Bir bilgisayar ağının potansiyelini açığa çıkarmak çoğu zaman erişim alanının genişletilmesini gerektirir. Uzun mesafelerde sinyal zayıflaması yaygın bir sorundur. Bu nedenle mütevazi tekrarlayıcı önemli bir araç haline gelir.
Bu yazıda repeater yani tekrarlayıcıların işlevlerini inceliyoruz. Ayrıca ağların genişletilmesi ve Wi-Fi sinyallerinin geliştirilmesindeki rollerini de inceliyoruz. İster dijital sinyalleri güçlendirin ister Wi-Fi kapsama alanını genişletin, tekrarlayıcılar çok önemlidir.
Bir Ağı Kablosuz Olarak Genişletmek İçin Kullanılan Repeater Nedir?
Repeater (Tekrarlayıcı), zayıf veya düşük seviye sinyali alan ve daha yüksek güç veya seviyede yeniden ileten elektronik bir cihazdır. Böylece daha uzun mesafeler bozulma olmadan veya tolere edilebilir bozulma ile kapatılabilir.
Bilgisayar ağlarındaki tekrarlayıcılar, dijital veya analog giriş sinyallerini güçlendirir.
Ayrıca giriş sinyalindeki işlevleri yeniden şekillendirir, yeniden boyutlandırır veya birleştirirler. Bu nedenle tekrarlayıcılar dijital sinyallerin etkili bir şekilde yeniden iletilmesini sağlar.
Repeater Özellikleri
Tekrarlayıcı OSI modelinin 1. düzeyinde çalışır. Segmentler arasındaki sinyalleri elektriksel seviyede tekrarlar. Üstelik bu cihazlar, bölümleri elektriksel sorunlardan izole eder. 2. ve 4. segmentler IRL ise maksimum tekrarlayıcı sayısı dörttür. Aksi takdirde, üç segmenti birbirine bağlayan maksimum sayı ikidir.
Tekrarlayıcının Ethernet bölümlerini alıcı-vericiler aracılığıyla bağlayan iki bağlantı noktası vardır. Farklı alıcı-vericiler farklı fiziksel ortamlara bağlanarak kablo kullanımını azaltır. Ayrıca tekrarlayıcıda sarı kablo için bir Ethernet çıkışı ve telefon için bir Ethernet çıkışı bulunur.
Modüler bir tekrarlayıcı bina kablolarını merkezileştirir ve yapılandırır. Çeşitli ortamlara ve dış bağlantılara uyarlanabilir. Bu genişleticiler engellerden kaçınır ve sinyalleri daha uzun mesafelere yayar. Ancak özellikler yapınıza ve amacınıza göre değişir.
Yineleyici Cihazlarını Nerelerde Kullanıyoruz?
Bu cihazlar genellikle uzun mesafe kablolarında kullanılır. Bu mesafelerdeki zayıflama kabul edilemez. Üstelik hem bakır hem de fiber optik kablolarda çalışırlar.
Tekrarlayıcılar radyo iletişim hizmetlerinde kullanılır. Radyo amatörleri bu tekrarlayıcıların bir alt kümesini kullanır. Benzer şekilde noktadan noktaya mikrodalga radyo bağlantılarında da kullanılırlar.
Örneğin TV sinyallerini üretim merkezleri ve vericiler arasında dağıtırlar. Ayrıca telekomünikasyon ağlarında telefon amaçlı olarak kullanılırlar.
Optik iletişimde tekrarlayıcı, optik sinyali alır, dönüştürür ve yeniden iletir. Bu nedenle elektro-optik tekrarlayıcılar olarak bilinirler.
Ek olarak bazı tekrarlayıcılar TV veya radyo sinyallerini iletir. Diğerleri WiFi sinyallerini tekrarlayarak menzillerini artırır. Bununla birlikte, dijital sinyaller için tekrarlayıcılara genellikle rejeneratörler denir. Bunun nedeni giriş sinyalini yeniden üretmeleridir.
Wi-Fi Repeater Nedir?
Wi-Fi sinyal genişletici kullanışlı bir ağ cihazıdır. İnternet bağlantımızı kablosuz olarak genişletir. Ayrıca bazı modeller Ethernet üzerinden kablolu yönlendiricilere bağlanır.
WiFi tekrarlayıcı, zayıf alanlarda sinyal kalitesini ve kararlılığını artırır. Bu nedenle yeni bir yönlendiriciye ihtiyaç duymadan kapsama alanını genişletir.
Ek olarak tekrarlayıcının kullanımı kolaydır. Karmaşık konfigürasyonlar gerektirmez. Genellikle cihazı bağlarsınız, WPS düğmesine basarsınız ve yönlendiriciyle senkronize edersiniz. Kurulum yaklaşık bir dakika içinde tamamlanır.
WiFi sinyal genişletici, yönlendiricinin İnternet bağlantısını tekrarlar. Yani, menzilini kablosuz olarak genişletir.
Temel modellerin çoğu WiFi N standardı kapsamında çalışır. 2,4 GHz kanalını kullanıyorlar ve 300 Mbps hıza ulaşıyorlar. Üstelik WiFi AC standardına uygun modeller 2,4 ve 5 GHz kanallarında çalışıyor.
Kablosuz Sinyal Genişletici İçin Öneriler
Daha önce de belirttiğimiz gibi WiFi tekrarlayıcıların kullanımı oldukça kolaydır. Ancak marka gücünü ve model yelpazesini inceleyerek bir ürün seçin. Bu nedenle sınırlı aralıklarını göz önünde bulundurun.
Üstelik çoğu cihazda bir sinyal göstergesi bulunur. Bu, en iyi yerleşim noktasının bulunmasına yardımcı olur. Bu göstergeyi kullanarak evinizde veya ofisinizde en etkili erişim noktasını bulabilirsiniz.
Bir cihaz satın alırken ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi göz önünde bulundurun. 2,4 GHz bandında 300 Mbps WiFi N’ye sahip temel modeller uygun fiyatlıdır. Ancak daha yüksek performans için, yüksek veri aktarımları için 5 GHz WiFi AC ile uyumlu bir cihaz seçin.