GNS3 Kullanarak Cisco Router Arayüz Yapılandırma

Hızlı Bakış

GNS3 ile Cisco router arayüz yapılandırması iki temel adımdan oluşuyor. Simülatör yazılımında önce router’a sanal bir serial kart eklemelisiniz. Bu işlem için WIC-1T modülünü slotlardan birine yerleştirmeniz gerekiyor. Ardından CLI ekranında interface komutlarını sırayla çalıştırabilirsiniz. Örneğin FastEthernet portuna bir IP ve açıklama ekleyip no shutdown ile devreye alabilirsiniz. Serial arayüzde ise ek olarak clock rate değerini girmelisiniz. Bu sayede hem yerel ağ bağlantısını hem de WAN üzerinden haberleşmeyi kurabilirsiniz.

Bu yazımızda, GNS3 simülatör yazılımını kullanarak Cisco Router’lar üzerinde bulunan temel arayüzlerin konfigürasyonunu inceleyeceğiz.

GNS3 ile Cisco Router Arayüz Yapılandırma

Cisco Router Ethernet & Serial Arayüzleri Nasıl Yapılandırılır?

Bir arayüzü yapılandırmanın en temel işlemleri portu açık konuma getirmek ve bir IP adresi atamaktır.

Cisco yönlendirici’ye IP adresi atadıktan sonra, o arayüzü kullanacağınız ağ için bir açıklama da ekleyebilirsiniz. Arayüzlere açıklama yazmanız büyüyen bir network ortamında karmaşıklığı önleyebilir.

Bir yönlendiriciye farklı arayüzler takabilir ve kullanabilirsiniz.

En yaygın kullanılan arayüzler ise Serial, Ethernet, FastEthernet ve GigabitEthernet’tir.

Yerel ağ için Ethernet, FastEthernet ve GigabitEthernet arayüzleri kullanılmaktadır.

WAN bağlantıları için ise Serial (Seri) Arayüzler kullanılır. Bu arayüz ile veri iletişimin zamanlamasını sağlamak için, Clock Rate (Saat Hızı) yapılandırılır. Ve ayrıca, Ethernet arayüzlerin aksine, bir CSU/DSU veri iletişim cihazı gerektirir.

CSU/DSU cihazlar Seri Arayüzler vasıtasıyla saat hızı belirler. Saat hızı zamanlamasını düzenleyen CSU/DSU cihazlar WAN üzerinde sayısal veri iletimini destekler. Analog bağlantılar için ise genellikle Modem gerektirir.

Bu cihazlar yönlendiriciden gelen sinyali alırlar ve ardından WAN ortamına uygun bir formata dönüştürerek paketleri iletirler. Aynı şekilde, cihazdan yönlendiriciye gelen sinyal de uygun formata çevrilir.

Normal şartlarda, Cisco yönlendiriciler birer DTE cihazlarıdır.

DCE cihazları tarafından belirlenen Clock Rate (Saat Hızı) zamanlamasını, DTE cihazları tarafından otomatik olarak kabul edilir.

İki yönlendirici Seri Arayüzler ile birbirine bağlanabilir.

GNS3 ve Cisco Packet Tracer gibi ağ simülasyon programlarında ağ topolojisi tasarlarken iki cihazı birbirine bağlamak için Seri Arayüzler kullanılır.

CSU/DSU cihazları ise şunlardır;

1. CSU/DSU Cihaz 1

CSU/DSU Cihazı

2. CSU/DSU Cihaz 2

CSU/DSU Cihazı

Eğer, iki yönlendirici birbirine Serial Interface ile bağlanırsa, yönlendiricilerden birinin Clock Rate (Saat Hızı) görevi yapması için saat hızı yapılandırılmalıdır.

Cisco FastEthernet ve Seri Arayüz (Serial Interface) Yapılandırma

Eğer daha önce bilgisayarınıza simülatör programını kurmadıysanız, GNS3 kurulumu yazımıza göz atabilirsiniz.

GNS3 programını kurduktan sonra programı açınız ve yeni bir proje oluşturunuz.

Daha sonra, Router’a bir Ethernet ve Serial Interface (WIC-1T) eklemek ve yapılandırmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

Adımlar:

Adım 1

Yeni bir proje oluşturduktan sonra, çalışma alanına aşağıdaki görüntüdeki gibi ilgili cihazları ekleyiniz ve kablolayınız.

Ek olarak, projeye eklediğiniz PC’nin bağlantısını VMnet olarak yapılandırınız.

Bir Switch'e Bağlı Router ve PC

Adım 2

Host bilgisayarınızda Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni açınız ve VMnet3’ün IP adresini kontrol ediniz.

Host Bilgisayarda VMnet'i Yapılandırma

Adım 3

Ayrıca, sanal ağ editöründe VMnet3’ün tipini ve IP adresi bloğunu kontrol ediniz.

VMware Sanal Ağ Editörü

Adım 4

Projenize eklediğiniz sanal makineyi çalıştırdıktan sonra, bağdaştırıcı ayarını Custom: VMnet3 olarak yapılandırdığınızdan emin olunuz.

Sanal Makineyi Host-Only Olarak Yapılandırma

Adım 5

Şimdi Router’a yeni bir arayüz eklemek için Properties (Tercihler) penceresini açınız. Burada Slots sekmesine tıklayınız.

Router'a Arayüz Ekleme

Adım 6

WICs kısmında, Router’lara Serial arayüzler ekleyebilirsiniz. Bu adımda, WIC0 seçeneğinin üzerine tıklayınız ve ekleyebileceğiniz mevcut arayüzleri görüntüleyiniz.

Router'a Serial Arayüz Ekleme

Adım 7

Listelenen seçeneklerden, WIC-1T seçeneğini seçiniz ve OK butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.

WIC-1T: Cisco Router’a yalnızca bir adet Serial Interface ekler.

WIC-1T

Adım 8

Router’ın FastEthernet0/0 ve Serial0/0 arayüzünü yapılandırmak için CLI komut isteminde aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırınız.

Komut açıklamaları:

  • ip address: Arayüze bir adresi ve subnet mask ekler.
  • description: Arayüze açıklama ekler.
  • no shutdown: Arayüzü kapalı durumdan açık duruma getirir.
  • exit: Bir önceki moda geçiş yapar.
  • wr: Çalışan yapılandırmayı kaydeder.
R1#
R1#conf t
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
R1(config)#interface fastethernet0/0
R1(config-if)#description Connection to LAN
R1(config-if)#ip address 192.168.8.1 255.255.255.0
R1(config-if)#no shutdown
R1(config-if)#exit
R1(config)#
R1(config)#interface serial0/0
R1(config-if)#description Connection to WAN
R1(config-if)#ip address 192.168.200.1 255.255.255.252
R1(config-if)#clock rate 64000
R1(config-if)#no shutdown
R1(config-if)#exit
R1(config)#exit
R1#wr
Building configuration...
[OK]
R1#

Router'ın FastEthernet ve Serial Arayüzlerini Ayarlama

Adım 9

VMware sanal makinenizi çalıştırınız ve TCP/IP ayarlarını Router’a atadığınız IP bloğu ile karşılaştırarak doğrulayınız.

Windows 8.1'e Manuel IP Adresi Atama

Adım 10

CMD’yi çalıştırınız ve Router’ın FastEthernet0/0 arayüzüne Ping atarak bağlantıyı sınayınız.

Sanal Makine'den Router'a Ping Atma

Adım 11

Aynı şekide, sanal bilgisayardan Router’ın Serial0/0 arayüzüne Ping atarak bağlantıyı test ediniz.

CMD'de Hostname Komutu Kullanımı

Router’ın Show Komutu Çıktısı

Arayüzleri konfigüre ettikten sonra Router üzerinde show running-config komutunu çalıştırınız ve çıktıyı kontrol ediniz.

R1#show running-config
Building configuration...
Current configuration : 1064 bytes
!
version 12.4
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
no service password-encryption
!
hostname R1
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
no aaa new-model
memory-size iomem 5
no ip icmp rate-limit unreachable
ip cef
!
no ip domain lookup
ip auth-proxy max-nodata-conns 3
ip admission max-nodata-conns 3
!
ip tcp synwait-time 5
!
interface FastEthernet0/0
description Connection to LAN
ip address 192.168.8.1 255.255.255.0
duplex auto
speed auto
!
interface Serial0/0
description Connection to WAN
ip address 192.168.200.1 255.255.255.252
clock rate 64000
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
ip forward-protocol nd
!
no ip http server
no ip http secure-server
!
no cdp log mismatch duplex
!
control-plane
!
gatekeeper
shutdown
!
line con 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line aux 0
exec-timeout 0 0
privilege level 15
logging synchronous
line vty 0 4
login
!
end
R1#

Cisco Router Seri Arayüz Yapılandırma ⇒ Video

GNS3 ile Cisco Router’ın arayüzlerine IP adresi atamak ve etkinleştirmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Video Önizleme Görseli
YouTube'da İzle

GNS3’te Cisco Arayüzleriyle İlgili En Kafa Karıştıran Sorular

Seri arayüze clock rate vermezsem ne olur?

Bağlantı fiziksel olarak yukarı kalkar ama hattın mantığı asla çalışmaz. İki router seri kabloyla birbirine bağlandığında bir tarafın DCE tarafı olması şarttır.
DCE ucu saat sinyalini üretmezse karşı taraftaki DTE cihazı veriyi hangi ritimde okuyacağını bilemez. Sonuç ‘interface up, line protocol down’ hatasıdır.
GNS3’te hangi ucun DCE olduğunu ‘show controllers serial 0/0’ komutuyla görebilirsiniz. O uçta mutlaka ‘clock rate 64000’ gibi bir değer tanımlamalısınız. Aksi halde ping paketleri arayüzden çıkıp havada asılı kalır.
Gerçek dünyada CSU/DSU bu işi çözerdi. Burada ise sanal kabloda saat görevi size düşüyor. Zaten arayüzü ‘no shutdown’ ile açtığınızda ikinci satırdaki protokol durumunu hemen kontrol edin. Eğer ‘down’ görüyorsanız suçlu büyük ihtimalle eksik saat hızıdır. Bunu düzelttiğiniz an hat bir çırpıda ‘up/up’ olur.

WIC-1T modülünü eklemeden önce router’ı kapatmalı mıyım?

GNS3 ortamında cihaz çalışırken modül takmak genelde sorun çıkarmaz ama ben buna güvenmenizi hiç tavsiye etmem. Dinamik ekleme sırasında arayüz isimleri bazen kayabiliyor.
Proje yarıda kalır ya da kayıt dosyası bozulur. Cihazı stop edip durdurun. Ardından Properties kısmından Slots sekmesine geçip WIC0 yuvasına WIC-1T kartını takın.
Böylece router açılışta seri portu eksiksiz tanır. Yeniden başlatmak yalnızca birkaç saniyenizi alır ama olası bir konfigürasyon karmaşasından sizi korur. Bir de hızlıca not düşeyim: WIC-1T tek bir seri port ekler. Eğer iki seri port lazımsa WIC-2T tercih edin.
Fakat çoğu CCNA laboratuvarı için tek port yeterlidir. Sakın cihaz çalışıyorken ‘bu modülü bi deneyeyim’ demeyin. Hele ki VMware sanal makinesiyle uğraşıyorsanız stabilite her şeyden önemlidir.

FastEthernet ve GigabitEthernet konfigürasyonu arasında bir fark var mı?

CLI komut seviyesinde neredeyse sıfır fark vardır. İkisi de ‘interface fastethernet 0/0’ veya ‘interface gigabitethernet 0/0’ diyerek girip aynı IP ve açıklama söz dizimini kullanır. Alt seviyede hız ve duplex yetenekleri elbette değişir. Gigabit arayüzler otomatik pazarlıkla 1000 Mbps’ye çıkabilir.
GNS3’te pratik yaparken aklınızda bulunsun: Çoğu IOS imajında Gigabit portlar varsayılan olarak ‘no shutdown’ ile gelmez. Yani komutu atlamayın.
Ayrıca simülasyonda VMnet bağdaştırıcısına FastEthernet ile bağlanmanız performansı kısıtlamaz. Çünkü darboğaz genelde sanal işlemci gücüdür.
Benim naçizane önerim, açıklama eklemeyi asla ihmal etmeyin. ‘description ## LAN GATEWAY ##’ yazmak, haftalar sonra config dosyasına baktığınızda sizi ‘bu port neydi?’ diye düşünmekten kurtarır. Büyüyen topolojilerde bu minik not altın değerindedir.

VMnet adaptörünün IP’si ile router arayüzünü aynı ağda tutmazsam ne yaşarım?

Ping atamazsınız. Bu kadar basit. Sanal bilgisayarınız 192.168.8.100 ise router kapısı mutlaka 192.168.8.0/24 bloğunda olmalıdır.
Ağ maskesini yanlış yazmak veya tamamen farklı bir blok seçmek trafiği fiziksel bağlantı varmış gibi hissettirmez. Paketler router’a gider ama geri dönüş yolunu bulamaz.
GNS3’te en sık yapılan acemi hatası VMnet3’ün IP’sini atlayıp direkt router konfigürasyonuna dalmaktır. Oysa önce Windows Ağ Bağlantıları’ndan VMnet3’ün IPv4 ayarlarına bakmalısınız.
Eğer orası otomatik almışsa bile bir kontrol edin. Daha temizi, sabit bir IP verip router’ı da o bloğun .1 adresine kurmaktır.
Ağ geçidi doğru tanımlandığı an CMD ekranında ‘Hedef ağa erişilemiyor’ mesajı kaybolur. Yerine milisaniyeler içinde yanıt süreleri gelir. Bu uyumu sağlamazsanız yapılandırma doğru olsa da simülasyon başarısız görünür.

Arayüze açıklama yazmak sadece kozmetik bir detay mıdır?

Kesinlikle hayır. Özellikle GNS3’te birbiri ardına onlarca proje açıp kapatan biriyseniz bu metinler sizin navigasyon haritanız olur. ‘Connection to LAN’ yerine ‘FA0/0 -> SW1 Trunk’ yazmak, show running-config çıktısında karmaşayı anında bitirir. Buna belgeleme disiplini diyoruz.
Sektörde on yıl geçirmiş biri olarak söylüyorum; gece yarısı acil bir sorunda ‘description’ satırını görmek hayat kurtarır. Hangi devrenin hangi birime gittiğini tahmin etmekle uğraşmazsınız. Üstelik bu özellik performansa sıfır etki eder. Bellekte birkaç byte yer kaplar sadece.
Bazı izleme araçları bu açıklamaları SNMP ile okuyup arayüz listesinde gösterir. Yani profesyonel ortamlarda olmazsa olmazdır. O yüzden bu adımı ‘sonra eklerim’ diye atlamayın. Komutun başında ‘description’ yazmak beş saniyenizi alır ama size saatler kazandırır.

Show running-config çıktısında ‘clock rate 64000’ neden gözükmüyor?

Çünkü bu komut yalnızca DCE ucunda anlamlıdır ve siz muhtemelen yanlış router üzerinde çıktıya bakıyorsunuzdur. Saat hızı yalnızca DCE görevi üstlenen arayüzde kayıtlıdır.
Eğer ‘show controllers serial 0/0’ çıktısında ‘DCE V.35’ yazmıyorsa clock rate komutunu girmeye çalışsanız da IOS bunu reddeder. Hata vermez ama running-config’e de yazmaz.
Bu gayet normaldir. Bir bağlantıda iki DCE olmaz. GNS3’te kablolama yaparken saat ikonuna sahip uç DCE’dir.
Şayet clock rate gözükmüyor ama hat protokolü ‘up’ ise içiniz rahat olsun. İşler yolunda demektir. Saat sinyali karşı taraftan başarıyla alınıyordur.
Yine de takıntılıysanız kabloyu söküp ters çevirin ya da manuel olarak DCE ucunu bulup sadece orada komutu verin. Bunu atlamak WAN simülasyonlarının en sessiz ama en sıkıcı tuzaklarından biridir.

Sonuç

Son olarak, Cisco Router veya Switch IOS imajlarını bilgisayarınıza indirebilir ve GNS3 programına entegre ederek Cisco sınavlarınıza daha profesyonel bir şekilde çalışabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

Bu Rehberi Keşfettikleri İçin Sana Teşekkür Edecekler!

Sadece bir tıkla sevdiklerine dev bir iyilik yapmaya hazır mısın? Bilgi paylaştıkça devleşir.

İlk yorumu sen paylaş