Teknolojinin hızla ilerlediği günümüz dünyasında Windows 10 PC’nizin performans testi önemli bir konudur. Özellikle Microsoft’un 10 veya 11 gibi popüler sürümlerinde bunu öğrenmeniz çok basittir. Geliştiriciler çok kullanılışlı araç olan WEI (Windows Experience Index) bizlere kullanıma sundu. Bu araç özellikle Vista ile hayatımıza girdi ve devam etmektedir. Türkçe’ye anlamını ise Deneyim Dizini olarak çevirebiliriz.
WEI sayesinde PC’mizin en zayıf performans gösteren donanımını belirleyebiliriz. Aslında bu Windows işletim sisteminin etkin çalışabileceğiniz gösteren puan sistemidir. Bu yazıda, Windows 10 veya 8 için performans testi nasıl yapacağınızı göstereceğiz!
Microsoft Windows 10 & 8 Derecelendirme (WEI) Testi Yapma
Daha fazla RAM ekledikten sonra testi yeniden çalıştırmak muhtemelen size daha yüksek bir RAM puanı verecektir. Yani hafızanızın güçlendiğini ve giderek daha etkin geliştiğini gösterir. Kısacası bu testler donanımınızı yükseltmenin faydalarını görmenize yardımcı olur.
Windows’taki CMD istemini kullanarak bilgisayarınızın performansını test edebilirsiniz. Ancak üçüncü taraf bir programın kullanılması daha hızlı ve kolaydır. Kısacası bu programlar size verimli sonuç verir ve daha basit puanlama testlerine sahiptir.
Öncelikle, bunun mevcut PC’nizde olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Buna bakmak için Bilgisayarım’a sağ tıklayın ve açılan pencerede Özellikler’i seçin.
Daha sonra performans testiyle ilgili seçenek görürseniz Tamam. Bu, Windows Vista’dan sonra piyasaya sürülen sistemi kullandığınız anlamına gelir. Böylece açtığınız bilgisayar özelliklerinde puanlama sistemini göreceksiniz.
Ancak şunu da belirteyim: Microsoft, Windows 8.1’den itibaren bu özelliği kaldırmıştır. Şu an için 8.1 ve 10 işletim sistemlerinde WEI Skoru özelliği bulunmamaktadır.
Windows 8 Performans Skorunu Öğrenme
Eğer Win8 işletim sistemi kullanıyorsanız, cihazınız için performans testi yapmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Bilgisayarım üzerinde Sağ Tuş / Özellikler seçeneğine tıkladıktan sonra Sistem derecelendirmesi kullanılabilir değil seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Performans Bilgileri ve Araçları penceresinde Bu bilgisayarı derecelendir tıklayınız.
Adım 3
Windows Deneyimi Dizini bilgisayarınızın testini yapıyorken bekleyiniz.
Adım 4
Windows derecelendirmesi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızın donanım performansına ait puanlama sistemi aşağıdaki gibidir.
Adım 5
Tekrar Bilgisayarım / Özellikler‘e tıklayınız ve Sistem derecelendirmesi seçeneği yerine bir Windows Deneyimi Dizini puanının olduğunu görebilirsiniz.
Win8’den itibaren bu özellik mevcut değil. Yani bunu da aşağıdaki görüntüden anlayabilirsiniz.
Windows 10 Deneyimi Dizini Testi Nasıl Yapıyoruz?
Bu işletim sistemi üzerinde WEI özelliği olmadığı için 3. Parti bir yazılım kullanabilirsiniz. ExperienceIndexOK programını kullanarak bilgisayarınızın sistem skorunu öğrenebilirsiniz.
Performans testine başlamadan önce aşağıdaki butona tıklayarak ExperienceIndexOK 1.17 programını bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 1
İndirdiğiniz zipli dosyayı klasöre çıkarınız ve programı yönetici olarak çalıştırınız.
Adım 2
ExperienceIndexOK 1.17 açıldıktan sonra Değerlendirmeyi Tekrar Çalıştır butonuna basınız.
Adım 3
WinSAT.exe (Windows Sistem Değerlendirme Aracı) bilgisayarınızın performans testini yaparken bekleyiniz.
Adım 4
Sistem derecelendirmesini tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir skor göreceksiniz.
ExperienceIndexOK Kullanımı ⇒ Video
Windows 10’da ExperienceIndexOK performansınızı kontrol etmek için aşağıdaki videoyu izleyin. Bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Son Söz
Sonuç olarak, yeni veya eski PC’nizin performansını WEI ile bir denetlemenizi öneririm. Çünkü, Microsoft, sistemlerini sürekli güncelliyor ve piyasaya yenilerini yayınlıyor. Bu sebeple sistem testi yaparak hangi donanımınızın bir tık yavaş olduğunu bulabilirsiniz.
Birşeyler eklemek istiyorum; donanım performansını değerlendirmek ve bir puan vermek için değerli bir araçtı. Ancak, artık Windows 8.1 ve 10’da mevcut olmasa da, ExperienceIndexOK gibi 3. parti bir uygulama kullanabilirsiniz. Veya, ileri seviye bilgi gerektiren terminal komutlarını kullanabilirsiniz.