Repeater (Tekrarlayıcı) Nedir, Ne İşe Yarar?

Repeater (Tekrarlayıcı), zayıf veya düşük seviye sinyali alan ve daha yüksek güç veya seviyede yeniden ileten elektronik bir cihazdır, böylece daha uzun mesafeler bozulma olmadan veya tolere edilebilir bozulma ile kapatılabilir.

Repeater (Tekrarlayıcı) Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir Ağı Kablosuz Olarak Genişletmek İçin Kullanılan Tekrarlayıcı Nedir?

Bilgisayar ağlarında kullanılan repeater’lar analog veya dijital doğasından bağımsız olarak bir giriş sinyalini yükselten ve yeniden iletim için bir giriş dijital sinyalinde bu fonksiyonlardan herhangi birini yükselten, şekillendiren, yeniden zamanlayan veya bir kombinasyonunu gerçekleştiren dijital bir cihazdır.

Özellikleri

Repeater, OSI modelinin 1. seviyesinde çalışan, yani bir segmentten diğerine tüm sinyalleri elektrik seviyesinde tekrarlar.

Bu cihazlar yalnızca bazılarında oluşabilecek elektriksel sorunların segmentleri arasında izole olurlar.

Maksimum basamaklı yineleyici sayısı dörttür, ancak 2. ve 4. segmentlerin IRL olması şartıyla, yani yineleyiciler dışında bağlı herhangi bir ekipmanı yoktur. Aksi takdirde, maksimum sayı 2’dir ve 3 ağ segmentini birbirine bağlar.

Tekrarlayıcı, iki Ethernet kesimini alıcı-vericiler aracılığıyla bağlayan iki kapıya sahiptir. Farklı alıcı-vericiler takarak, farklı fiziksel ortamların iki parçasını birbirine bağlamak ve kabloların kullanımını azaltmak mümkündür.

Tekrarlayıcıda sarı kablo için en az bir adet, telefon için de bir adet Ethernet çıkışı bulunur.

Modüler bir tekrarlayıcı ile, bir binadaki tüm kabloları, ortama ve dış bağlantılara uygun farklı yollarla merkezileştirebilir ve yapılandırabilirsiniz.

Bu genişleticiler, sinyal iletimindeki dağlardan veya diğer engellerden kaçınmak ve sinyallerin daha uzak mesafelere yayılmasını sağlamak için geliştirildi. Fakat bu cihazın özellikleri, oluşturacağunuz yapı ve amaca göre değişir.

Tekrarlayıcılar Nerelerde Kullanılır?

Bu cihazlar genellikle kıtalararası ve okyanus ötesi kablolarda kullanılır, çünkü bu mesafelerde zayıflama sinyalinin azalması tamamen kabul edilemezdir.

Hem elektrik sinyalleri taşıyan bakır kablolarda hem de ışık taşıyan fiber optik kablolarda kullanılabilir.

Ayrıca, radyo iletişim hizmetlerinde de kullanılır. Bunların bir alt grubu radyo amatörleri tarafından kullanılan tekrarlayıcılardır.

Benzer şekilde tekrarlayıcılar, üretim merkezleri ve farklı vericiler arasında televizyon sinyallerini dağıtmak için kullanılanlar veya telekomünikasyon ağlarında telefon iletimine kullanılanlar gibi mikrodalga aralığında çalışan radyo bağlantıları aracılığıyla noktadan noktaya telekomünikasyon bağlantılarında kullanılır.

Optik iletişimde tekrarlayıcı terimi, bir optik sinyal alan, onu elektriğe dönüştüren, yeniden üreten ve tekrar optik sinyal olarak ileten bir ekipman öğesini tanımlamak için kullanılır.

Bu cihazlar optik sinyali elektriksel ve tekrar optik hale dönüştürdüğünden, bu cihazlar genellikle elektro-optik tekrarlayıcılar olarak bilinir.

Örneğin TV veya radyo sinyallerini tekrar ileten tekrarlayıcılar vardır. Diğerleri, WiFi sinyallerinin tekrarlanmasını sağlar ve menzillerini artırır.

Dijital sinyallerle çalışan tekrarlayıcılar durumunda, genellikle rejeneratör olarak adlandırıldıklarına dikkat edilmelidir. Bunun nedeni, çıkış sinyalinin aslında girişten yeniden üretilen bir sinyal olmasıdır.

Wi-Fi Repeater Nedir?

Bir Wi-Fi tekrarlayıcı, bir Ethernet portu üzerinden kablolu yönlendiricimize bağlanabilen modeller olmasına rağmen, İnternet bağlantımızın kapsamını tamamen kablosuz olarak genişletmemizi sağlayan kullanılışlı bir ağ cihazıdır.

Bir WiFi repeater, yönlendiriciden gelen sinyalin zayıflaması ve bu nedenle İnternet bağlantısı olmayan zayıf bölgelere sinyalin kalitesini ve kararlılığını arttırır.

WiFi ağını genişletmenin en etkili yöntemi olan Repeater, karmaşık konfigürasyonlar gerektirmez ve kullanımı çok basittir.

Genel olarak, bir WiFi sinyal genişletici kurulumu yapmak için öncelikle cihazı fişe takarsınız ve ardından Router/Yönlendirici ile senkronizasyon yapmak için WPS tuşuna belirli bir süre basarsınız ve daha sonra kurulum yaklaşık bir dakika içinde tamamlanır.

Bir WiFi sinyal genişletici, yönlendiricinin İnternet bağlantısını tekrarlamaktan ve menzilini kablosuz olarak genişletmekten sorumludur.

Günümüzde en temel modeller WiFi N standardı altında çalışır. 2,4 GHz kanalını kullanır ve maksimum 300 Mbps hızlara ulaşır. Ek olarak 2.4 ve 5 GHz kanalında çalışan WiFi AC standardıyla uyumlu modeller de vardır.

Kablosuz Sinyal Genişletici İçin Öneriler

Daha önce de söylediğimiz gibi, WiFi tekrarlayıcıların kullanımı çok kolaydır, ancak aralıklarının sınırlı olduğunu ve bu nedenle mesafeleri dikkat ederek hangi marka ve modelin daha güçlü inceleyerek bir ürün seçebilirsiniz.

Çoğu cihaz, en uygun yerleşim noktasını bulmaya yardımcı olan bir sinyal göstergesi içerir, bu göstergeyi kullanarak evinizin veya işyerinizin en etkili erişim noktasını bulabilirsiniz.

Bir cihaz satın alırken, ihtiyaçlarımızı ve bütçemizi dikkate almak önemlidir. Sadece 2,4 GHz bantta çalışan 300 Mbps WiFi N’ye sahip en temel modeller, bağlantımızın kapsamını minimum maliyetle genişletmek için iyi bir seçenek olabilir, ancak daha yüksek performans elde etmek için 5 GHz’in sunduğu yüksek veri transferlerinin avantajını kullanmak için seçeceğiniz cihazın WiFi AC ile uyumlu olması gerekir.

   İlgili Yazılar


WPA Tanımı
WEP Tanımı
VPN Ağı Nedir?
LAN Ağı
WAN Ağı

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir