Bu yazımızda, Windows 11 veya Windows 10 çalıştıran bir bilgisayarda Hyper-V sanallaştırma yazılımında çalışan sanal makineleri mevcut fiziksel ağa bağlamak ve eklemek için External Virtual Switch (Dış Sanal Anahtar) nasıl oluşturulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.
Hyper-V Üzerinde External Virtual Switch Ekleme ve Yapılandırma
Windows 10 üzerinde Hyper-V Manager ile sanal makine kurulumu yaptıktan sonra, yapılacak ilk adım sanal makinenin ağ ayarlarıdır.
Microsoft sanal makine programında sanal ağ ayarlarını yapılandırırken kullanılan en yaygın yöntem, External Virtual Switch(Dış Sanal Ağ/Anahtar) oluşturmaktır. Bu sanal anahtarı eklemenin ana sebebi, sanal makineyi fiziksel ağımıza dahil etmektir.
Fiziksel ağa erişim sağlayan Hyper-V sanal makine, ağ üzerindeki tüm cihazlar ile haberleşebilmektedir. Sonuç olarak, Hyper-V üzerinde çalışan bir Windows 10 sanal makine, External Switch ağ konfigürasyonu sayesinde İnternet’e de erişebilmektedir.
Eğer Hyper-V kurulumunu daha önce yapmadıysanız, aşağıdaki bağlantılardan ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz.
Önceki yazılarımızda Internal Switch ve Private Switch ağ türlerini inceledik. Bu yazımızda, yalnızca External Switch nasıl eklenir ve yapılandırılır inceleceğiz.
Dış Sanal Switch konfigürasyonu adımlarına geçmeden önce, Windows işletim sistemi üzerinde Hyper-V ile sanal makine oluşturunuz ve temiz bir Windows 10 kurunuz. Bu adımları tamamladıktan sonra, Hyper-V üzerinde çalışan sanal makineyi fiziksel ağımıza veya İnternet’e çıkaralım.
External Sanal Anahtar Ekleme
Öncelikle, yeni bir ağ adaptörü oluşturacağız ve ardından oluşturduğumuz adaptörü sanal makineye tanımlayacağız. Hyper-V’de Dış Ağ yapılandırırken, fiziksel bilgisayarımızın internet’e bağlı adaptörünü seçmemiz gerekir.
Örneğin, bilgisayarımız Wi-Fi adaptörü ile internet’e bağlı ise, o zaman Virtual Switch yapılandırmasında Wi-Fi kartını seçmemiz gerekir.
Hyper-V sanal makine dış ağ yapılandırmasını gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Öncelikle, Hyper-V Manager açınız ve sanal makinenin üzerinde Sağ Tuş / Settings (Ayarlar) kısmından sanal makine için daha önce Virtual Switch (Sanal Anahtar) eklenmediğini kontrol edebilirsiniz.
Hyper-V üzerinde çalışan Windows 10 sanal makine için bir Virtual Switch ekleyelim.
Adım 2
Windows 10 sanal makine ağ ayarlarını yapılandırmak için, Hyper-V Actions (Eylemler) panelinden Virtual Switch Manager (Sanal Anahtar Yönetici) seçeneğine tıklayınız.
Adım 3
Virtual Switch Manager penceresinde, External (Dış) seçeneğini seçiniz ve Sanal Anahtar Oluştur butonuna tıklayınız.
Adım 4
Sanal Anahtar yapılandırma penceresinde, fiziksel bilgisayarınızın İnternet’e bağlı olan ağ kartını seçiniz. Ve eklediğiniz External Switch’i adlandırınız.
Adım 5
Aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi, bir Laptop üzerinden Wi-Fi ağ adaptörü ile İnternet’e bağlı olduğumuz için Qualcomm Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter kartını seçtik.
Ayarların etkin olması için Apply/OK butonuna tıklayınız.
Adım 6
Apply butonuna tıklar tıklamaz aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi açılacaktır. Bu uyarı penceresinde, ağ bağlantınızın sonlandırılacağı bildiriliyor.
Yes (Evet) butonuna tıklayarak değişiklikleri uygulayınız.
Adım 7
Sanal ağ ayarları için değişiklikler uygulanıyor.
Adım 8
External Switch ekledikten sonra Windows 10 sanal makineye sağ tıklayarak ayarlarını açmanız ve network kartını tanımlamanız gerekmektedir.
Adım 9
Sanal makine ayarlar penceresinde, Network Adapter seçeneğine tıklayınız ve sağ panelden Virtual Switch açılır pencereden oluşturulan HyperVWAN sanal anahtarı seçiniz.
Adım 10
Windows 10 sanal makine için sanal dış anahtar ayarını yapılandırdıktan sonra OK butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.
Adım 11
Şimdi bu ağ yapısını test etmek için sanal makineyi çalıştırınız.
Adım 12
Start (Başlat) butonuna tıklayarak sanal makineye başlatınız.
Adım 13
Hyper-V sanal anahtar ekleme yaptıktan sonra, sanal makinenin fiziksel ağ üzerinden IP adresi aldığını görebilirsiniz.
Adım 14
Windows 10 ağ ayarlarından da IP adres konfigürasyonunu kontrol edebilirsiniz. Şimdi, Hyper-V sanal anahtar ile Windows 10 İnternet bağlantısını test edelim.
Adım 15
Windows 10 sanal makine İnternet’e başarılı bir şekilde bağlanmaktadır.
Hyper-V’de Ağ Bağdaştıcısı Ekleme ⇒ Video
Hyper-V ağ bağdaştırıcısı ekleme ve İnternet bağlantısı için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Sonuç
Hyper-V üzerinde kurulu olan bir sanal makineyi İnternet bağlantısını yapılandırmak için Dış Sanal Anahtar oluşturduk ve oluşturulan Dış Sanal Anahtar’ı sanal makineye bağladık. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!