Mac bilgisayarınızda Windows 8/8.1 çalıştırmayı mı düşünüyorsunuz? Öyleyse kurulum yöntemini başka yerde aramayın! Bu yazımızda size macOS işletim sistemi üzerinde VMware Fusion 12 Pro kullanarak yeni bir sanal makinede bu sistemi kurmayı göstereceğim.
Dolayısıyla ister bir teknoloji meraklısı olun ister sanallaştırmayı denemek isteyin. Profesyonel rehberimizi takip ederek Windows 8/8.1’i Mac’inizde sorunsuz bir şekilde çalıştırabileceksiniz!
Fusion 12 Pro Kullanarak Mac / macOS Sisteminde Sanal Makine Üzerinde Windows 8/8.1 Çalıştırma
Mac bilgisayarınızda Microsoft’un Windows 8/8.1 sürümünü kurmak ve çalıştırmak istiyorsanız, sanallaştırma yazılımı platformlarından Fusion Pro‘yu kullanabilirsiniz.
VMware Fusion, macOS işletim sistemlerinde sanal makine oluşturmanıza izin veren bir sanallaştırma yazılımıdır. Bu yazılımı kullanarak bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek kalmadan ek bir sanal işletim sistemi kurabilirsiniz.
Apple bilgisayarlarında Boot Camp yazılımını kullanarakta bir Windows sistemi kurabilirsiniz, fakat sistem geçişlerinde her sefer bilgisayarınızı yeniden başlatmak zorunda kalacaksınız.
Bu yüzden, VMware firmasının Mac bilgisayarları için geliştirdiği Fusion yazılımını kullanarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz.
Fusion’da sanal makine oluştururken kuracağınız sistemin platformunu doğru olarak seçmeniz ve sanal donanım ayarlarını iyi yapmanız performans açısından önemlidir. Bu sayede, host bilgisayarınızda daha verimli ve performanslı bir sanal bilgisayar çalıştırabilirsiniz.
Windows 8/8.1 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Mac bilgisayarınıza Fusion Pro’yu kurduktan sonra Applications (Uygulamalar) konumundan programı çalıştırdıktan sonra artık bir sanal makine oluşturmaya hazırsınız.
Kuracağınız işletim sisteminin ISO imajını Fusion anasayfasına sürükleyip bırakarak hızlı bir şekilde sanal makine oluşturabilirsiniz. Fakat, varsayılan olarak tanımlanan ayarlar yerine manuel düzenleme yaparak sanal makine performansını geliştirebilirsiniz.
Adım 1
Fusion Pro’yu çalıştırdıktan sonra anasayfasına direk olarak bir ISO imajını sürükleyip bırakarak bir VM hazırlayabilir veya mevcut bir VM’yi programa ekleyebilirsiniz.
VM’nin yapılandırmalarını manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Bunun için özel sanal makine oluşturma seçeneğini seçerek Continue tıklayarak ilerleyiniz.
Adım 2
Guest işletim sistemi seçim penceresinde Microsoft Windows / Windows 8.x x64 seçiniz ve Continue tıklayınız.
Adım 3
Sanal makineye kuracağınız işletim sistemi UEFI firmware’i destekliyorsa bunu seçin. Ayrıca bu pencereden firmware tipini değiştirebilirsiniz.
Aslında, eski sistemleri kurmayı planladığınızda Legacy BIOS’u seçmeniz en iyi seçenektir. Ancak sanal makinenin güvenliğini artırmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda hem güvenliği hemde hızlı önyüklemeyi etkinleştirmek için UEFI / Secure Boot seçin.
Adım 4
Diyelim ki Windows 8 kurulumunu sıfırdan yapmayı hedefliyorsunuz. Bu durumda sanal disk seçim penceresinde Create a new virtual disk seçerek ilerleyin.
Fakat, daha önce kurduğunuz hazır Win8 sanal diskiniz olduğunu varsayalım. Direk programa entegre etmek için bu pencerede mevcut sanal diski VM’ye ekleyebilirsiniz.
Adım 5
Hazırlamış olduğunuz sanal makinenin özet bilgilerini burada görebilirsiniz. Eğer sanal donanım ayarlarını daha iyi seviye yapılandırmak için Ayarları Özelleştir seçeneğine tıklayınız. Eğer istemiyorsanız varsayılan kurulum konumunu kabul ederek ilerlemek için Kaydet butonuna tıklayınız.
Adım 6
Sanal makinenin ayarlarında Processors & Memory (İşlemciler & Bellek) aygıtına tıklayınız ve Mac’inizin donanım özelliklerine bağlı olarak sanal işlemci sayısını arttırınız ve RAM miktarını yapılandırınız.
Sanal makine içerisinde herhangi bir sanallaştırma yazılımı kullanmayı hedefliyorsanız, hypervisor etkinleştiriniz. Ayrıca, host ile VM arasında daha iyi bellek yönetimi için IOMMU özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 7
Guest makineye Mac’inizin IP adresi aldığı DHCP sunucusundan bir IP adresi atamak için Ethernet bağdaştırıcıyı seçebilirsiniz. Bu seçenek ile guest makineniz yerel ağ üzerinde ek bir bilgisayar olarak görünecektir.
Adım 8
Windows 8/8.1 işletim sistemini NVMe sanal diski üzerinde çalıştırırsanız sanal makine performansını ciddi derecede arttırmış olacaksınız. Bu yüzden, Bus Type (Veriyolu Türü) SCSI yerine NVMe olarak değiştiriniz ve Apply (Uygula) tıklayınız.
Fusion’da varsayılan olarak Windows 8x için tanımlanan disk boyutu 60 GB’dir. Eğer sanal diskin kapasitesini arttırmak veya azaltmak istiyorsanız Disk Size kısmından onu değiştirebilirsiniz.
Adım 9
Sanal makineye Windows 8x ISO dosyasını eklemek için CD/DVD (SATA) aygıtı ayarlarından açılır listeden Choose a disc or disc image (Bir disk veya disk imajı seç) seçeneğine tıklayınız.
Adım 10
Makalenin altındaki tablodan bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows 8.1 Pro x64 ISO dosyasını seçiniz ve ardından Open (Aç) tıklayınız.
Adım 11
Guest makinede yazıcınızı kullanmayacaksanız, Remove Printer Port (Yazıcı Portunu Sil) tıklayınız ve kaldırma işlemini onaylamak için Remove (Sil) tıklayınız.
Adım 12
Sanal bilgisayarın gelişmiş ayarlarında Troubleshooting (Sorun Giderme) özelliğini None (Hiçbiri) olarak değiştiriniz ve Side Channel Mitigations özelliğini devre dışı bırakınız.
Adım 13
Windows kurulumunu başlatmak için sanal bilgisayarınızı çalıştırınız.
macOS Sistemli Mac PC’de Windows 8/8.1 Kurulumu
Windows 8.1 için yeni bir sanal bilgisayar oluşturduktan ve ayarlarını yaptıktan sonra eklediğiniz ISO imajı ile sistemi boot etmeniz ve kurulumu başlatmanız gerekir.
Mac bilgisayarınızda guest makineye kuracağınız bir işletim sisteminin kurulum adımları gerçek bir bilgisayar üzerine kurulum yapıyormuş gibi aynıdır.
Adım 1
Sanal sisteminizi çalıştırdıktan sonra Windows kurulum sihirbazını başlatmak için klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.
Adım 2
Windows 8 kurulum sihirbazında sisteminizde kullanacağınız sistem dilini, klavye düzenini ve sistem saatini ayarlayınız ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Windows 8x işletim sistemini daha önce kurduysanız sisteminizi onarmak için bu pencerede Repair Your Computer (Bilgisayarınızı Onarın) seçeneğine tıklayabilirsiniz. Windows kurulumunu başlatmak için Install Now (Şimdi Kur) tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 4
Windows 8’i daha önce satın aldıysanız ürün anahtarınızı yazınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Windows 8x lisans anlaşmasını kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Daha eski bir Windows sürümüne sahipseniz mevcut dosyalarınızı, ayarlarınızı ve uygulamalarınızı silmeden sisteminizi yükseltebilirsiniz. Sıfırdan bir sistem kurulumu yapacağınız için bu pencerede Install Windows Only (Sadece Windows’u Kur) seçeneğine tıklayınız.
Adım 7
Ayrılmamış disk alanını düzenlemek için New (Yeni) tıkladıktan sonra otomatik olarak yapılandırılan disk kapasitesini kabul etmek için Apply (Uygula) butonuna tıklayınız. Ayrıca, Windows’un sistem dosyaları için ek alanlar oluşturacağını bildiren pencerede OK’a tıklayınız.
Adım 8
Sanal diskin tüm kapasitesi için yeni bir bölüm oluşturduktan sonra Primary (Birincil) disk bölümünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 9
Windows sihirbazı kurulum için gerekli sistem dosyalarını kopyalıyorken bekleyiniz ve guest makinenizi kapatmayınız.
Adım 10
Sihirbaz, Windows 8 sistem dosyalarını kopyaladıktan sonra belirtilen süre içinde sanal sisteminizi yeniden başlatacaktır. Guest makinenizi süreyi beklemeden yeniden başlatınız ve devam ediniz.
Adım 11
Yerel ağınızdaki diğer bilgisayarlardan farklı bir bilgisayar adı yazınız ve ayrıca tema rengini belirleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
Yerel ağdaki diğer cihazlara otomatik olarak bağlanmak, Windows güncellemeleri otomatik olarak yüklemek, Windows Defender ile kişisel verilerinizi korumak veya Microsoft’a kullanıcı verilerini göndererek gelişimine yardımcı olmak için Use Express Settings (Hızlı Ayarları Kullan) tıklayarak izin verebilirsiniz.
Eğer kişisel amacınıza uygun olarak bazı sistem ayarlarını değiştirmek istiyorsanız, Customize (Özelleştir) tıklayabilir ve bazı ayarları etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Adım 13
Windows 8x’te oturum açmak için bir Microsoft hesabınızla oturum açabilir ve tüm verilerinizi bulutta yedekleyebilirsiniz. Bu ekranda Microsoft hesabı olmadan devam et seçeneği olmadığı için Create a new account (Yeni bir hesap oluştur) tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 14
Bir Microsoft hesabı oluşturma ekranında çevrimdışı hesap ile oturum açmayı etkinleştirmek için Sign in without a Microsoft account (Bir Microsoft hesabı olmadan devam et) tıklayınız.
Adım 15
Sanal sisteminizde yerel kullanıcı hesabı oluşturmak için bir kullanıcı adı yazınız ve Finish (Bitir) tıklayınız.
Adım 16
Windows 8x kurduktan sonra sistem sürümünü öğrenmek için Windows + R’ye basınız ve Run (Çalıştır) penceresinde winver komutunu yazınız ve OK’a basınız.
Fusion Windows 8 VM’de VMware Tools Kurulumu
macOS üzerinde VMware Fusion ile Windows 8/8.1 kurulumu sonrası VM’nin daha performanslı çalışmasını sağlamak, tam ekran çözünürlüğünü etkinleştirmek ve host ile VM arasında dosya transferi yapabilmeniz için VMware Tools kurmanız gerekir.
Adım 1
Sanal makine çalışırken VM Fusion menüsünden Virtual Machine > Install VMware Tools seçeneğine gidin. Daha sonra açılan pencereden CD imajını sisteme eklemek için Install seçeneğine tıklayın.
Adım 2
VMware Tools CD imajı sanal makineye ekledikten sonra Run setup64.exe seçeneğine tıklayarak sihirbazı başlatınız.
Adım 3
VMware Tools kurulum sihirbazında Next’e tıklayınız.
Adım 4
Guest makinenizi daha sonra VMware firmasının diğer ürünleri ile kullanmayı düşünüyorsanız uyumluluk için Complete (Tümü) seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Guest makine araçlarının kurulumunu başlatmak için Install tıklayınız veya değişiklik yapmak istiyorsanız Back (Geri) tıklayınız.
Adım 6
Windows 8 sanal bilgisayarınıza VMware Tools kurduktan sonra sisteminizi yeniden başlatınız.
Adım 7
Guest işletim sisteminizin tam ekran moduna alınız ve çözünürlüğü kontrol ediniz.
Adım 8
Ayrıca, Mac’iniz ile guest makineniz arasında sürükle bırak yöntemiyle dosya transferi yapabildiğinizi kontrol ediniz.
İnternet Bağlantısını Kontrol Etme
Mac’inizde çalıştırdığınız guest makinenin yerel ağınıza ve İnternet’e erişebildiğini kontrol etmeniz gerekebilir. Bu sayede, VM’de yapacağınız işlerine devam edebilirsiniz.
Adım 1
CMD komut istemini açmak için Windows + R’ye basınız ve Run (Çalıştır) penceresinde cmd yazınız ve OK’a tıklayınız. CMD prompt açtıktan sonra ping 8.8.8.8 komutunu yürütünüz ve Google sunucularına ping atarak İnternet bağlantınızı sınayınız.
Adım 2
Google veya herhangi bir websitesine ping atabiliyorsanız İnternet bağlantınız var demektir. Ek olarak İnternet Explorer tarayıcıyı açınız ve Google anasayfasını ziyaret etmeyi deneyiniz.
Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma
Dosyaları Mac’inizden konuk makineye taşımak için sürükleyip bırakın. Ancak bu zaman alabilir. Daha hızlı aktarımlar için Fusion’da Paylaşılan Klasörler’i açın ve veri alışverişinin yapılacağı yeri seçin.
Adım 1
Windows 8.1 guest makinenin ayarlarını açınız ve Sharing (Paylaşım) tıklayınız.
Adım 2
Paylaşılan Klasörleri ayarlamak için önce özelliği etkinleştirin ve ardından “+” düğmesine tıklayın. Ardından Mac’inizde paylaşılan klasör olarak belirlemek için belirli bir konum seçin. Ortak klasörü yapılandırdıktan sonra konuk makinede VMware Paylaşımlı Klasörler için bir kısayol olduğunu fark edeceksiniz.
Adım 3
Konuk makinenizdeki Paylaşılan Klasörlere erişmek için Paylaşılan Klasörler kısayoluna tıklayabilirsiniz. Oraya vardığınızda bir metin belgesi oluşturun. Ve hemen ardından bu belgenin Mac’inizdeki konuma kopyaladığınızı doğrulayın.
USB Flash Bellek Kullanımı
Mac bilgisayarınızda VM ile dosya transferi yapmanın diğer bir yöntemi de bir USB flash bellek kullanmaktır. Windows bilgisayarınızda kullandığınız USB bellekleri, normalde macOS sisteminde kullanamazsınız, çünkü macOS, NTFS dosya formatına sahip aygıtları çalıştırmaz. Bu yüzden, NTFS’i ExFAT formatına biçimlendirmeniz gerekir.
Adım 1
USB flash belleğinizi Mac’inize taktıktan sonra Fusion yazılımı size aygıtı nereye bağlamak istediğinizi soracak. Bu pencerede, ya Mac’inize ya da Windows guest makinenize bağlamayı seçebilirsiniz.
Flash belleğin yazılabilir olmasını sağlamak için dosya formatını biçimlendirmeniz gerekiyor, bu yüzden aygıtınızı Mac’inize bağlayınız.
Adım 2
Disk Utility aracını açınız ve External kısmından flash belleğiniz üzerinde sağ tuş / Erase (Sil) seçeneğine tıklayınız.
Adım 3
Format kısmından ExFAT seçiniz ve tekrar Erase butonuna tıklayınız.
Adım 4
KINGSTON adlı USB belleğin içerisinde yeni bir klasör oluşturarak yazılabilir olduğunu kontrol ediniz.
Adım 5
USB belleğinizi Windows 8 guest makineye bağlamak için araç menüsünde Virtual Machine / USB & Bluetooth / Connect (USB’nizin Adı) seçeneğine tıklayınız.
Adım 6
USB belleğinizi artık hem macOS hemde Windows 8 sanal PC’de kullanabilirsiniz.
Microsoft Remote Desktop Kullanarak Mac’ten Windows Guest Makineye Bağlanma
Mac bilgisayarınızda Microsoft Remote Desktop uygulamasını kullanarak guest makinelerinize LAN veya WAN üzerinden uzaktan bağlantı kurabilirsiniz.
Adım 1
App Store’dan Microsoft Remote Desktop uygulamasını indirdikten sonra kurulumunu başlatmak için setup dosyasına çift tıklayınız ve açılan sihirbazda Continue butonuna tıklayınız.
Adım 2
Uzak masaüstü uygulamasının lisans anlaşmasını kabul etmek için Continue tıkladıktan sonra anlaşmayı kabul ediniz.
Adım 3
Install for all users of this computer (Bu bilgisayarın tüm kullanıcıları için yükle) seçeneğini seçiniz ve devam ediniz.
Adım 4
Kurulum, 145.8 MB disk alanı kullanacağını bildiren pencerede Install butonuna tıkladıktan sonra kullanıcı hesabı parolanızı yazınız ve Install Software (Yazılımı Kur) tıklayınız.
Adım 5
Microsoft Remote Desktop uygulamasını macOS sisteminize kurduktan sonra sihirbazı kapatınız.
Adım 6
Mac’inizde Applications (Uygulamalar) açınız ve Microsoft Remote Desktop çalıştırınız.
Adım 7
Uzak masaüstü uygulamasını kurduktan sonra guest makinenizde host’unuzun kamera ve mikrofon aygıtını kullanmak istiyorsanız erişim izni veriniz.
Adım 8
Windows 8x sanal makinenizde Bilgisayarım üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve Manage (Yönet) tıklayınız. Computer Management (Bilgisayar Yönetimi) açıldığında Local Users and Groups (Yerel Kullanıcılar ve Gruplar) / Users (Kullanıcılar) tıklayınız ve sanal sisteminiz için oluşturduğunuz kullanıcı adının üzerinde sağ tuş / Set Password (Parola Ayarla) tıkladıktan sonra açılan pencerede Proceed (İlerle) butonuna tıklayınız.
Adım 9
Kullanıcı hesabınız için yeni bir parola oluşturunuz ve OK’a tıklayınız.
Adım 10
Guest makinede uzak bağlantılara izin vermek için Bilgisayarım özelliklerini açınız ve ardından sol bölmede Remote Settings (Uzak Bağlantı Ayarları) tıklayınız.
System Properties (Sistem Özellikleri) penceresinde Remote (Uzak Bağlantı) sekmesinde Allow remote connections to this computer (Bu bilgisayara uzak bağlantılara izin ver) seçeneğini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 11
Windows guest makinenizin yerel ağınızdaki DHCP sunucusundan otomatik olarak aldığı IP adresini öğreniniz.
Adım 12
Uzak masaüstü uygulamasında Add PC (PC Ekle) butonuna tıklayınız.
Adım 13
PC Name kısmına sanal makinenin IP adresini yazdıktan sonra User Account (Kullanıcı Hesabı) açılır listesinden Add User Account (Kullanıcı Hesabı Ekle) tıklayınız.
Adım 14
Sanal sisteminizdeki kullanıcı hesabı adını, parolasını ve ayrıca VM adını yazınız ve Add (Ekle) butonuna tıklayınız.
Adım 15
Eklediğiniz guest makine üzerinde sağ tuş / Connect (Bağlan) tıkladıktan sonra açılan sertifika uyarısını bildiren pencerede Continue tıklayınız.
Adım 16
Sanal makineye (VM) başarılı bir şekilde uzaktan bağlantı kurdunuz. Ancak doğru bağlantı ve ağ yapılandırmasının sağlanması için konuk makinenin IP adresini doğrulamanızı öneririm.
Video
Windows 8x ISO İndir
Sürümler | İndirme Bağlantısı |
---|---|
Windows 8.1 Enterprise x64 TR | İndir |
Windows 8.1 Professional x64 EN | İndir |
Sonuç
Sonuç olarak, VMware Fusion 12 Pro kullanarak Mac’inizdeki bir sanal makine hazırlayabilirsiniz. Ve böylece bunun üzerine de Microsoft’un Windows 8 & 8.1 sürümlerinden birini kolayca kurabilirsiniz. Bu durumda Mac’inizin performansını etkilemezsiniz. Dahası diğer farklı bir işletim sistemini de deneyimlemenin kullanışlı ve etkili bir yolunu keşfedersiniz.
Detaylı rehberimizde özetlediğim tüm adımları ve konfigürasyonları takip etmenizi öneririm. Kusursuz bir kurulum yaparak Windows 8 platformunu macOS ile birlikte sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, yazılım uyumluluğu ve test konusunda yeni olasılıkların önünü açabilirsiniz.