CDP (Cisco Discovery Protocol – Cisco Keşif Protokolü), bir ağdaki tüm Cisco cihazlarında çalışır. Birincil işlevi, komşu cihazları keşfetmek ve tanımlamaktır. Ayrıca, verimli ağ yönetimini ve sorun gidermeyi kolaylaştırır.
Cisco Ağında Kullanılan CDP Protokolü Nedir?
CDP protokolü Cisco firmasına aittir ve data link katmanında çalışır. Cisco cihazlarında, yöneticiler için yararlı olan bu özellik varsayılan olarak etkindir. Sonuç olarak, ağın topolojisini etkin bir şekilde alabilirler.
CDP’nin varsayılan etkinleştirmesi güvenlik sorunlarına neden olabilir, bu nedenle kapatmayı düşünün. CLI komut istemi bunu “no cdp run” komutunu kullanarak gerçekleştirir.
Bağlı Switch’ler hakkında bilgi toplanmasını engellemek, veri erişimini kısıtlar. Sonuç olarak, Anahtar A, diğer iki Anahtar hakkında veri toplamaktan kaçınır.
Bir Cisco ağını yönetirken, arayüz bağlantılarını bulmak için CDP’yi kullanın. Böylece, belirli bir Switch’in diğer Switch’lere nasıl bağlandığını belirleyebilirsiniz.
CDP Protokolü Ne İşe Yarar?
CDP, yöneticiler tarafından yaygın olarak kullanılan güçlü bir ağ izleme aracıdır. Doğrudan diğer cihazlara bağlı Cisco cihazları hakkında bilgi toplar. Ayrıca, adres bilgilerini ve protokol özetlerini verimli bir şekilde toplar.
CDP Nasıl Çalışır?
Bilgisayar ağları, çoğu bağımsız olarak çalışamadığı için bağlı cihazlara dayanır. Böylece aynı tipteki veya farklı işlevlere sahip cihazlara bağlanırlar. Cihazlar, her biri bir veya daha fazla komşuya sahip olan bir ağ oluşturur. Böylece ağ içinde bağlantı ve iletişim kurarlar.
Açılışta, Cisco cihazları otomatik olarak bu hizmeti başlatır ve cihazları keşfeder. Ek olarak, donanım ve yazılım bilgilerini doğrudan bağlı komşularıyla paylaşırlar. Ayrıca bu, diğer cihazların ağda kullandığı protokol veya uygulamadan bağımsız olarak gerçekleşir.
Etkin Cisco cihazlarında varsayılan olarak etkinleştirilen bu protokol, periyodik mesajlar gönderir. Belirli aralıklarla sistem bu mesajları doğrudan bağlı cihazlara gönderir.
Mesajlar, cihaz tipini, yönlendirici arayüzlerini, bağlı arayüzleri ve model numaralarını içerir. Sonuç olarak, bağlı cihazlar hakkında temel bilgiler sağlarlar.
Ağ tasarımı hakkında daha fazla bilgi edinmek, topolojinin oluşturulmasına izin verir. Böylece yöneticiler, toplanan verilere dayalı olarak fiziksel ve mantıksal ağ tasarımını oluşturabilirler.
Aynı adres aralığındaki cihazlar komşudur; Aksi takdirde, değiller. Bu nedenle, farklı alt kümelerdeki cihazları komşu olarak kabul edemez.
Fiziksel olarak bağlı cihazlar, Cisco keşif protokolünü kullanır. Bu nedenle, katman 2’de çalışarak aralarındaki iletişimi sağlar.
Hangi Bilgileri Keşfediyor?
CDP, ağ cihazlarından aşağıdaki bilgileri keşfeder ve komşularla paylaşır:
- Cihaz Tanımlayıcı: Bir Cisco Switch veya Router’a atanan host adını tanımlar.
- Adres Listesi: Desteklenen protokoller için ağ katmanı adreslerini tanımlar.
- Bağlantı Noktası Tanımlayıcısı: CDP, FastEthernet gibi arabirimler için yerel ve uzak bağlantı noktası adlarını belirtir. Ayrıca, GigabitEthernet arabirimleri için ASCII karakterlerini kullanır.
- Yetenek Listesi: Ağdaki cihazların Router mı yoksa Switch mi olduğunu tanımlar.
- Platform: CDP, Cisco 7200 yönlendiricileri dahil olmak üzere ağ cihazlarının donanım platformunu açıklar.
- VLAN: VTP domain ve Native VLAN bilgisini temsil eder.
- Port Durumu: Portun çift yönlü durumunu tanımlar.
Cisco Router Üzerinde Komşuluk Bilgilerini Kontrol Etme
Bir Yönlendiriciye bağlı cihazlardaki bilgileri kontrol edelim. Bu amaçla Packet Tracer simülatör yazılımını kullanacağız ve makalenin başlık görseline başvuracağız.
1) show cdp neighbors
Capability Codes: R - Router, T - Trans Bridge, B - Source Route Bridge
S - Switch, H - Host, I - IGMP, r - Repeater, P - Phone
Device ID Local Intrfce Holdtme Capability Platform Port ID
Router Gig 0/0 141 R C2900 Gig 0/1
Router Gig 0/1 140 R C1900 Gig 0/0
2) show cdp interface gigabitEthernet 0/0
GigabitEthernet0/0 is up, line protocol is up
Sending C-D-P packets every 60 seconds
Holdtime is 180 seconds
Router#
3) show cdp entry *
Device ID: Router
Entry address(es):
IP address: 192.168.1.2
Platform: cisco C2900, Capabilities: Router
Interface: GigabitEthernet0/0, Port ID (outgoing port): GigabitEthernet0/1
Holdtime: 173
Version :
Cisco IOS Software, C2900 Software (C2900-UNIVERSALK9-M), Version 15.1(4)M4, RELEASE SOFTWARE (fc2)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2012 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thurs 5-Jan-12 15:41 by pt_team
advertisement version: 2
Duplex: full
---------------------------
Device ID: Router
Entry address(es):
IP address: 192.168.2.2
Platform: cisco C1900, Capabilities: Router
Interface: GigabitEthernet0/1, Port ID (outgoing port): GigabitEthernet0/0
Holdtime: 172
Version :
Cisco IOS Software, C1900 Software (C1900-UNIVERSALK9-M), Version 15.1(4)M4, RELEASE SOFTWARE (fc2)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2012 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thurs 5-Jan-12 15:41 by pt_team
advertisement version: 2
Duplex: full
Router#
Sonuç
Sonuç olarak, CDP (Cisco Discovery Protocol – Cisco Keşif Protokolü), ağların bakımı için kullanışlı bir araçtır. Yöneticilerin Cisco ağında yakındaki cihazları bulmasına ve tanımlamasına yardımcı olur.
CDP genellikle bağlı cihazlar hakkında önemli bilgileri toplar. Bu bilgi, cihazın ne tür olduğunu, bağlı olduğu yönlendiricideki bağlantı noktalarını, cihazın kendisindeki bağlantı noktalarını ve cihazın modelini içerir.
Ancak varsayılan olarak açık olması işleri daha az güvenli hale getirebilir. Yöneticiler bunu kapatarak daha güvenli hale getirebilirler. Yine de ağların iyi yönetilmesi için değerli bilgiler sağlar.