RAP (Route Access Protocol) Nedir? | Nasıl Çalışır?

RAP (Route Access Protocol – Rota Erişim Protokolü), cihaz yönlendirmeleriyle ilgilenen bir bilgisayar ağıdır. Daha sonra bunları İnternet Servis Sağlayıcı (ISP) sistemlerinden LAN ve WAN yerlerine gönderir. Kısaca internet bağlantısı olan cihazlar için bir harita gibi çalışarak, onların yolunu bulmasına yardımcı oluyor.

RAP Protokolü Nedir?

Ağ İletişiminde RAP (Internet Route Access Protocol) Nedir?

Yönlendirme protokolü, yönlendiricilere birbirleriyle nasıl konuşacaklarını söyler. Bu şekilde veri paketlerini bir bilgisayar ağındaki iki cihaz arasındaki en iyi yol üzerinden gönderir. Ağdaki tüm cihazların daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olur.

Bir ağda yönlendirme algoritması belirli bir yolu seçerek çalışır. Bu durumda, her yönlendirici yalnızca kendisine bağlı ağlar hakkında bilgi sahibi olur. Bu şekilde cihaz, bir yönlendirme protokolü olmadan paketleri hedeflerine gönderebilir.

Basit bir ifadeyle, bir yönlendirme protokolü ağlar arasındaki en iyi yolu belirler. Yakındaki cihazlar arasında ve ağ genelinde bilgi paylaşır. Bu yöntem, yönlendiricilerin düzenini analiz ederek tüm ağın haritasını çıkarmasına yardımcı olur.

RAP Protokol Tarihi

Bilgisayar ağları giderek karmaşıklaşıyor; gelişmiş veri aktarım yöntemlerine ihtiyacımız var. Bu bağlamda ağ geçmişi, PC’nin ilk günlerine kadar uzanıyor.

O zamanlar ağlara bağlı cihazlar birbirleriyle konuşmak için basit yönlendirme tabloları kullanıyordu. Ancak ihtiyaçlar arttıkça bu yöntemler büyük ve karmaşık ağlar için yetersiz kalmaya başladı.

Bu nedenlerden dolayı R. Ullman, çalışmasıyla 1993 yılında RAP protokolünü RFC 1475 olarak yayınladı. Bunu, dış ve iç ağlar arasındaki iletişim için diğerlerinden farklı, genelleştirilmiş bir yapı olarak tanımlamayı amaçladı.

Bu ifade, bu protokolün küçük ve büyük sistemlerde iyi çalışabileceği anlamına gelir.

RIP ve IGRP protokolleri, protokolün geliştirilmesine temel oluşturur. Daha önce bunlar ağlarda etkili veri iletişimi ve yönlendirme görevleri sağlıyordu. Örneğin, RIP basit ölçümler kullanırken, IGRP daha gelişmiş yöntemler kullandı. Dolayısıyla bazı sınırlamalar nedeniyle henüz yeterli hale gelemediler.

Sonuç olarak, ağ dünyasındaki daha büyük yapılarda yönlendirmeyi iyi bir şekilde ele almak için RAP’yi geliştirdiler. Böylece daha karmaşık düzenleri en etkili şekilde optimize etmeye odaklandılar.

RAP Protokolü Nasıl Çalışır?

RAP protokolü, ölçeklenebilirlik ve verimlilik için mesafe vektörü yönlendirmesi olarak çalışır. Ayrıca bu görevi yaparken portlar arasında asimetrik bir yöntem kullanır. Bu sayede TCP port 38 üzerinde çalışır. Ayrıca bazı durumlarda UDP port 38 üzerinde de çalışır.

Ağdaki ana bilgisayarlar, veri paketlerinin mevcut ağ geçitleri üzerinden yolunu bulmak için UDP’yi kullanır.

Bu durumda rota erişim protokolü ağ diyagramlarının rotalarını ters yönde bildirir. Bunu yaparken aynı zamanda güvenlik olarak kaynakları da kısıtlıyor. Ayrıca bu bilgiyi IP katmanında bazı güvenlik önlemlerinin nasıl uygulandığına da ekler.

Rota Erişim Protokolü, yerel veya uzak ağ bağlantılarına yeni ve değiştirilmiş yönlendirme bilgilerini gönderir. Ayrıca oturum sona erdiğinde bu verileri her sistemden siler. Ek olarak, cihazlar arasında bağlantı sorunu yaşandığında her biri komşularından aldığı rota verilerini siler.

Ayrıca RAP, dahili ağ içinde yönlendirme yapmak için IPv7’yi (IP sürüm 7 veya TP/IX) kullanır. Ancak aynı zamanda hem IPv4 hem de IPv7 ağları arasında veri alışverişini de kolaylaştırır.

Sonuç

Sonuç olarak R. Ullmann, RFC belgesinde bunun bir İnternet Standardı olmadığını belirtmektedir. Sadece büyümeye açık bir gelişmedir ve bunu bir Sonraki İnternet projesi olarak görmektedir. İnternet altyapısı BGP’yi (Border Gateway Protocol – Sınır Geçidi Protokolü) diğerlerinden farklı bir amaç için kullanır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir