Mac/macOS’ta VMware Fusion Üzerinde Snapshot Alma
Bu yazımızda, Apple Mac bilgisayarlarında sanal makineler oluşturmanıza izin veren VMware Fusion 12 Pro sanallaştırma programında guest işletim sistemlerinizi yedeklemek için snapshot nasıl oluşturulur inceleyeceğiz.
macOS Sisteminde Fusion 12 Pro Üzerinde Snapshot Oluşturma
macOS işletim sistemi için geliştirilen sanallaştırma uygulaması Fusion ile oluşturduğunuz sanal makinelerinizin anlık durumunu hızlı bir şekilde kaydetmek için snapshot özelliğini kullanabilirsiniz. Bu harika özellik sayesinde temiz kurulum yaptığınız Windows 10 sisteminizin anlık durumunu kaydedebilir ve daha sonra guest sisteminizde yaptığınız değişiklikleri hızlı bir şekilde geri alarak tekrar temiz bir sisteme sahip olabilirsiniz.
Mac bilgisayarınızda snapshot’ı kullanarak birden fazla yedek oluşturabilir ve her bir yedeği farklı bir isimle yapılandırarak geliştirdiğiniz bir programın sürümleri arasındaki farkı test edebilirsiniz. Başka bir örnek ise, Windows veya Linux sistemlerinden birine sistem güncellemesi geldiğinde oluşabilecek hataları ve uyumsuzlukları önleyebilmek için önceden temiz bir yedek alabilirsiniz.
macOS Üzerinde Snapshot ile Sanal Makine Yedekleme
Sanal makinelerinize kurduğunuz Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerinin yedeğini almak istediğinizde temiz kurulum sonrası snapshot özelliğini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu yüzden, guest sisteminizde sistem güncellemeleri yaptıktan sonra veya bir yazılımdan kaynaklabilecek bir hatayı hızlı bir şekilde giderebilirsiniz.
Adım 1
Guest işletim sisteminizi çalıştırdıktan sonra Fusion araç menüsündeki Snapshot ikonuna tıklayınız.
Adım 2
Windows 10 sanal sisteminin geçerli durumunu kaydetmek için Snapshots penceresinde sanal makinenin üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Take Snapshot tıklayınız.
Adım 3
Guest makinenizin yedeği için bir ad ve açıklama yazdıktan sonra Take butonuna tıklayınız.
Adım 4
Sanal işletim sisteminizin geçerli durumu kaydediliyorken bekleyiniz. Mevcut yedekleme sürecini Dock kısmında Fusion ikonunun altındaki ilerleme çubuğundan görebilirsiniz.
Adım 5
Temiz kurulmuş sanal sisteminizin yedeğini aldıktan sonra masaüstünde birden fazla yeni klasörler oluşturunuz veya herhangi bir programın kurulumunu yapınız.
Adım 6
Windows 10 guest makinenizde yaptığınız değişiklikleri geri almak için Snapshots açınız ve oluşturduğunuz yedeğin üzerine sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden Restore Snapshot (Anlık Görüntüyü Geri Yükle) tıklayınız.
Adım 7
Snapshot’ı geri yüklemeye başlamadan önce sanal sisteminizin yedeğini aldıktan sonra yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesini isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Eğer önemli bir değişikliği test ediyorsanız varolan işlemleri kaydederek daha sonra analiz yapabilirsiniz.
Fakat guest makinede yaptığınız işlemlerin sizin için bir önemi yoksa mevcut değişiklikleri kaydetmemeyi seçmeniz daha iyi olacaktır. Bu yüzden açılan uyarı penceresinde Don’t Save (Kaydetme) butonuna tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 8
Aldığınız snapshot geri yükleniyorken bekleyiniz.
Adım 9
Guest makinenizin bir önceki anlık durumunu geri yükledikten sonra sanal işletim sisteminizde yaptığınız tüm değişikliklerin varsayılan duruma döndüğünü görebilirsiniz.
Snapshot Silme
macOS üzerinde Fusion ile snapshot alma işleminden sonra host bilgisayarınızın depolama alanını gereksiz yedek dosyalarını ile doldurmamak için guest makineleriniz için aldığınız snapshot’lara ihtiyacınız yoksa silebilirsiniz.
Adım 1
Aynı şekilde tekrar Snapshot yöneticisini açınız ve aldığınız yedeğin üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve açılan seçeneklerden Delete Snapshot (Anlık Görüntüyü Sil) tıklayınız.
Adım 2
Silme işlemini başlattığınızda sanal makinenin geçerli durumunun etkinlenmeyeceği ve bu işlemin geri alınamayacağını bildiren uyarı penceresinde Delete butonuna tıklayınız.
Adım 3
Silinen snapshot’ın dosyaları host diskinizden temizleniyorken bekleyiniz. Bu aşamadan sonra sanal sisteminiz için oluşturduğunuz yedeği başarıyla silmiş olacaksınız.
Video
İlgili Yazılar
♦ macOS’ta Sanal Makine Oluşturma
♦ macOS’ta Windows 10 Kurulumu
♦ VMware ile Sanal PC’ye macOS Kurulumu
♦ VirtualBox ile Sanal PC’ye macOS Kurulumu
♦ Fusion Programı Nedir?