GNS3 Üzerinde Loopback Adapter Yapılandırma

GNS3 kullanarak ağ tasarımlarınıza sanal makineler yerine Loopback (Geri Döngü ağ bağdaştırıcısı) ile PC’nizi ekleyebilirsiniz. Yani, Windows’un sağladığı bu özellikle mevcut ağ bağdaştırıcınızı seçebilir veya bir sanal kart ekleyebilirsiniz. Kısacası, bu aynı ağ üzerinde bulunan diğer PC’ler veya sanal sistemler ile iletişim kurmanıza olanak sağlar.

GNS3 emülatörünüze bu dönüş adaptörünü eklediğinizde daha detaylı ağ planları yapabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızı sanal sistemlerle birleştirmek daha gelişmiş projeler oluşturmanıza yardımcı olur.

GNS3 ile Loopback Adapter Yapılandırma

GNS3’e Loopback Adaptörü Nasıl Eklenir ve Kullanılır?

Grafiksel Ağ Simülatörü-3‘te geri döngü arayüzünü tanımlamak için öncelikle Windows işletim sistemine Microsoft Loopback Adapter’ı eklemeniz gerekmektedir. GNS3 üzerinde kullanılacak IP adres bloğunu belirleyip yapılandırdıktan sonra herhangi bir hata durumunda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekmektedir.

Bu adaptör bildiğiniz gibi kısacası test ortamlarında kullanılmak üzere tasarladıkları bir sanal ağ kartıdır. Yani, bu geri dönüş aygıtını uygulamalarınıza dahil edebilirsiniz.

Önceki yazılarımızda Cloud yapılandırmasını ve GNS3 VMware bağlantısını inceledik. Bu yazımızda Windows 10 / 11 işletim sistemine bu donanımı nasıl ekleyeceğinizi ve programa nasıl entegre edeceğinizi anlatacağız.

GNS3 İçin Sanal Ağ Kartı Oluşturma

Öncelikle Windows 10 veya 11 işletim sisteminize yeni bir Loopback Adapter eklemeniz gerekiyor. Şimdi, bu sanal ağ kartını oluşturmak için lütfen aşağıdaki işlemleri takip ediniz.

Adım 1

Windows 10 veya 11’e adaptör eklemek için Run (Çalıştır) penceresini açın ve “hdwwiz” yazın, ardından OK’a tıklayın.

hdwwiz komutu

Adım 2

Donanım sihirbazı göründüğünde, devam etmek için Next (İleri) tıklayın.

Donanım Ekleme Sihirbazı

Adım 3

Dönüş arayüzü kartını manuel olarak ekleyeceğimiz için lütfen ilerlemek için Advanced (Gelişmiş) sekmesine tıklayın.

Manuel Olarak Donanım Eklemeyi Seçme

Adım 4

Hardware Types (Donanım Türleri) penceresine gidin, Network Adapters (Ağ Bağdaştırıcıları) bulup seçin ve Next’e tıklayın.

Donanım Türlerinden Network Adapters Seçme

Adım 5

Üretici bölümünden Microsoft’u seçin ve ardından sağ bölmeden Microsoft KM-TEST Bağdaştırıcısını seçin.

Microsoft KM-TEST Adapter

Adım 6

Açılan pencerede kurulu donanımların özetini inceledikten sonra Next butonuna tıklayarak işleme devam ediniz.

Loopback Adapter Ekleme

Adım 7

Son olarak, donanım ekleme işlemi artık tamamlanmıştır. Bundan sonra, pencereyi kapatmak için Finish (Son) butonuna tıklayın.

Donanım Sihirbazını Kapatma

Adım 8

Geri dönüş bağlantısını eklediğinizi doğrulayabilirsiniz. Ayrıca diğer ağ kartlarıyla karışıklığı önlemek için ona farklı bir başlık veriniz ve devam ediniz.

Windows'ta Ağ Bağlantılarını Görüntüleme

Adım 9

İlerlemek için oluşturduğunuz sanal ağ kartına çift tıklayın. Bu işlem çok önemlidir, dolayısıyla bu adımı atmaktan çekinmeyin.

GNS3 Loopback Adapter Ayarlarını Açma

Adım 10

GNS3Loopback ağ kartına IP adresi vermeniz gerekiyor. Bu yüzden, buradaki ayarları yaparak bunu halledebilirsiniz. Gerekli şeyleri yapar yapmaz değişikliklerinizi kaydetmek için OK’a tıklayın.

TCP/IPv4 Ayarları

Adım 11

Yapıyı kontrol etmek için ağ kartında görünen Details (Ayrıntılar) butonuna tıklayın. Ardından, alttaki gibi uygun bir TCP/IP yapılandırması yaptığınızı kontrol edin.

NOT: Bu adaptörü projenize dahil etmeden önce PC’nizi yeniden başlattığınızdan emin olun!

Ağ Bağlantısı Detayları

Loopback Adaptörü GNS3 Yazılımına Tanıtma

Adım 1

Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açtığınızda GNS3 programını açın ve yeni bir projeye başlayın.

GNS3 Yazılımında Loopback İçin Yeni Bir Proje Oluşturma

Adım 2

Bir adet Router ayrıca Cloud cihazını GNS3 çalışma alanına sürükleyin. Daha sonra, Cloud1’i kurmak için sağ tıklayarak “Configuration” seçeneğini seçin.

Cloud Yapılandırma

Adım 3

Cloud1 penceresinde Ethernet Arayüzleri kısmına eklediğiniz Loopback kartını GNS3 üzerine ekleyin. Zaten eklediğiniz adaptörü listede görebileceksiniz bu yüzden Ekle butonuna tıklayınız.

Cloud1 Configuration

Adım 4

Windows sanal ağ kartını ekledikten sonra değişiklikleri korumak için OK’a basın.

Ethernet Arayüzünü Ayarlama

Adım 5

Ardından, Cloud1’i Cisco Router’a bağlamak için kablolamaya tıklayın. Sonuç olarak resimde gösterildiği gibi Loopback ağ kartını seçebilirsiniz.

Loopback ile Router Bağlantısı

Adım 6

Cisco Router’ın FastEthernet 0/0 kısmına IP adresi vererek aktif ediniz. Bundan sonra geri döngü IP adresine ping atarak her şeyin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Sonuç olarak, artık Cloud1 ve Cisco Router birbirleriyle konuşabiliyor.

Router'a IP Adresi Atama ve Ping ile Test Etme

Adım 7

Benzer şekilde, gerçek bilgisayarınızdan Cisco Router’ın FastEthernet 0/0’ına ping atmayı deneyerek aynı şeyi yapın. Her şey yolundaysa, aşağıdaki resimde olduğu gibi Loopback kartına bağlantı sorunsuz olması gerekir!

GNS3 ile Loopback Adapter'ı Test Etme

Video

Sık Sorulan Sorular (SSS – FAQ)

  1. Loopback Bağdaştırıcısı Ne İşe Yarar?
Bu bağdaştırıcı, bir aygıtın kendi kendine konuşmasını sağlayan sahte bir ağ kartı gibidir. Aldığı paketleri bir porta göndermez; bunun yerine onu kendisine geri gönderir. Bu şekilde, farklı ağ olaylarını kontrol etmek veya sanal cihazlara sahipmiş gibi davranmak için kullanabilirsiniz.
  1. Sanal Ağ Kartına IP Adresi Nasıl Eklerim?

Bu sahte ağ kartına bir IP adresi vermek istiyorsanız şunları yapın:

  • Windows bilgisayarınızın ağ ayarlarında yapmış olduğunuz sanal adaptörün ayarlarını açınız.
  • TCP/IPv4 konusuna çift tıklayın ve açılan pencerede kutucuklara istediğiniz IP adresini yazın ve Tamam’a tıklayın. Genellikle kişiler bu bağdaştırıcı için 127.0.0.1 adresini kullanırlar.
  • Sanal bağdaştırıcısı ayarlarını kaydedin ve değişikliklerin etkili olduğundan emin olun.
  1. Geri Döngü Adaptörün Amacı Nedir?
Bir emülatör programında sanal bir arayüz oluşturmak ve kullanmak için bu döngüsel kartı kullanırız. Bu, sanal ağ kartıyla farklı ağ projeleri yapmanıza olanak tanır ve fiziksel bir bağlantı noktasına ihtiyacınız yoktur.

Sonuç

GNS3 ile Loopback kullanımı adımları Windows’un diğer sürümleri için aynıdır. Amaç emülatör programını fiziksel bilgisayarımıza bağlamaktır. Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir