
GNS3 VM, Sanal Makine Üzerine Nasıl Eklenir? ⇒ Video
Sanal makineye GNS3.ova import etmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Sonuç
Bu yazımızda GNS3 programını daha performanslı kullanmak ve merkezi bir IOS yönetimi sağlamak amacıyla VMware ile GNS3 VM yükleme adımlarını gerçekleştirdik.
Artık, bir L2 Switch ve L3 Switch‘lerin tüm özelliklerini kullanabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
hocam selamlar mümkünse bir soru sormak istiyorum. gsn3 vm import etmek isterken vm workstation power tuşuna tıkladıktan sonra internal error hatası vermekte daha sonra hizmetlerden services.msc den vmware authorization tekrar başlat yaptım fakat yine internal error hatası ne yapılabilir yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler.
bilgisayar özellikler
CPU:DualCore Intel Core 2 Duo T8100, 2100 MHz
Görüntü Bağdaştırıcısı:ATI Mobility Radeon HD 2600 (256 MB)
Ram:4 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM