Bu yazımızda, bir Mac bilgisayarında macOS 12 Monterey işletim sisteminde Cisco Networking Academy öğrencileri için geliştirilen ücretsiz ağ simülatör programı Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.
macOS 12, 13 veya 14 Üzerinde Packet Tracer 8.2.0 Nasıl Kurulur?
Cisco’nun ağ simulasyon aracı Packet Tracer yazılımı, eski sürümlerinde macOS sistemlerini desteklemiyordu. Yalnızca, Windows ve Linux dağıtımları üzerine kurulabiliyordu. Fakat, yine de bir kurulum yapabilmek için alternatif yöntemler olarak PlayOnMac ve Wine uygulamaları kullanılıyordu.
Cisco sınavlarına hazırlanan başlangıç veya ileri seviyede bilgi sahibi kullanıcılar, Netacad websitesine kayıt olduktan sonra Packet Tracer yazılımını kullandıkları sisteme uygun olarak ücretsiz indirebilirler.
Mac bilgisayarlarında herhangi bir programı kurmak ne kadar kolaysa, Packet Tracer’ı da kurmak o kadar kolaydır. Bilgisayarınıza indirdiğiniz DMG uzantılı kurulum dosyasını sisteminize mount ettikten sonra kurulum sihirbazı aracılığıyla Packet Tracer’ı kolayca kurabilirsiniz.
Packet Tracer İndirme ve Kurma
Packet Tracer yazılımını, resmi websitesi olan Netacad’te yeni bir hesap oluşturduktan sonra indirebilir, İnternet üzerindeki diğer kaynaklardan elde edebilir veya bu yazımızdan indirebilirsiniz.
Adım 1
Hesabınızı oluşturduktan sonra Netacad websitesini ziyaret ediniz ve Log In / Login tıklayınız.
Adım 2
Kayıt aşamasında girdiğiniz email adresinizi ve parolanızı yazınız ve tekrar Log In tıklayınız.
Adım 3
Netacad anasayfa menüsünden Resources / Download Packet Tracer tıklayınız.
Adım 4
Websayfasını biraz aşağıya kaydırınız ve Cisco simülasyon programını indirmek için macOS Version 8.2.0 English altındaki 64 bit Download seçeneğine tıklayınız.
Adım 5
Mac’inize indirdiğiniz DMG uzantılı dosya üzerine çift tıklayarak imaj dosyasını mount ediniz.
Adım 6
Packet Tracer yazılımını İnternet’ten indirdiğiniz için sisteminizde çalıştırılmasını onaylayınız. Ek olarak, bu disk imajından uygulamaları açarken beni bir daha uyarma seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Adım 7
Packet Tracer kurulum sihirbazında Continue butonuna tıklayınız.
Adım 8
Simülasyon programının lisans anlaşmasını kabul ediniz ve devam ediniz.
Adım 9
Bilgisayarınızda 616.33 MB disk alanı kullanılacağını bildiren Ready to Install penceresinde Install tıklayınız.
Adım 10
macOS işletim sisteminize Cisco simülatörü kuruluyorken bekleyiniz. Bu aşamada macOS kullanıcı hesabı parolanız girmeniz istediğinde parolanızı yazınız ve kuruluma devam ediniz.
Adım 11
Sihirbaz, yüklemeyi tamamladıktan sonra Done butonuna tıklayınız.
Adım 12
Kurulum bittiğinde Applications (Uygulamalar) içerisinde Cisco Packet Tracer 8.2.0 adlı bir klasör oluşturulacaktır. Bu klasörün içerisindeki programın ikonu üzerine çift tıklayarak onu çalıştırınız.
Adım 13
Packet Tracer’ı her çalıştırdığınızda multi-user özelliğini aktif etmek için Yes’e tıklayınız.
Adım 14
Cisco Packet Tracer Login penceresi açıldığında Networking Academy tıklayınız.
Adım 15
Cisco Netacad hesap bilgilerinizi tekrar yazınız ve Log in tıklayınız.
Adım 16
Cisco Packet Tracer yazılımının sürümünü Help / About kısmından kontrol edebilirsiniz.
Yeni Bir Proje Oluşturma
macOS üzerinde Cisco Packet Tracer kurduktan sonra yeni bir proje oluşturarak hemen Cisco sınavlarınıza hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
Adım 1
End Devices panelinden PC aygıtını aktif ettikten sonra çalışma alanına iki adet PC ekleyiniz.
Adım 2
Cihaz kategorisinden Switch türlerine tıklayınız ve çalışma alanına bir adet 2960 model Switch ekleyiniz.
Adım 3
Router kategorisine tıklayınız ve çalışma alanına bir adet 2911 model Router ekleyiniz.
Adım 4
Ağ ortamına eklediğiniz bilgisayarları Switch’e bağlamak için kablolama seçeneğini aktif ediniz ve Copper Straight-Through seçiniz. Ağ kablosunu seçtikten sonra kabloların bir uçlarını PC0 ve PC1’in Ethernet arayüzlerine bağlayınız ve diğer kabloların uçlarını Switch’in FastEthernet0/0 ve FastEthernet 0/1 arayüzlerine bağlayınız.
Adım 5
Aynı şekilde, düz bakır kablonun bir ucunu Switch’in GigabitEthernet0/0 arayüzüne ve diğer ucunu ise Router’ın GigabitEthernet0/0 arayüzüne bağlayınız.
Adım 6
Router0’ın üzerine tıklayarak CLI komut istemini açınız ve alttaki komutları kullanarak Switch’e bağlı arayüzü olan GigabitEthernet0/0 arayüzüne yeni bir IP adresi atayınız.
Router>en
Router# conf t
Router (config)# interface gigabitEthernet 0/0
Router (config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
Router (config-if)# no shutdown
Adım 7
PC0’ın üzerine tıklayarak yapılandırma penceresini açınız ve Desktop kısmında IP Configuration tıklayınız. PC0’a statik bir IP adresi atamak için IPv4 Address, Subnet Mask ve Default Gateway kısımlarını alttaki görseldeki gibi doldurunuz.
Adım 8
Aynı şekilde PC1’e 192.168.1.20 IP adresini atayınız.
Adım 9
Router0’dan PC0 ve PC1’e ping atmak için Router’ın CLI komut isteminde ping 192.168.1.10 ve ping 192.168.1.20 komutlarını yürütünüz.
Router# ping 192.168.1.10
Router# ping 192.168.1.20
Adım 10
Router ile PC’ler arasındaki ağ bağlantısını kontrol ettikten sonra PC0’da Command Prompt açınız ve varsayılan ağ geçidine ve PC1’e ping atmak için ping 192.168.1.1 ve ping 192.168.1.20 komutlarını yürütünüz.
Adım 11
Aynı şekilde, PC1’den PC0’a ve varsayılan ağ geçidine ping atarak ağ bağlantısını sınayınız.
macOS & Mac Üzerinden Packet Tracer Kaldırma
macOS sistemlerde bir programı çöp kutusuna taşıyarak kolayca silebilirsiniz. Fakat bazı yazılımların kaldırma sihirbazını kullanarak sisteminizden tamamen silebilirsiniz.
Adım 1
Mac’inizden Packet Tracer’ı tamamen kaldırmak istiyorsanız, Uygulamalar gidiniz ve programın klasörü içerisindeki maintenancetool çalıştırınız.
Adım 2
Setup Wizard açıldığında Remove all components seçiniz ve Continue tıklayınız.
Adım 3
/Applications/Cisco Packet Tracer 8.2.0 dizininin sisteminizden tamamen silineceğini uyaran pencerede Uninstall tıklayınız.
Adım 4
Cisco Packet Tracer kaldırdıktan sonra Wizard penceresinde Done butonuna tıklayınız.
Adım 5
Programı kaldırdıktan sonra macOS sisteminizde ilgili programa ait gereksiz kalıntı dosyaları temizlemek için Command + Space tıklayarak Spotlight açınız ve terminali çalıştırınız.
Terminalde Packet Tracer’a ait tüm dosyaları görüntülemek için mdfind komutunu yürütünüz ve rm -rf komutu ile gereksiz dosyaları siliniz.
mdfind Packet Tracer
sudo rm -rf '/Users/macos/Library/Application Support/Cisco Packet Tracer/'
sudo rm -rf '/Users/macos/Cisco Packet Tracer 8.2.0/'
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu