GNS3 Kullanarak Cisco Switch Üzerinde PortFast Yapılandırma

Günümüzde pek çok şirket bilgisayar ağlarını çok fazla kullanıyor. Bu LAN’ları yönetenlerin bunların hızlı, güvenilir ve emniyetli olduğundan emin olması gerekir. Bunu yapmanın bir yolu, Spanning Tree Protocol (Yayılan Ağaç Protokolü – STP) ile anahtarlar ayarlamaktır.

Bir anahtar bağlantı noktası bozulduğunda ve STP’nin çalışmasının durmasına neden olduğunda büyük bir sorun olabilir. PortFast bunu düzeltmeye yardımcı olur. Bu kılavuzda, GNS3 kullanarak Katman 2 anahtar üzerinde PortFast yapılandırma nasıl yapacağınızı açıklayacağız.

PortFast Yapılandırma ve Etkinleştirme

GNS3 ile Layer 2 Switch Üzerinde PortFast Yapılandırma

Yedeklemeli ağlarda Spanning Tree Protokolünü yapılandırmak için arayüzleri yapılandırmanız gerekir. Switch’e bağlı sunucular veya yazıcılar için PortFast açmanız gerekir.

STP protokolüyle çalışırken PortFast bağlantı noktasının ayarlanması çok önemlidir.

Bu nedenle, yedeklemeli LAN’larda, bir port veya bağlantı başarısız olursa Switch bağlantı noktalarını ayarlamanız gerekir. Şu anda STP Convergence sürecinin parçası olmasını istemediğiniz arayüzleri belirtmeniz gerekiyor.

Bir şirkette Hosting Sunucusunun kesintisiz olarak çalışmaya devam etmesi gerekir. Bundan dolayı kullanıcılarının herhangi bir kesintiye uğramasına neden olmamalıdır. Bir dakikalık kısa bir duraklama bile işi bozabilir ve işleri daha az üretken hale getirebilir. Bu yüzden, her şeyin sorunsuz çalışması amacıyla istikrarlı bir bağlantıya sahip olmak önemlidir.

Cisco Switch kullanan ağlarda Sunucuya bağlantıyı Forwarding (İletme) moduna ayarlamalısınız. Böylece STP Convergence’ı beklemeden verilerin hızlı hareket etmesini sağlarsınız.

Diyelim ki kritik Sunucu için PortFast’ı hala yapılandırmanız gerekiyor. Bu durumda Sunucu 50 saniye süreyle zaman aşımına uğrayacaktır. Bu yüzden firmanın müşterileri için kabul edilemez olacaktır.

Spanning Tree’nin nasıl çalıştığından ve Root Bridge yapılandırmasından daha önce bahsetmiştik. Şimdi gerekli PC bağlantıları için onu açalım.

Cisco Switch’ler Üzerinde PortFast Etkinleştirme

GNS3 kullanarak küçük bir LAN’daki L2 Switch’lerinizde açmak için aşağıdaki kolay adımları izleyin. Kısacası, bunu etkinleştirmek ağınızın sorunsuz çalışmasını sağlar.

Adımlar:

Adım 1

Öncelikle cihazınızda GNS3 simülatör uygulamasını açabilir misiniz? Açtıktan sonra lütfen simülatörde yeni bir proje yapın.

GNS3'te PortFast İçin Yeni Proje Oluşturma

Adım 2

Şimdi programa daha önce eklediğiniz üç adet L2 Switch’i çalışma alanınıza sürükleyip bırakın.

GNS3 Ağ Topolojisi Oluşturma

Adım 3

Aşağıdaki ağ topolojisinde VM’ler yerine VPCS bilgisayarları kullanıyorum. Öncelikle VPCS cihazlarının TCP/IP ayarlarını yapın. Daha sonra CLI ekranından 192.168.5.10 IP adresine sahip cihaza ping atarak bağlantıyı test edin.

Topolojide VPCS’lerden birine Lenovo PC1, diğerine ise HP PC2 ismini verdim. Bu nedenle onların isimlerinden uzak durun. Ekstra olarak aralarındaki LAN bağlantısını test ederken sürekli ping kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için ping komutunun sonuna -t ekleyin.

VPCS PC'den Sürekli Pingleme

Adım 4

Sürekli ping’i başlattıktan sonra L2-SW-1 GigabitEthernet 0/2 arayüzüne bağlı kabloyu çıkarın. Ardından ping’i yeniden kontrol etmek için CLI istemine geri dönün.

Switch ile Bilgisayar Arasındaki Ağ Kablosunu Sökme

Adım 5

Doğal olarak VPCS bilgisayarlar arasındaki Ping işlemi başarısız oldu. Şimdi PC2’yi SW1’e yeniden bağlayın ve bir sonraki adımda durumu kontrol edin.

Ping Zaman Aşımı Hatası

Adım 6

PC2’yi Switch’e tekrar bağladığınızda SW1 Gig0/2 arayüzü doğrudan Forwarding moduna geçmeyecektir. Bu durumda ping çıktısında da görebileceğiniz gibi kesinti süresi 50 saniye olacaktır.

Dolayısıyla PC2’nin LAN’a daha hızlı katılmasını isteyebilirsiniz. Dolayısıyla böyle bir kesintiyi önlemek için Switch’lerde PortFast’ı etkinleştirmemiz gerekiyor.

Forwarding mode sayesinde 50 saniyelik LAN kesintisini 1 saniyeye indirebiliyoruz!

FortFast Etkinleştirmeden Önce Ping Kesintisi Süresi

Adım 7

Şimdi SW1 üzerinde PortFast portunu yapılandıralım. Öncelikle CLI ekranını açın ve PC2’nin SW1’ine bağladığınız portta bunu etkinleştirin.

SW1# conf t
SW1(config)# interface gigabitethernet 0/2
SW1(config-if)# spanning-tree portfast
SW1(config-if)# end

Cisco Switch'te PortFast Etkinleştirme

Adım 8

PortFast özelliğini bu aşamada test edelim. Topolojimdeki Lenovo PC’den PC2’ye tekrar ping atıyorum.

Lenovo PC'den HP PC'ye ping gönderme

Adım 9

Benzer şekilde SW1’in PC2 ile olan bağlantısını tekrar kesiyorum.

Ağ Kablosunu HP Bilgisayardan Çıkarma

Adım 10

VPCS’yi ağdan çıkardığımızda Timeout mesajı göreceğiz. Bunu genellikle ağ kablosunda bir sorun olduğunda görüyoruz.

Ping Hatası

Adım 11

HP PC2 ve SW1’i yeniden bağladığımda zaman aşımı bu kez farklı olacak. VPCS’e gitmek için SW1 portuna PortFast’ı kuruyoruz. Sonuç olarak, port hemen iletme yani forwarding portuna girecektir.

PortFast'ı Etkinleştirdikten Sonra İletim Modunu Gözden Geçirme

Adım 12

Bu noktada PC1’den PC2’ye sürekli ping testinde 1 saniyelik bir gecikme fark edeceksiniz. Kısacası PC2’nin bünyesinde bir sunucu olsaydı, onu ağa daha hızlı bağlardık!

PC'ye Pingleme Tekrar Başarılı

PortFast Nasıl Doğrulanır?

PortFast yapılandırma sürecinden sonra doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Bunun için Switch SW1 ayarlarını kontrol etmelisiniz. Kısacası, bunu doğru bağlantı noktaları için açtığınızı doğrulamanız en iyisi olacaktır.

Adım 1

Öncelikle Cisco Switch SW1 üzerinde özel moda giriniz. Daha sonra show spanning-tree komutunu yazın. Sonuçlara baktığınızda SW1 GigabitEthernet 0/2 portunun Edge olduğunu göreceksiniz.

Cisco Switch üzerinde show spanning-tree komutunu kullanma

Adım 2

Şimdi show running-config komutunu SW1’in CLI’sine uygulayın. Burada GigabitEthernet 0/2 port ayarlarında PortFast etkin durumunu göreceksiniz.

Anahtarda show running-config komutunu çalıştırma

PortFast Show Komutları

1) show spanning-tree

SW1'de show spanning-tree komutunu çalıştırma

2) show spanning-tree detail

SW1'de show spanning-tree detail komutunu çalıştırma

3) show running-config

SW1'de show running-config komutunu çalıştırma

GNS3 Kullanarak PortFast Yapılandırma ⇒ Video

Fast-forwarding portunu ayarlamak için aşağıdaki nasıl yapılır videosuna göz atın. Özellikle takip edilmesi kolay talimatlar verir. Eğer işinize yararsa YouTube kanalımıza da abone olabilirsiniz.

PortFast Yapılandırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. PortFast nasıl kurulur?
Cisco Switch’lerin hızlı iletim özelliği, paketlerin anında iletilmesini sağlar. Bunu bir ağ cihazında ayarlamak için önce yapılandırma moduna girin. Ardından belirli bir port ayarlarına gidin. Son olarak ilgili porta spanning-tree portfast komutunu girin ve Enter tuşuna basın. Bu kadar! Ayrıca bunu yalnızca erişim modundaki cihazlar için kullanacağınızı unutmayın. Üstelik bunu Switch’ten Switch’e veya Router’a kadar olan bağlantı noktalarına kurmayın.
  1. Önerilen PortFast yapılandırmaları nelerdir?
Verimli performans için bunu tüm erişim bağlantı noktalarında yapılandırmanızı öneririm. Ayrıca bu yapılandırmaya sahip bağlantı noktalarında BPDU Guard’ı etkinleştirin.
  1. PortFast ne zaman etkinleştirmeliyim?
Bunu masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar veya IP telefonları gibi cihazlar için etkinleştirin. Özellikle Switch’lerdeki uç cihazlara bağlanan Ethernet arayüzlerine ayarlayın. Bu şekilde, cihazları STP yakınsamasına eklemezsiniz. Dolayısıyla aygıtlar için hızlı ağ bağlantıları sağlayabilirsiniz.
  1. Erişim portlarında PortFast açabilir miyim?
Elbette Access portlarında hızlı iletim özelliğini kullanabilirsiniz. Bu kullanışlıdır çünkü genellikle bilgisayarları bu arayüzlere bağlarız.
  1. Bunu trunk portta kullanabilir miyim?
Trunk portlarda bunu kesinlikle kullanmamalısınız çünkü bu portlar VLAN trafiğini taşımaktadır. Kullanırsanız bir döngü oluşturabilirsiniz.
  1. Döngüleri (Loops) nasıl önleyebilirim?
İletme modunu kullandığınızda döngüleri engellemek amacıyla BPDU Guard’ı kullanın. Böylece portun herhangi bir BPDU alması durumunda kapatılarak Switch’in bağlanma ihtimalini ortadan kaldırırsınız.

Sonuç

Özetlemek gerekirse, yalnızca Cisco Switch’lerde bulunan PortFast, LAN bağlantılarının stabil kalmasına yardımcı eder. Bunu özellikle LAN bağlantılarının düzgün kalmasını sağlamak amacıyla tasarladılar.

Diğer markalardan farklı olarak Cisco bunu bağlantıları sorunsuz hale getirmek için geliştirmiştir. Yani, bağlantı sırasındaki gecikmelerin ve kesintilerin ortadan kalktığı anlamına gelir.

Kısacası, cihazların LAN’a hemen katılmasını sağlayarak işleri daha verimli hale getirir. Sonuç olarak bekleme ihtiyacını ortadan kaldırır ve ağın çok daha iyi çalışmasını sağlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir