GNS3 Kullanarak Cisco Switch Üzerinde Root Bridge Yapılandırma

Ağınızda Root Bridge olarak Layer 2 (Katman 2) Switch kurmayı mı merak ediyorsunuz? Genellikle cihazlar Kök cihazını bir Spanning Tree (Yayılma Ağacı) kullanarak sıralar. Fakat bunu Cisco Switch’ler üzerinde manuel olarak ayarlayabiliriz. Nasıl? MAC adreslerini, Öncelik değerlerini ve Maliyet değerlerini kontrol ediyoruz.

Ancak bazen Root Switch’i kendimiz seçmek iyi fikirdir. Bu nedenle, makalemizde, Priority (Öncelik) değerini kullanarak manuel olarak Switch seçeceğiz. Hadi başlayalım!

Cisco Switch'te Root Bridge Manuel Olarak Seçme

GNS3 Ağı Üzerindeki Layer 2 Switch Root Bridge Olarak Yapılandırma

Bilgisayar ağlarında Switch için Root Bridge (Kök Köprü), veri göndermede hayati öneme sahiptir. Böylece gideceği yere ulaşmanın en iyi yolunu bulur ve döngülerin oluşmasını engeller.

Cisco Switch’ler genellikle çekirdek cihazı bağlamak için STP’yi kullanarak alır. Bunu yaptıklarında en küçük MAC adresini, Priority (Öncelik) veya Cost (Maliyet) değerlerini denetlerler.

Basitçe söylemek gerekirse, Switch’ler arasından merkezi olanı seçmek amacıyla STP algoritmasını kullanabilirsiniz. Kısacası, algoritma topolojinizi değerlendirir. Daha sonra ortamdaki cihazı tüm veri iletiminde merkezi nokta olarak seçer.

Söylediğimiz gibi kök köprüyü seçmede MAC adresine, Priority (Öncelik) veya Cost (Maliyet) değerine bakıyoruz. Bunlardan herhangi biri için en düşük değere sahip olan merkezi cihazı belirliyoruz. Böylece ağın merkez noktası olan Switch’i belirliyoruz. Bundan sonra yedekli yollar oluşturup güvenilir katman oluşturabiliriz.

Root Bridge Neden Manuel Olarak Yapılandırmalıyız?

STP çoğu zaman temel köprüyü kendisi seçer. Ancak bazen, özellikle belirli durum ve ortamlarda bunu kendimiz seçmeyi severiz.

Örneğin ağımızda birden fazla L2 Switch’imiz var. Bu durumda protokol her zaman çekirdek cihazı en iyi Switch olarak seçmeyebilir. Bunun sonucunda optimumun altında ağ performansına yol açar.

Böyle durumlarda Root Bridge cihazı kendimiz seçmek durumunda kalıyoruz. Özellikle ağ düzenini daha iyi hale getirmemize ve verilerin hareket etme şeklini iyileştirmemize olanak tanır. Ayrıca ağ yapımız üzerinde daha iyi kontrol sahibi oluyoruz.

Root Bridge Nedir?

Hatırlanması gereken en önemli şey, Bridge ID’si en düşük olan cihaz olmasıdır.

Bridge ID (Köprü Kimliği), Bridge Priority ve MAC adresinin değerlerinden oluşur. Yani Öncelik alanı 0 ile 65535 arasındaki değerdir. Varsayılan değer 32768’dir.

Mesele şu ki, MAC adresi Bridge cihazın benzersiz tanımlayıcısıdır. Örneğin ağınızda ikiden fazla çekirdek cihaz var. Her ikisi de aynı Önceliğe sahipse aradaki farkı kırmak için MAC adresini kullanırız.

Core Switch’i Belirlemedeki Faktörler Nelerdir?

Merkezi Switch’i belirlerken şu üç faktörü unutmayın:

  1. MAC address (MAC Adresi)

Merkezi Switch için Mac adresi şarttır. Bu nedenle root işlemi cihazın belirlenmesinde temel faktördür. Kısacası, en düşük MAC ID’ye sahip cihaz temel cihazdır. Bu faktör, birden fazla Bridge aynı Priority değerine sahip olduğu durumlarda faydalıdır.

  1. Priority (Öncelik)

Göz önünde bulundurduğumuz ikinci faktör Priority’dir. STP’de merkezi cihazı belirlerken kullanıyoruz. Böylece önceliği düşük olan yine bir adım öndedir. Bu değer tüm cihazlarda mevcut olarak 32768’dir. Ancak hangi cihazın merkezi konumda olacağını belirlerken bu değeri değiştirebilirsiniz. Ayrıca Priority değeri 0’dan başlayıp 4096’nın katlarına kadar yükselir.

  1. Cost (Maliyet)

Switchlere üçüncü faktör olarak Cost (Maliyet) değerini kullanabiliriz. Maliyeti genellikle bir Kökten diğer Kök aygıtına giden yolun kalitesine göre tanımlarız. Bu değeri cihazlar arasındaki bant genişliğine göre hesaplıyoruz. Sonuçta, daha az maliyetli olan yol en iyisidir. Ayrıca Root Bridge yol maliyeti 0’dır, bu da diğerlerine referanstır.

GNS3 ile Priority Komutunu Kullanarak Root Bridge Seçme

Tasarladığımız kurulumda Layer 2 Cisco Switch’lerde bu cihazı kendimiz seçebiliyoruz. Ancak bunu gerçek LAN kurulumunda yapmanızı önermiyoruz. Bu nedenle tüm ağınızı çalışmaz hale getirme olasılığınız yüksektir.

O halde gelin bu iş için mükemmel ağ simülasyon aracı olan GNS3’ü kullanalım. Böylece cihazlarda ince ayar yapabilir ve Priority değerlerini herhangi sorun olmadan değiştirebiliriz.

Bir önceki yazımızda STP’nin çalışma mantığını incelemiştik. Ayrıca birincil cihazdaki Root, Designated ve Blocked arayüzlere de baktık. Şimdi Switch’i merkezi hale getirmek için Priority komutunu kullanalım.

Şimdi L2 cihazında CLI’yi açalım. Daha sonra mevcut VLAN için Priority değerini kullanalım. Bunu yaptığımızda cihazlar arasında BPDU paketleri ile haberleşecek. Daha sonra Priority ile ayarladığımız merkezi cihazı Root olarak tanımlayacaktır.

Adımlar:

Adım 1

Öncelikle GNS3 ağ yazılım aracını açınız. Priority ile Root Bridge oluşturmak için yeni bir proje oluştur seçeneğine tıklayın. Yeni ağ topolojiniz için bir proje adı yararak OK’a tıklayın.

Priority Root Bridge Projesi

Adım 2

Aşağıdaki görselde Priority projesinin topolojisini oluşturdum. Aynısını kendiniz için de yapın. Daha sonra L2 anahtarını GNS3 çalışma alanına sürükleyip bırakarak başlayın. Tüm cihazları resimde gösterildiği gibi birbirine bağlayın. Ayrıca ayrıntılı açıklamalar ekleyerek daha spesifik bir proje oluşturun.

Üç Switch ile Topoloji Oluşturma

Adım 3

Şu ana kadar Layer 2 Switch’lerle hiçbir şey yapmadım. Ancak tüm SW’lerin MAC adreslerini ve Priority değerlerini öğrendim. Bunları aşağıda gösterildiği gibi projede not ettim.

Projenizdeki tüm Switch’ler için değerleri CLI’de spanning-tree komutunu göstererek bulabilirsiniz.

Şimdi L2-SW-2 üzerinde ilgili show komutunu çalıştıralım. Sonucu kontrol ettiğimizde aşağıdaki görseldeki gibi “This bridge is the root” olduğunu göreceksiniz.

Show spanning-tree Komutu ile Switch’in Öncelik Değerini Bulma

Adım 4

Projemizde seçimi manuel olarak yapacağız. Öyleyse ağdaki merkezi cihazı tanımlayalım. Örneğin L2-SW-1’i topolojiye göre merkezi yapalım.

Şimdi SW-1’in CLI komut istemini açın. Bundan hemen sonra spanning-tree vlan 1 priority 4096 komutunu yürütün.

SW1# conf t
SW1(config)# spanning-tree vlan 1 priority 4096

Switch'in Priority Değerini Değiştirme

Adım 5

L2-SW-1 Anahtarının Priority değerini değiştirdim. Bu noktada ağdaki diğer cihazlar BPDU paketleri gönderip alacaktır. Sonuç olarak, anlaştıklarında SW-1, Çekirdek Anahtar haline gelecektir.

İşlemi kontrol etmek istiyorsanız SW-1’deki show spanning-tree komutunu kullanın. Şimdi, Switch’in de aşağıdaki sonuçta görüldüğü gibi port durumlarını değiştirdiğini göreceksiniz.

Switch için This Bridge is the Root mesajı

Adım 6

Master Switch belirlendikten sonra port durumları da değişti. Böylece artık SW1’in yeni durumlarını görebilirsiniz.

Cisco Anahtar Bağlantı Noktası Durumları

Adım 7

L2-SW-2 bağlantı noktası durumunu aşağıdaki gibi kontrol edin. Bu cihazda Gig0/0 portu Root olacaktır. Gig0/1 ise Desg yani Designated olacaktır.

Switch Arayüzlerini İnceleme

Adım 8

Benzer şekilde L2-SW-3 bağlantı noktası durumlarına bakın. Bu sefer SW2’ye bağlanan port yani Gig0/1 Altn (Alternate) olacaktır. SW1’e giden Gig0/2 arayüzü merkezi olacaktır.

Switch Blocked Portu

Adım 9

SW-1’e tekrar bakalım. Topolojimize göre artık bunun Root olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca GigabitEthernet0/0 ve 0/1 portları Desg yani Designated Port’tur.

Root Bridge Cihazın Tüm Bağlantı Noktalarını Designated Olarak Ayarlama

GNS3 Üzerinde Root Bridge İçin Show Komutları

Ana Switch Show Komutları
KomutAçıklama
SW1#show spanning-treeSW1 anahtarının mevcut kapsayan ağaç durumunu gösterir. Ayrıca bridge ID, role, status ve portlar gibi temel bilgileri de içerir.
SW2#show spanning-treeSW2 için de aynı amaçla kullanıyoruz. Kısaca SW1 için anlatılanlara benzer bilgiler içermektedir. Ancak SW2’nin ağ topolojisindeki rolünü belirler.
SW3#show spanning-treeBu komutta SW3 için geçerli bilgi alıyoruz. Ayrıca SW1 ve SW2 için açıklanan bilgileri de buluyoruz. Ancak ağda sadece SW3 ile ilgili güncel bilgileri öğrendik.
SW1#show spanning-tree detailSW1 cihazı için mevcut STP hakkında birçok bilgi alacağız. Bu ayrıntılar bridges cihazlar arasındaki iletişim maliyetlerini veya port durumlarını içerir.
SW1#show spanning-tree bridgeSW1’in köprü bilgisini öğreniyoruz. Örneğin bunlar ID ve portların durumu gibi temel bilgilerdir.
SW1#show spanning-tree ?Bununla ise alt komutlarını ve seçeneklerini buluyoruz.

1) SW1#show spanning-tree

SW1 Üzerinde show spanning-tree komutu

2) SW2#show spanning-tree

SW2 Üzerinde show spanning-tree komutu

3) SW3#show spanning-tree

SW3 Üzerinde show spanning-tree komutu

4) SW1#show spanning-tree detail

SW1 Üzerinde show spanning-tree detail komutu kullanımı

5) SW1#show spanning-tree bridge

Switch 1'de show spanning-tree bridge komutu kullanımı

6) SW1#show spanning-tree ?

SW1'de ? ile detaylı komutları listeleme

Root Bridge Switch Seçimi ⇒ Video

GNS3 ile Root Bridge nasıl seçeceğinizi anlamanıza yardımcı olmak için faydalı bir video hazırladık. Siz de bize destek olmak isterseniz YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz. Teşekkürler!

Root Switch Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Root Bridge Nedir?
Bu işi yapan ana Switch’ler, diğerlerinin yanı sıra iletişimin kilit noktalarıdır. Verilerin verimli bir şekilde olması gereken yere ulaştığından emin olmak için tüm trafik akışını yönetirler. Ayrıca bir çekirdek cihaz otomatik olarak STP kurulumunda kendini bulur. Ancak Priority değerini ayarlayarak bunu kendimiz değiştirebiliriz.
  1. Ağımdaki Root Bridge nasıl bulabilirim?
Cisco Switch’ler ile kurduğunuz bir ağ topolojisinde STP kullandığınızı varsayıyorum. O halde ana Switch’i bulmak için cihazlarda show spanning-tree yönergesini kullanabilirsiniz. Bu komutla STP topoloji veritabanını görüntüleyeceksiniz.
  1. Köprü Anahtarını ağda nereye yerleştirmeliyim?
Ağınızdaki tüm cihazların güvenli ve yetkin bir şekilde iletişim kurmasını istiyorsunuz. Kurulumunuzda üç Cisco Switch’inizin olduğunu varsayalım. İnternet erişim cihazınıza en yakın olanı Bridge yapmanızı öneririz. Bu sayede hızlı bir şekilde ulaşıp yönetebileceğiniz bir noktadadır.
  1. Root Switch seçiminde hangi cihaz öncelik alır?
Öncelikle cihazları STP ile otomatik olarak ayarladığınızı bilmelisiniz. Kısaca protokol, Bridge ID’si en küçük olan cihazı Root olarak seçer. Böylece her iki cihaz da aynı ID’ye sahipse MAC kaynağına bakar. Böylece cihazın önceliğine buna göre karar verirsiniz. Bundan dolayı kendi cihazlarınızı seçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç

Sonuç olarak bir ağdaki Layer 2 Switch’in Priority değerini değiştirmek kolaydır. Bu şekilde istediğimiz bir cihazı Root olarak ayarlıyoruz. Ancak mevcut cihazlarımız için STP kullanırsak süreç otomatiktir. Ancak bazen Cisco cihazlarında merkezi Switch’i manuel olarak ayarlamamız gerekiyor.

Elbette rehberimizde Priority ile cihaz seçimini anlattım. Ancak dilerseniz cihazların MAC’lerini veya Cost değerlerini de kullanabilirsiniz. Böylece tüm veri akışının merkez noktasını hızlıca belirleyebilirsiniz. Sonuç olarak güvenilir bir ortam sağlayarak yedekleme rotaları oluşturabilirsiniz.

Kısaca GNS3 simülasyon aracı ile Root Bridge manuel olarak seçebildik. Yine de elbette gerçek LAN topolojisi dışında bir şey denemelisiniz. Sadece mantığını anlayın veya sınavlara yönelik kendinizi geliştirin.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir