Bu yazımızda, Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemlerinde kullanılan harika bir sanallaştırma çözümü olan Hyper-V Manager ile sanal makineleri bir fiziksel ağdan tamamen izole bir şekilde çalıştırmayı sağlamak için Internal Virtual Switch (İç Sanal Anahtar) nasıl oluşturulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.
Hyper-V Üzerinde Internal Virtual Switch Oluşturma
Hyper-V Manager sanallaştırma programında Internal Switch oluşturmanın ana nedeni, sanal makinelerin fiziksel ağdan tamamen bağımsız olmasını sağlamak ve sadece host bilgisayar ile haberleşmesini sağlamaktır.
Hyper-V ile İç Sanal Anahtar oluşturmak oldukça basittir. Bu ağ yapısını oluşturmadan önce, External Virtual Switch Oluşturma yazımıza göz atabilirsiniz.
Hyper-V kullanarak İç Sanal Anahtar yapılandırmasını daha iyi anlamanız için iki adet sanal makine oluşturunuz ve daha sonra bu yazıdaki adımları uygulayınız. Sanal makineler arasında Ping işlemi başarılı olacaktır ve ayrıca fiziksel bilgisayarın ağ kartına Ping atılabilecektir.
Hyper-V Sanal Anahtar İç Ağ Yapılandırması
Windows 10 işletim sistemi üzerinde Hyper-V ile Internal Switch yapılandırması ve konfigürasyonu için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayınız.
Adım 1
Öncelikle Windows menüsünden Hyper-V Manager’ı çalıştırınız.
Adım 2
Actions (Eylemler) panelinden Virtual Switch Manager (Sanal Anahtar Yönetici) tıklayınız.
Adım 3
Virtual Switch Manager penceresinde, İç ağı seçiniz ve Create Virtual Switch (Sanal Anahtar Oluştur) butonuna tıklayınız.
Adım 4
Internal Switch için bir ad yazınız ve OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 5
Hyper-V üzerinde kurulum yaptığınız bir sanal makine ayarlarını açınız. Aşağıdaki gibi örneğin Windows 7 sanal makine üzerinde Sağ Tuş / Settings tıklayarak ayarlar kısmına ulaşabilirsiniz.
Adım 6
Sol panelden Network Adapter’e tıklayınız ve ardından Virtual Switch ayarından oluşturduğunuz HyperVInternal seçiniz ve OK butonuna tıklayınız.
Adım 7
Ağ yapısını test etmek için ikinci bir sanal makine konfigürasyonunu yapılandırınız. Aşağıdaki gibi Windows 10 için de HyperVInternal’ı seçiniz ve OK butonuna tıklayınız.
Adım 8
Windows 7 ve Windows 10 sanal makineleri çalıştırınız.
Adım 9
Windows 7 ağ adaptörü IP ayarlarını aşağıdaki gibi yapılandırınız.
Adım 10
Windows 10 sanal makine IP ayarlarını da aşağıdaki gibi yapılandırınız.
Adım 11
Sanal makinelerden 192.168.10.1 varsayılan ağ geçidine Ping atarak bağlantıyı sınayınız. Aşağıdaki görüntüdeki gibi Ping işlemi başarısız olacaktır.
Adım 12
Windows 7’den Windows 10 sanal makineye Ping işlemi başarılı olacaktır.
Adım 13
Windows 10’dan Windows 7 sanal makineye de Ping işlemi aşağıdaki gibi başarılı olacaktır.
Adım 14
Sanal makinelerin varsayılan ağ geçidine Ping işleminin başarısız olmasının sebebi, fiziksel bilgisayarınızda oluşturulan Hyper-V İç Ağ sanal anahtarını yapılandırmadığınız içindir. Fiziksel bilgisayarınızın ağ yapılandırma penceresinde, vEthernet’e tıklayınız.
Adım 15
vEthernet IP yapılandırmasını aşağıdaki gibi yapılandırınız ve OK butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.
Adım 16
Son olarak, sanal makinelerden varsayılan ağ geçidine Ping atarak ağ bağlantısını sınayınız. Aşağıdaki görüntüde görüldüğü gibi Windows 7 ve Windows 10 sanal makinelerden 192.168.10.1 IP adresine Ping işlemi başarılı olacaktır.
Hyper-V Internal Ağ Yapılandırma ⇒ Video
Hyper-V kullanarak Internal ağ yapılandırma adımlarını gerçekleştirmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olunuz!
Sonuç
Bu yazımızda, Hyper-V sanal makine ağ ayarlarından İç Virtual Switch oluşturduk ve bu ağ yapısında sanal makineler nasıl haberleşir inceledik. Kısacası, bu ağ türü ile sanal makineler fiziksel ağdan bağımsız olarak çalışmaktadır. Ve ayrıca, sanal makineler yalnızca, fiziksel makineye erişebilmektedir. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ Hyper-V Üzerinde Private Virtual Switch Yapılandırma
♦ Hyper-V Üzerinde Bir VM’yi İnternet’e Bağlama
♦ CMD Kullanarak Hyper-V Konfigürasyonu
♦ Hyper-V ile Sanal Makine Nasıl Oluşturulur?
♦ Hyper-V ile Windows 10 Nasıl Kurulur?