SSL (Secure Sockets Layer), güvenli internet iletişimi sağlar. Ayrıca, verileri RC4 veya IDEA gibi asimetrik şifreleme algoritmaları kullanarak şifreler. SSL protokolü, oturum anahtarını RSA ortak anahtar şifrelemesi ile korur.
SSL Protokolü Nedir?
Netscape Communications Corporation tarafından 1994 yılında tasarlanan Secure Socket Layer, kriptografik teknikler kullanır. Sonuç olarak, dijital sertifikalar ve imzalar kullanarak belirli İnternet kanalları oluşturur.
Simetrik kodlar, bilgi gönderirken veri iletimini daha güvenli ayrıca hızlı hale getirir. Ayrıca asimetrik sistemler, gizli anahtarların güvenli şekilde değiş tokuş edilmesini mümkün kılar. SSL, sunucuya bağlanıldığında tarayıcılarda yeşil bir asma kilit gösterir. Ayrıca, dijital sertifika aracılığıyla sunucunun güvenliğini doğrular.
SSL, şifreli biçimde iletilen kredi kartı bilgileri için veri güvenliğini sağlar. Sonuç olarak, önemli veriler için güvenli ortam sağlar. Ayrıca SSL sertifikası, tarayıcılar ayrıca web siteleri arasında güvenli bağlantı sağlamayı amaçlar. Ayrıca, özel verileri çevrimiçi olarak hassas bir şekilde iletir.
SSL Protokolünün Özellikleri
SSL, bir anlaşma protokolü kullanarak soket düzeyinde güvenli katman oluşturur. Yani, kullanıcı ile sunucu arasında güvenli bir katman sağlar. Güvenli web sunucusu, geçerliliğini sağlamak için Dijital Sertifikayı doğrular. Veri bütünlüğü, kimlik doğrulama ve gizlilik koruması için Digital Signature (Dijital İmza) kullanır.
SSL, istisnai iletişimde verilerinizi gizli koda dönüştürerek işleri daha güvenli hale getirir. Bilgilerinizi hedefine göndermeden önce güvende ve gizli tutar.
Sıkıştırma, blokları ayırır ve alıcıda yeniden birleştirir. Bu işlem aynı zamanda veri aktarımını da hızlandırır. Ayrıca iletimi iyileştirmek için veri boyutunu da azaltırlar. OSI ve TCP/IP referans modelleri SSL’yi yerleştirir. Application (Uygulama) & Transport (Taşıma) katmanları arasında yer alır ve bir ara katman sağlar.
Ek olarak, işlevselliği artırır. Bunu, 443 numaralı bağlantı noktasındaki işletim sistemi yuvalarını yapılandırarak yapar.
SSL Sürümleri
En son SSL sürümü 3.0’dır. Simetrik DES, TRIPLE DES, RC2, RC4 ve IDEA gibi şifreleme algoritmalarını içerir. Ayrıca asimetrik RSA, MD5 hash işlevi & SHA-1 imza algoritmasını destekler.
SSL Nasıl Çalışır?
SSL, güvenli iletişim kurmak için bir anlaşma standardı kullanır. Kullanıcılara veya uygulamalara şeffaflık sağlayan soket düzeyinde gerçekleşir.
Bir istemci güvenli iletişim istediğinde, sunucu şifreli bir bağlantı noktası oluşturur. Böylece güvenli bir bağlantı kurar. SSL Record Protocol (Kayıt Protokolü) yazılımı bu portu yönetir ve TCP üzerinde çalışır.
SSL, Handshake (El Sıkışma) Protokolü güvenli iletişim sağlar. Bu, kayıt protokolünü ve açık bağlantı noktasını kullanan istemci ve sunucuyu içerir.
SSL, Handshake Protokolü gerçekleştiğinde, istemci ve server mesaj göndererek iletişim kurar. Bu mesajlar İnternet’i daha verimli hale getirmeyi amaçlar. İlk bölüm, veriyi gizli tutmanın ve size ait olduklarından emin olmanın yollarını inceler.
Bilgi alışverişi sırasında kritik bir aşama gerçekleşir. Bu aşama, her iki tarafça paylaşılan ana anahtar oluşturur. Daha sonra, istemci & sunucu arasındaki veri aktarım güvenliği için anahtar oluşturur. Sunucu doğrulamasında, anahtar değişim algoritması olarak RSA’yı kullanır. İstemci için sunucunun kimliğini doğrular.
İstemci kimlik doğrulama gerektiriyorsa, istemci kimlik doğrulama aşamasını başlatır. Sunucu, güvenli oturum oluşturarak istemciden X.509 sertifikası ister.
SSL Kayıt Protokolü, verilerin nasıl paketlendiği ya da gönderildiği ile ilgilidir. Ayrıca, iletişimin güvenli ayrıca korumalı olmasını sağlar.
Bu nedenle protokolün veri kısmı üç bileşene sahiptir;
- MAC-DATA (mesajın doğrulama kodu)
- ACTUAL-DATA (uygulama verilerini gönderir)
- PADDING-DATA (blok şifreleme kullanarak mesajı doldurmak için gereken veriler)
Neden Güvenli Sertifika Kullanıyoruz?
SSL, milyonlarca web sitesi ve banka için çevrimiçi işlemleri güvence altına alır. Ek olarak, müşteri verilerini korur. Bir web sayfasının güvenlik için SSL şifrelemesine ihtiyacı vardır. Ayrıca, kredi kartları ve şifreler gibi gizli verileri de korur.
Güvenli siteler, Comodo veya Let’s Encrypt gibi tanınan sertifika yetkililerini kullanır. Böylece alışveriş ve para transferleri güvende kalır.
Güvenli Sertifika Neden Gereklidir?
İnternet, çevrimiçi iş yapan şirketler için yeni küresel iş fırsatları oluşturdu. Ancak bu büyüme aynı zamanda dolandırıcıları ve siber suçluları da cezbetti. Yani, hassas bilgileri çalmak için saldırı girişiminde bulunurlar.
Herhangi bir bilgisayar korsanı veri trafiğini engelleyebilir. Şifreleme, bilgisayar ile web sitesi arasındaki bağlantıyı güvence altına alarak müdahaleyi önler. Çevrimiçi platformlarda saldırıları önlemek için SSL sertifikası kullanmak çok önemlidir. Böylece, özel kullanıcı verileri çevrimiçi işlemlerde güvende kalır.
Web Sitelerine Sertifika Nasıl Verilir?
Sertifika Yetkilisi (CA – Certificate Authority), web sitelerine SSL sertifikaları verir. Bir CA, şirketin kimliğini doğruladıktan sonra sertifika verir. Bu sertifika, talep eden kişinin bilgilerini içerir.
Certificate Authority (Güvenilir Kök Sertifikası – CA etki alanı), web sitesine verilen sertifikaları ekler. Bundan dolayı, aşağıdaki popüler tarayıcılar SSL sertifikaları saklar;
Tarayıcılar, mağazada köklü web sitesi sertifikalarını kontrol eder. Bulunursa, HTTPS bağlantılarına izin verirler. Böylece sunucu, kullanıcı ile kendisi arasında güvenli iletişim kurar. Sistem bir sertifika bulamazsa, son kullanıcıyı güvenli olmayan bir bağlantı konusunda uyarır. Bu nedenle, herhangi bir özel bilgi girmemeyi tavsiye eder.
Yasal olarak sorumlu şirketler veya etki alanı ayrıca şirket detaylarına sahip kişiler sertifika alır. Bu bilgiler genellikle alan adını, şirket adını, adresi & konumu içerir. Sertifika yetkilisi, veriliş/son kullanma tarihleri hakkında bilgi içerebilir. Sonuç olarak, kullanıcılar sertifikanın meşruiyetini doğrulayabilir.
Tarayıcı bir HTTPS bağlantısı kurar. Sertifikanın süresinin dolmasını kontrol eder. Ayrıca, sertifikanın kökünü de içerir. Ayrıca, sertifikanın yasallığını sertifika deposundan sağlar. Kontrol aşamasında bu kontroller başarısız olursa tarayıcı son kullanıcıyı uyarır.
Sertifika Kullanımlarına Göre Farklılıklar
Çevrimiçi platformlarda kullanılan sertifikalara bağlı olarak önemli farklılıklar olabilir. Farklılıklar, sertifikanın geçerlilik süresini, bağımsız çalışabilirliği ve tarayıcı adres adlarını içerir. Ayrıca, bu faktörler sertifikanın yönetimini veya kullanımını etkiler.
- Sertifika Geçerlilik Süresi
Kritik fark, sertifikaların geçerlilik süresidir. Ücretli sertifikaların geçerlilik süreleri daha uzundur. Ücretsiz olanlardan daha kısadır. Ücretli sertifikalar 12-24 ay boyunca aktifken, ücretsiz sertifikalar 90 gün sonra sona erer. Bundan sonra, sertifikalar sona yaklaştığında tarayıcılar kullanıcıları uyarır. Bu amaçla, ücretsiz sertifikanın yenilenmesi manuel işlem gerektirir.
- Sertifika Oluşturma ve Yönetme
Bir sertifika için ödeme yaptıysanız, onu oluşturmak ve yönetmek için gerekli araçlara erişebilirsiniz. Ücretsiz sertifikalar, yönetim araçlarından yoksundur ve bir süreliğine manuel işlemlere ihtiyaç duyar. Bu yüzden, kullanıcıların sertifika görevlerini kendilerinin halletmesi gerekir.
- Sertifikanın Bağımsız İstihdam Edilebilirliği
Ücretsiz SSL/TLS sertifikası: bir alan adresi. Ücretli sertifika: birçok projeye izin verilir. Dolayısıyla ücretli sertifikalar, farklı alanlar için daha fazla esneklik ve çok yönlülük sunar.
- Tarayıcılardaki Adres Konumundaki Sertifika Adları
Şirket adı, tarayıcının adres çubuğunda görünür. Web tabanlı projeler veya e-ticaret siteleri bunu kullanır. Eşsiz bir ücretli sertifika güvenliği sağlar. Ancak, bu özellik ücretsiz bir sertifikada mevcut değildir.
Ücretli ve Ücretsiz Sertifikalar Arasındaki Farklar
SSL Sertifikası Kullanmanın Avantajları
Şifreleme, çevrimiçi e-ticaret ve bankacılık gibi gizli işlemler için gereklidir. Sonuç olarak, hassas faaliyetler sırasında veri gizliliğini ve güvenliğini sağlar. SSL protokolü, çevrimiçi alışveriş platformlarında kullanıcıların bilgilerini koruyan şifreleme ve güvenlik sağlar. Ayrıca, daha güvenli çevrimiçi işlemlere işlem başlatır.
Bir SSL sertifikası, kullanıcı güvenini artırır ve bir şirketin büyüme potansiyelini artırır. Bu nedenle online platformlar müşterileri ile daha etkin bir güven ilişkisi kurabilmektedir. SSL sertifikası, işletim sistemlerinde çalışır. Ayrıca önemli bir avantaj sağlar.
Kullanılan tarayıcının hiçbir önemi yoktur ve daha fazla yazılıma ihtiyacınız yoktur. Sonuçta, herkes güvenli bağlantı kurabilir. Ek olarak, herhangi bir kısıtlama yoktur.
Secure Sockets Layer Dezavantajları
SSL sertifikaları günümüzde hayati öneme sahiptir, ancak küçük bir dezavantajı vardır. Web sitesi yükleme süresi, kullanıcı deneyimini etkiler; SSL korumalı sunucuların yükleme süreleri vaki alır.
Herhangi bir web sitesinin ağır güvenlik duvarı kuralları veya belirli kısıtlamalar içerdiğini varsayalım. SSL sertifikasıyla HTTPS bağlantısı kurmak daha uzun sürebilir. Dolayısıyla bu, belirli kullanıcılar için bir dezavantaj olabilecek web sayfası yükleme süresinin artmasına neden olabilir.
Çevrimiçi güvenlik ve sertifika yükleme sürelerini yapılandırabilirsiniz. Bu nedenle, dikkatli değerlendirme performans ve güvenliği sağlar.