Bu rehberimizde bir Apple Mac bilgisayarında GNS3 VM kurulumu nasıl yapacağınızı anlatacağım. Özellikle macOS 12, 13, 14 veya 15 işletim sistemlerinde bunu yapacağım. Böylece, Cisco sınavlarına daha profesyonel bir şekilde hazırlanmanıza yardımcı olacağım.
macOS 12, 13, 14 ve 15 Üzerinde GNS3 VM (Server) Nasıl Kurulur?
GNS3 üzerinde bir Cisco Router veya Switch çalıştırdığınızda bilgisayarınızın performansı ciddi bir oranda azalmaktadır. Bu nedenle daha gelişmiş ağ topolojileri tasarladığınızda, çalışan her bir cihaz host’unuzun işlemcisine ek bir yük bindireceği için performans sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
GNS3 VM kullanmanın ana amacı performans sorunlarını minimum seviyeye indirmektir. GNS3 ile GNS3 VM’yi birbirine bağladıktan sonra Router IOS imajı eklediğinizde, imaj Server üzerine upload edilir ve oradan çalıştırılır. Sonuç olarak daha spesifik ağ tasarımları oluşturabilecek ve daha fazla performans artışı elde edeceksiniz.
Mac’inizde GNS3 VM’yi kullanabilmeniz için bilgisayarınızda bir sanallaştırma programının kurulu olması gerekir. macOS sisteminizde GNS3 VM’yi yapılandırmak için VMware Fusion veya Oracle VM VirtualBox’ı kullanabilirsiniz.
Gereksinimler
GNS3 VM’yi yapılandırmaya başlamadan önce aşağıda listelenen bağlantılardan gerekli programların kurulumunu yapınız.
GNS3 VM İndirme ve Kurma
GNS3 VM.ova dosyasını GNS3 resmi websitesinden bilgisayarınıza indirerek kurduğunuz sanallaştırma programı ile kolayca import edebilirsiniz.
Adım 1
GNS3 VM’yi indirmek için bu bağlantıyı ziyaret ediniz ve indirme sayfasının altındaki “Download the GNS3 VM” seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Sanallaştırma programlarının listelendiği sayfada VMware Workstation and Fusion seçeneğinin yanındaki Download butonuna tıklayınız.
Adım 3
Arşivli GNS3 VM dosyasını Mac’nize indirdikten sonra Downloads (İndirmeler) gidiniz ve arşivli dosyayı klasöre çıkarmak için üzerine çift tıklayınız.
Adım 4
Zip uzatılı dosyayı klasöre çıkarttıktan sonra GNS3 VM klasörünün içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.
Adım 5
VMware Fusion yazılımınızı açınız ve araç menüsünden File (Dosya) / Import (İçe Aktar) seçeneğine tıklayınız.
Adım 6
Choose an Existing Virtual Machine (Mevcut Bir Sanal Makine Seçin) penceresinde OVF dosyasının konumunu belirtmek için Choose File (Dosyayı Seç) butonuna tıklayınız.
Adım 7
Downloads gidiniz ve GNS3 VM klasörü içerisindeki GNS3 VM.ovf dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.
Adım 8
GNS3 VM’yi ekledikten sonra Continue (Devam Et) tıklayınız ve Fusion yazılımının Downloads klasörüne erişimine izin veriniz.
Adım 9
GNS3 Server sanal makinenin konumunu belirtiniz ve Save (Kaydet) tıklayınız.
Adım 10
GNS3 VM sanal makine Fusion üzerine import edilirken bekleyiniz.
Adım 11
İmport işlemi tamamlandıktan sonra Finish (Bitir) penceresinde sanal makineye ait bilgileri görebilirsiniz. GNS3 Server’da bazı değişiklikler yapmak için Customize Settings (Ayarları Özelleştir) tıklayınız.
Adım 12
GNS3 Server ayarlarında Advanced (Gelişmiş) tıklayınız.
Adım 13
GNS3 sunucunun daha performanslı çalışmasını sağlamak için Side Channel Mitigations devre dışı bırakınız ve Troubleshooting (Sorun Giderme) özelliğini None (Hiç Biri) olarak değiştiriniz.
Adım 14
Processors & Memory (İşlemciler & Bellek) ayarlarında host bilgisayarınızın performansına göre RAM boyutu ve sanal çekirdek sayısını yapılandırınız.
Adım 15
GNS3 VM sanal sunucuyu çalıştırınız.
Adım 16
GNS3 VM açıldıktan sonra yazılımın ekranında sunucu sürümü veya sanallaştırma platformu bilgilerini görebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki bir web tarayıcısından sunucuya erişebilmeniz için Web-Ui başlatmak için IP adresini kullanabilirsiniz.
GNS3 ile GNS3 VM Bağlantısını Yapma
GNS3 yazılımınıza GNS3 VM’yi entegre etmeden de Web-Ui üzerinden sunucuya bağlanabilir ve projelerinizi oluşturabilirsiniz. Fakat, GNS3 üzerinden sunucuya bağlanmak daha performanslı olacağı için bu yöntemi kullanmanızı öneririz.
Adım 1
GNS3 araç menüsünden Help (Yardım) / Setup Wizard (Kurulum Sihirbazı) tıklayınız.
Adım 2
Kurulum sihirbazında Run appliances in a virtual machine (Cihazları sanal bir makinede çalıştırın) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
GNS3 local server ayarlarını varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 4
Local GNS3 sunucusuna bağlantı başarılı olduktan sonra tekrar Next’e tıklayınız.
Adım 5
GNS3 VM’yi etkinleştirmek için Virtualization Software (Sanallaştırma Yazılımı) için sisteminizde kurulu programı seçiniz ve vCPU değerini ve RAM boyutunu host bilgisayarınızın donanım özelliklerine göre değiştirdikten sonra Next’e tıklayınız.
Adım 6
Servers Summary kısmında GNS3 VM’nin otomatik olarak başlatıldığını görebilirsiniz. GNS3 Virtual Machine özet penceresindeki bilgileri kontrol ettikten sonra Finish butonuna tıklayınız.
GNS3 Sunucuya Cisco Router Ekleme
Gereksinimler listesindeki bağlantıdan bilgisayarınıza bir Cisco Router IOS imajı indirdikten sonra GNS3 sunucunuza kolayca ekleyebilirsiniz.
Adım 1
IOS imajı ekleme sihirbazını açmak için GNS3 araç menüsünden Preferences (Tercihler) tıklayınız.
Adım 2
New IOS Router Template penceresinde Run this IOS router on the GNS3 VM (Bu IOS yönlendiriciyi GNS3 VM üzerinde çalıştırın) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
IOS Image penceresinde Mac’inize indirdiğiniz IOS imajının konumunu belirtmek için Browse (Gözat) tıklayınız.
Adım 4
Downloads klasörüne gidiniz ve c7200-adventerprisek9-mz.152-4.M7.bin dosyasını seçiniz ve açınız.
Adım 5
IOS imajının sıkıştırmasını açmak için sorulan soruda Yes’e tıklayınız.
Adım 6
Cisco Router IOS imajı GNS3 Server’a upload edilirken bekleyiniz.
Adım 7
IOS imajını sunucuya kopyaladıktan sonra tekrar Next’e tıklayınız.
Adım 8
Router IOS imajının adını değiştirebilir veya platformunu düzenleyebilirsiniz. Eğer aynı imajı tekrar eklerseniz Router adını değiştirmeyi unutmayınız.
Adım 9
Eklediğiniz Router’ın bilgisayarınızda daha stabil çalışması için hostunuzun donanım özelliklerine göre bellek boyutunu arttırabilirsiniz. c7200 IOS imajı için varsayılan bellek boyutu 512 MB’dir.
Adım 10
Eklediğiniz Router’a serial interface veya gigabit interface eklemek istiyorsanız ağ bağdaştırıcıları penceresinde boş slotlara o arayüzleri ekleyebilirsiniz.
Adım 11
Mac’inizin işlemcisini %100 kullanmamak için Idle-PC değeri belirlemeniz gerekir. Bu değeri simülatör yazılımı otomatik olarak bilgisayarınızın özelliklerine göre belirlemektedir.
Router c7200 için uygun bir Idle-PC değeri bulmak için Idle-PC Finder butonuna tıklayınız ve uygun değer bulunduktan sonra Finish’e tıklayarak pencereyi kapatınız.
Adım 12
IOS Router Templates kısmında eklediğiniz imajın bilgilerini kontrol ettiğinizde Server değerinin GNS3 VM olduğunu görebilirsiniz.
macOS PC’de Yeni Bir Proje Oluşturma
macOS sisteminize GNS3 VM kurduktan sonra ve sunucuya IOS imajı ekledikten sonra yeni bir proje oluşturarak eklediğiniz Router cihazını test edebilirsiniz.
Adım 1
GNS3’te New Project (Yeni Proje) ikonuna tıkladıktan sonra açılan pencerede projenin adını ve konumunu yapılandırınız.
Adım 2
Projeye bir adet c7200 Router’ı ekledikten sonra VPCS cihazı eklerken sunucu seçim penceresinde GNS3 VM seçiniz.
Adım 3
Tüm cihazları çalıştırdıktan sonra R1 üzerine çift tıklayarak konsolu açınız ve VPCS‘ye bağlı arayüzüne IP adresini atamak için aşağıdaki komutları yürütünüz.
R1# conf t
R1(config)# interface fastethernet 0/0
R1(config)# ip address 192.168.1.100 255.255.255.0
R1(config)# no shutdown
Adım 4
VPCS cihazına bir IP adresi atamak için ise konsol penceresinde aşağıdaki komutu yürütünüz ve show ip komutu ile kontrol ediniz.
PC1> ip 192.168.1.200/24
PC1> show ip
Adım 5
R1’den VPCS’ye ping attığınızda iki cihaz arasındaki bağlantının başarılı olduğunu görebilirsiniz.
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Versiyon | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
macOS Monterey (Yeni) | İzle | – |
macOS Mojave | İzle | Görüntüle |
macOS High Sierra | İzle | Görüntüle |
Sonuç
Sonuç olarak, macOS PC’nizde simülasyon yazılımının yanında GNS3 VM’yi kurmanız faydalı olacaktır. Aslında, bu yapı Cisco sınav hazırlığınızı geliştirir. Artı, genel ağ simülasyon deneyiminizi önemli ölçüde optimize eder.
Açıkçası, kaynak yoğun görevleri GNS3 VM’ye devrederek daha yüksek performans elde edersiniz. Böylece karmaşık ağ topolojileri tasarlarken verimliliğin hazzını alabilirsiniz.
Özetle açıkladığım adımları takip ederek sanal sunucuyu simülasyon programınıza entegre edebilirsiniz. Acemi olsanız da kolayca konfigürasyon yapabilirsiniz. Kısacası, Bu, temel ağ kavramlarını denemenizi ve öğrenmenizi sağlar. Böylece daha fazla güven ve yeterlilik kazanabilirsiniz.