Yapısal kablolama, kabloların binaya küresel kurallara göre doğru şekilde döşenmesi anlamına gelir. Organize ve iyi çalışan bir ağ oluşturur. Bu kurallara uymak, ağın harika çalışmasını ve binanın her yerinde kolayca konuşabilmemizi sağlar.
Bilgisayar Ağlarında Yapısal Kablolama Nedir?
Telekom sisteminin çalışması için kablolara, borulara, konektörlere, etiketlere, boşluklara ve cihazlara ihtiyacımız var. Bunlar, iyi ağ oluşturmak için gereklidir. İyi çalışan sağlam veya verimli iletişim sistemine sahip olmamıza yardımcı olurlar. Kablolarda kullanılan malzemelerin işlevini veya montajını özel kurallar belirler.
Yapısal kablolama kullanmanın birçok iyi yanı vardır. Kabloların kurallara göre düzenlenmesi, sistemi esnek, kolay yönetilebilir ve büyüyebilir hale getirir. Şirketlerin daha iyi iletişim kurmasına ya da teknolojiyi daha verimli kullanmasına yardım eder.
Yapısal kablolama, binaların her yerine sinyal gönderen bir grup kablodur. Paket çeşitli kablolar sunar: bakır teller, fiber optik kablolar, konektörler, adaptörler & bloklar.
Bir merkezi sistemden bir binanın farklı yerlerine sinyaller gönderir. Bu ağ, sinyallerin gitmesi gereken yere gitmesini sağlamak için bakır teller, fiber kablolar, bloklar, konektörler veya adaptörlerin karışımını kullanır.
Bu tür yapısal kablolama, kişileri ya da nesneleri hareket ettirmeyi kolaylaştırır. Binadaki kablolama sistemi, değişiklik yapmaya gerek kalmadan birçok farklı iletişim cihazı ile çalışabilir. Daha sonra daha fazla pencere öğesi eklemek de kolaydır. Bu kablolamanın esnekliği, çeşitli ihtiyaçları, iletişimi & yönetim verimliliğini artırır.
Bir bina veya ağ, kurallarla organize şekilde tasarlandığında iyi çalışır. Gelecekte yeni teknolojiyi kullanmamıza da sağlar. Bu, uzun süre çalışmaya devam ederek yeni şeylerle değişebileceği anlamına gelir.
Kablolama, özellikle yüksek binalar gibi göze çarpan yerlerde karmaşık olabilir. Yapılandırılmış ağ oluşturmayı kolaylaştırmak için bazı kurallar üzerinde düşünmemiz gerekir. Bu kurallar, ağın iyi çalıştığından emin olmanıza yardım eder. Ağı bölmeli, doğru uzunlukta kablo kullanmalı, sinyalin iyi olduğundan emin olmalı veya farklı ağ türleri için kurallara uymalısınız.
Yapısal Yatay Kablolama
Yapısal yatay kablolama, binadaki farklı odaları özel kurallar kullanarak birbirine bağlamanın yoludur. Bu kurallar, bağlantının güçlü olmasını ya da iyi çalışmasını sağlar. Tavanda plastik borular veya oluklar kullanarak kabloları korumak çok önemlidir.
Yatay kablolamayı değiştirmek pahalı olabilir, bu yüzden dikkatli şekilde planlamak önemlidir. İyi düzen, odalarda eşyaların bakımını & taşınmasını kolaylaştırır. Kablolamayı tasarlarken diğer bina sistemlerini gelecekteki değişiklikleri de dikkate almalıyız. İyi çalışan ya da gerektiğinde değişebilen ağa sahip olmamıza yardımcı olur.
Yıldız şeklindeki kablolama sistemi, tüm odaları merkezi noktaya bağlar. Bu kurulum, ağ içindeki iletişimin iyi olmasını sağlar. Ön uç ile boşluk arasındaki mesafe 90 metre olmalıdır. Kabloların uçlarından oda içindeki bağlantı noktalarına olan mesafeyi ölçün. Bu yönergeye uyulması, ağ iletişiminin güvenilir olmasını sağlamaya destek olur.
Yapısal Dikey Kablolama
Dikey teller, binadaki girişler, ekipmanlı alanlar ve telefonlu yerler gibi farklı odaları birbirine bağlar. Binanın her yerinde iletişim kurmamıza ve diğer bölgelerle bağlantı kurmamıza yardımcı oluyor.
Omurga kablolaması, kabloları, belirli bağlantı noktalarını ve bağlantıları içerir. Telekomünikasyon ve merkezi ekipman odası için farklı kabinleri birbirine bağlar. Telefonlar ve veriler için ayrı kurulumlara sahip olmak da iyidir.
Web’i değiştirmemiz gerektiğinde ağı veya daha yenisini geliştirebiliriz. Para tasarrufu sağlar ve binadaki insanlar için işleri kolaylaştırır. Telefon kablolaması genellikle birçok çift tel içeren kablo kullanır.
Veri bağlantısının nasıl kurulacağına karar vermek için ekipmanın ne kadar büyük olduğunu düşünüyoruz. Ağın ortasında, yıldız şekline benzeyen cihazları sakladığımız dolaplar var.
Yapısal Veri Omurgası
Yapısal kablolama sürecinde veri bağlantısını güçlendirmek için UTP kabloları veya fiber optik kullanabiliriz. Bu nedenle kablo ağı kurmak için kategori 5 veya 6 olarak adlandırılan özel UTP kabloları tercih ediyoruz. Her kabinden gelen telleri ana merkez gibi olan merkezi kabine bağlarız. Tüm dolapların iyi şekilde bağlanmasına yardımcı olur ve ağın harika çalışmasını sağlar.
İnsanlar bunun için genellikle kapaklı benzersiz dolaplar kullanır. Dolaplar yaklaşık 50 santimetre derinliğinde, 2 metre yüksekliğinde ve 19 inç genişliğindedir.
Yapısal Telekomünikasyon Odası
Telekom odası, binada iletişim için ekipmanı sakladığımız özel yerdir. Ana görevi, çapraz ve yukarı ve aşağı giden kabloları bağlamaktır. Ekipmanı farklı yönlerde bağlamak için teller kullanıyoruz. Ancak TIA/EIA-569 kurallarına uymak önemlidir.
Servis Odası
Odada kablolar, bağlamamız gereken şeyler ya da onları güvende tutacak cihazlara sahibiz. Yani ağla ilgilendiğimiz merkezi yerdir. Her şeyin güvenli olmasını sağlıyoruz ayrıca TIA/EIA-569/A kurallarına uyuyoruz.
Odayı hazırlarken kablolara dikkat etmeliyiz. Onlara çok fazla baskı uygulamamalı veya onları çok sıkı sarmamalıyız. Ayrıca kablo demetlerini takarken 90 derece gibi keskin açılarda bükmekten kaçınmalıyız.
Topraklama Sistemi
Kablolarda topraklama sistemi olmazsa olmazdır. Kabinin iletişim için merkezi topraklamaya bağlanması gerekir.
Bazen planlar belirli bir yer kanalını içerir. Tasarımcılar belirli devreler için özel kutular yaparlar. Topraklama kabloları her zaman güvenli şekilde toprağa bağlanır.
Zayıflama
Sinyaller uzun mesafeler kat ettiğinde, zayıflayabilir veya bozulabilir. Ağın sınırları nedeniyle olur. Sinyal daha savunmasız hale geldiğinde, aldığımız bilgilerin kalitesini etkileyebilir.
Bunu düzeltmek için, ağı büyütmek için tekrarlayıcılar kullanabiliriz. Hataları önlemeye ve sinyalin iyi bir şekilde iletilmesini sağlamaya yardımcı olur. Sinyal gücünü ölçmek için test sinyali ya da belirli cihaz da kullanabiliriz.
Sinyal Kapasitesi
Kapasitans kablo enerjisini ölçer. Kapasitans nedeniyle sinyal bozulması meydana gelir. Kablo uzunluğu veya ince yalıtım bozulmayı kötüleştirir.
Kapasitansı ölçmek ve kablonun uygunluğunu kontrol etmek için özel test cihazları kullanabiliriz.
Ağlarda Yapısal Kablolama ve Ağ Gecikmesi
Sinyal diğer hatlardan gelen parazitle karıştığında sorunlara neden olur. Sinyal zayıflar ve gürültü seviyesine yaklaşır. Bu durumda, sinyaldeki farklı frekanslar, bilginin zamanlamasını yanlış yapar.
Bunu çözmek için kablo uzunluğunu azaltabilir ayrıca her şeyin iyi çalışıp çalışmadığını kontrol ederek benzersiz ölçümler kullanabiliriz. Veri iletimi için kullanılan kablonun belirli bir empedansa sahip olması gerekir. Gürültüden daha yüksek güçlü bir sinyale sahip olmak çok önemlidir.
Kablolardaki en önemli gürültü kaynağı bilgisayar ayrıca telefon gibi diğer ofis ekipmanlarıdır. Bu cihazlar, kablodaki sinyalleri etkiler.