Ubuntu Üzerinde GNS3 VM Kurulumu
Cisco sınavlarına hazırlanırken kapsamlı ağ topolojileri geliştirmek için bilgisayarınızın performansı önemli bir faktördür. Sadece GNS3 ile IOS imajları kullanımı bilgisayarınızın donanım performansını etkileyebilir.
Linux Üzerinde GNS3 VM 2.2.5 Nasıl Kurulur?
GNS3 VM, VirtualBox veya VMware Workstation gibi sanallaştırma programları ile birlikte çalışan, Cisco Router IOS imajlarınızı tek bir sanal makineden yönetebileceğiniz ve aynı zamanda oldukça performanslı çalışan Linux tabanlı bir sistemdir.
GNS3 VM ile Cisco IOU imajlarını kullanabilirsiniz. Önceki yazılarımızda, GNS3 VM ile ilgili yazılar yayınladık. Windows, Linux ve MacOS sistemler üzerinde GNS3 VM kurulumu yazılarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda ise, Linux/Ubuntu’nun en güncel sürümü üzerinde GNS3 VM kuracağız.
Ubuntu 17.04 / 17.10 / 18.04 / 18.10 / 19.04 / 19.10 Üzerinde VMware Workstation ile GNS3 VM Yapılandırma
Kurulum adımlarına geçmeden önce, Ubuntu üzerinde VMware Workstation kurmak için aşağıdaki görüntüye tıklayınız.
Adım 1
GNS3 VM.ova dosyasını gns3 websitesini ziyaret ederek bilgisayarınıza indiriniz. GNS3 VM kurduktan sonra bir Cisco IOS imajına ihtiyacınız olacağı için buradan C7200 imajını elde edebilirsiniz.
Adım 2
VMware Workstation açınız ve GNS3 VM.ova dosyasını VMware üzerine import etmek için File / Open (Menü / Aç) seçeneğine tıklayınız.
Adım 3
Ubuntu masaüstünde bulunan ova uzantılı dosyayı seçiniz ve Open butonuna tıklayınız.
Adım 4
Import butonuna tıklayarak .ova dosyasını VMware sanallaştırma programına ekleyiniz.
Adım 5
GNS3 VM import ediliyorken bekleyiniz.
Adım 6
GNS3 VM, VMware programına import edildikten sonra sanal makineyi başlatınız.
Adım 7
GNS3 üzerinde Edit / Preferences (Düzenle / Tercihler) tıklayınız. Preferences penceresinde GNS3 VM seçeneğine tıklayınız ve ardından Enable the GNS3 VM seçeneğine tıklayınız ve son olarak OK butonuna tıklayarak makinenin açılmasını bekleyiniz.
Adım 8
Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi GNS3 VM başlatılıyor…
Adım 9
GNS3 VM’nin açılış görüntüsü aşağıdaki gibidir.
Adım 10
GNS3 VM üzerinde Cisco c7200 Router eklemek için Dynamips / IOS routers seçeneğine tıklayınız ve ardından New (Yeni) butonuna tıklayınız.
Adım 11
Run this IOS router on the GNS3 VM (Bu IOS router’ı GNS3 VM üzerinde çalıştırın) seçeneğini seçiniz ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 12
New IOS Router template penceresinde Browse (Göz at) butonuna tıklayınız.
Adım 13
Bilgisayarınıza indirdiğiniz c7200 Router’ı seçiniz ve Open butonuna tıklayınız.
Adım 14
IOS imajını decompress (sıkıştırmayı açmak) etmek için Yes butonuna tıklayınız.
Adım 15
IOS imajını ekledikten sonra Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 16
IOS Router’ın platformunu seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 17
IOS Router için 512 MB RAM değeri belirleyiniz ve Next‘e tıklayınız.
Adım 18
Aşağıdaki görüntüdeki gibi boş slotlara GigabitEthernet veya Serial Interface arayüzleri ekledikten sonra Next‘e tıklayınız.
Adım 19
İşlemcinizin Cisco IOS Router’ı daha verimli çalıştırmasını sağlamak için Idle-PC Finder butonuna tıklayarak yeni bir değer belirleyiniz. Idle-PC değeri belirledikten sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
Adım 20
GNS3 VM üzerinde Cisco Router ekledikten sonra aşağıdaki pencereden Server kısmından IOS Router’ın çalışma lokasyonunu kontrol edebilirsiniz.
Adım 21
GNS3 çalışma alanına eklediğiniz Cisco Router‘ı ekleyiniz ve çalıştırınız. Aşağıdaki görüntüdeki gibi CLI komut isteminde show version komutu ile Router IOS yazılımının sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Video 1
Linux bilgisayarınızda GNS3 VM çalıştırmak için aşağıdaki videoları izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Video 2
Video 3
Son Söz
Bu yazımızda, Linux üzerinde GNS3 VM nasıl kurulur inceledik. Son olarak, GNS3 VM bağlantısı yaptıktan sonra onun üzerine bir adet Cisco Router ekledik ve çalışabilirliğini test ettik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ GNS3 ile RIP Yapılandırma
♦ GNS3 ile RIP2 Yapılandırma
♦ GNS3 ile EIGRP Yapılandırma
♦ GNS3 ile OSPF Yapılandırma
♦ GNS3 VM Güncelleme