Bu yazımızda, Windows 10 işletim sistemi üzerinde Dataram RAMDisk yazılımını kullanarak RamDisk nasıl oluşturacağınızı göstereceğiz.
RAMDisk Nedir?
Diğer adıyla RAM sanal sürücü, bilgisayarınızın RAM donanımına belirli bir Harddisk alanı ayırmanıza izin veren bir teknolojidir. Bu teknoloji Harddisk ve SSD aygıtlarından daha hızlı okuma ve yazma hızı sağlar.
Bilgisayarınızda RAMDisk oluşturmanın iki yolu vardır. Bunlar;
1. Yazılımsal RAM Drive
2. Donanımsal RAM Drive
Yazılımsal RAMDisk, bilgisayar üzerinde varolan RAM aygıtlarında özel bir HDD bloğu ayırır. Fakat, bilgisayar yeniden başlattığınızda onun içerisindeki tüm bilgiler kendini siler.
Donanımsal RAMDisk kullanımı ise, harici bir elektronik kart üzerinde bulunan çoklu RAM slotları aracılığıyla oluşturulan donanımsal çözümdür. Bu kart özel tasarlandığı için, PC’nize yeniden başlatsanız da veriler silinmiyor.
Donanımsal teknoloji için kullanılan elektronik kart aşağıdaki gibidir;
RAMDisk Ne İşe Yarar?
PC’mize bir program kurarken varsayılan olarak işletim sistemimizin kurulu olduğu sürücüye yükleriz. Örneğin, Google Chrome, Adobe PhotoShop veya CamTasia gibi programları harddisk üzerinde C sürücüsüne kuruyoruz. Dolayısıyla bunlardan birini çalıştırıp bir işlem yaptığımızda da Cache’leri HDD üzerine kaydediyoruz.
Eğer PhotoShop ile bir proje tasarlıyorsanız, Cache dosyaların daha hızlı okunabilmesi için PhotoShop Cache konumunu bu sürücü üzerine yapılandırabilirsiniz. Ya da, İnternet’te daha hızlı bir sörf yapmak için Chrome önbellek konumunu bu alan üzerine yapılandırabilirsiniz.
SSD Disk’ler yüksek performanslı olduğu için belki bir RAM Disk alanı oluşturup kullanmayabilirsiniz. Fakat, yüksek veri yazma ve okuma gereksinimine ihtiyaç duyulan bir işte bu teknolojiyi kullanmak çok mantıklı olacaktır.
Google Chrome web tarayıcının Cache alanını RAM sürücü üzerine yapılandırmak için CMD komut isteminde aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz. Bu komutu uygulamadan önce, Chrome’un Cache klasörü adını Cache.bak olarak değiştiriniz.
mklink /d "C:\Users\UserName\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache" "G:\ChromeCache"
Dataram Programı ile Windows 11 veya 10’da RAMDisk Nasıl Oluşturulur?
Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10 üzerinde RAMDisk oluşturmak için öncelikle ilgili programı aşağıdaki butondan bilgisayarınıza indiriniz. Dataram programını indirdikten sonra, aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adımlar:
Adım 1
Dataram yazılımını kurmak için setup dosyasını yönetici olarak çalıştırınız. Daha sonra, lisans şartlarını onaylamak için I accept the terms in the License Agreement seçeneğini işaretleyiniz.
Adım 2
Lisans anlaşmasını kabul ettikten sonra, Install (Kur) ile devam edin.
Adım 3
Dataram kurulumunu tamamladıktan sonra Finish (Bitir) tıklayınız.
Adım 4
Dataram yazılımı açılıyor…
Adım 5
Ayarlar penceresinde FAT32 Partition seçiniz. Oluşturacağınız sürücü adını değiştirmek için Set Label Disk kısmında bir isim yazınız.
Adım 6
Disk Size kısmında oluşturacağınız RAM sürücü boyutunu yapılandırdıktan sonra Load/Save tabına tıklayınız.
Adım 7
Load/Save ayarlarında Save Disk Image at Shutdown (Kapanırken İmajı Kaydet) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Options sekmesine tıklayınız.
Adım 8
Options kısmında aşağıdaki görüntüdeki 2 seçeneğide seçiniz ve Start RAMDisk butonuna tıklayınız.
Adım 9
Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi RAM sanal sürücü başarıyla oluşturuldu!
Adım 10
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bu sürücünün içerisindeki verilerin silinmemesi için C:\ sürücüsünde RAMDisk.img dosyası oluşturuldu.
Harddisk, SSD, SDHC ve RAMDisk Veri Yazma ve Okuma Hızları Karşılaştırma
Şimdi, Harddisk, SSD, SDHC ve RAM Disk arasındaki veri yazma ve okuma hızlarını karşılaştıralım.
Aşağıdaki test sonuçlarını incelediğinizde RAMDisk’in diğerlerine göre çok daha hızlı olduğunu görebilirsiniz.
Harddisk Veri Yazma ve Okuma Hızı
SSD Veri Yazma ve Okuma Hızı
SDHC Veri Yazma ve Okuma Hızı
RAM Disk Veri Yazma ve Okuma Hızı
Dataram RAM Disk Kurulumu ⇒ Video
Bilgisayarınızın RAM donanım üzerinde bir sanal sürücü oluşturmak için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Sonuç
RAMDisk teknolojisi bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Normal sabit disklerden veya SSD’lerden daha hızlıdır. Örneğin Dataram RAMDisk’i Windows 10 veya sahip olduğunuz herhangi bir sistemde kullanabilirsiniz. Kısacası bu, bilgisayarınızın RAM’inde sanal bir sürücü oluşturmanıza olanak tanır.
RAMDisk’i özellikle Adobe Photoshop’ta tasarım yapmak gibi işler için kullanabiliriz. Google Chrome gibi programları kullandığımızda işler daha hızlı oluyor. Sonuç olarak, bu görevler için yazılım veya donanım RAM sürücüleri arasında seçim yapabilirsiniz.
Merhaba gerçekten yararlı bir paylaşım olmuş benim aklıma takılan şu mesela 12 gb ram’i olan bilgisayarımın 4gb’ını ramdisk’e ayırıp içerisinde render yapabilir miyim veya photoshop vb hangi programları kulllanabilirim.
Merhabalar, dediğiniz bu uygulama mevcut fakat genellikle daha hafif programlar sağlıklı çalışmaktadır. Örneğin; RamDisk ile Chrome uygulamasının daha hızlı çalıştırılması gibi. Fakat bir PhotoShop programı ile çalışırken genellikle program daha fazla alana ihtiyaç duyar ve bu yüzden sağlıklı olmayabilir. Render konusunda performans alabilirsiniz ama ancak küçük çaplı video boyutları ile çalışabilirsiniz. Örneğin; 4K bir video render yapmak için 4 GB RAM yetersiz bir alan olacaktır.
Hatta bu iş için masaüstü bilgisayarlar için Amazon üzerinde RamDisk kartı mevcut, ürünü bulduktan sonra inceleyebilirsiniz.