Cisco Packet Tracer ile Spanning Tree Root Primary Komutu Kullanımı

Bir ağda ana Switch’i seçmek büyük bir iştir çünkü ağda nesnelerin birbirleriyle nasıl konuşacağına karar verir. Cisco Packet Tracer, ağ mühendislerinin farklı ağ durumlarını uygulamalarına yardımcı olan güçlü bir araçtır.

Bu yazımızda Packet Tracer’da “Root Primary” komutunu kullanarak Root Bridge nasıl seçileceğinden bahsedeceğiz. Bu komut, bir ağdaki hangi köprünün ana köprü olduğunu anlamanın kolay ama iyi bir yoludur. O halde gelin bu konuya yakından bakalım ve konuyu daha iyi anlayalım.

Spanning Tree Root Primary Komutu Kullanımı

Cisco Switch’lerde Root Primary ile Root Bridge Yapılandırma

Ağdaki kök köprü için Cisco Switch’leri seçtiğimizde genellikle Priority komutunu ayarlıyoruz. Son yazımızda Root Bridge ayarlarını inceledik. Bu yazımızda “Root Primary” komutunu kullanarak Bridge cihazı seçeceğiz.

Root Bridge anahtarı çalışmıyorsa bu işi yapmak için bir yedek anahtar (yardımcı) kurabilirsiniz. Genellikle, Priority (Öncelik) değerini kullanarak ağ dağıtım katmanındaki yedek RB anahtarına da karar verebilirsiniz.

Şimdi bunun için Cisco simülatör programını kullanarak basit bir ağ oluşturalım. Bundan sonra switchler üzerinde “Spanning Tree Vlan (Vlan Number) Root Primary” komutunu kullanalım. Bu noktada bu komutla switch’i root bridge olacak şekilde seçeceğiz. Aslında bu işlemde, cihazlara manuel olarak bir görev üstlendiriyoruz.

Adımlar:

Adım 1

Şimdi, alttaki görselde ağ ortamında 4 adet Switch (SW) olduğunu görebilirsiniz. SW’lerin her biri birbirine bağlıdır. Bu durumda, yedekli bir yapının mevcut olduğunu anlayabilirsiniz.

Başlamadan önce, çalışma tuvaline 4 adet Cisco Switch 2960 ekleyiniz. Artı, 2 adet PC ve 1 adet Laptop ekleyiniz. Bu cihazların IP adreslerini kendinizde belirleyebilirsiniz.

Ancak, rehberimizi takip etmeniz açısından alttaki gibi yapınız. Yani, PC’lere 192.168.5.5 ve 192.168.5.10 IP’lerini atayınız. Son olarak, Laptop-PT cihazına ise 192.168.5.15 numarasını veriniz.

Packet Tracer Ağ Topolojisi

Adım 2

Çalışma alanındaki SW1, SW2, SW3 ve SW4’ü önce birbirine bağlayınız. Ardından, çapraz bağlantı yaparak SW1 ve SW4’ü, ayrıca SW3 ve SW2’yi kablolayınız. Ek olarak, PC’leri de mevcut görseldeki gibi Switch’lere bağlayınız.

Bu aşamada ağ topolojinize uygun olarak bir Switch’i Root Bridge yapmalısınız. Çünkü, çok büyük kurum ağlarında mantıksal bir ağ dizaynı işlerinizi kolaylaştırır. Bu yüzden, sanal aygıtları gerçek cihaz gibi düşünün. Şimdi, PRIMARY ve SECONDARY olarak çalışmasını istediğiniz SW’leri belirleyiniz.

Root ve Secondary Bridge Switch'i Belirleme

Adım 3

Switch SW1 ağ cihazını PRIMARY olarak belirlemek istiyorsanız önce CLI’yı açın. Ardından, config modda spanning-tree vlan 1 root primary komutu uygulayınız.

SW1>en
SW1#conf t
SW1(config)#
SW1(config)#spanning-tree vlan 1 root primary

SW1(config)#spanning-tree vlan 1 root primary

Adım 4

Şimdi, SW1 cihazının Root Bridge olduğunu doğrulamanız gerekir. Kısacası, bu işlem için privileged mod üzerinde show spanning-tree yürütmeniz yeterlidir.

show spanning-tree

Yukarıdaki show spanning-tree çıktısına bakınız. Burada, Cisco Switch yani SW1’in Root Bridge olduğunu görebilirsiniz. Özetçe söylemek gerekirse, cihazın Priority değerini değiştirmedik. Daha kısa yöntem olan Root Primary komutunu kullandık.

Adım 5

Root cihazını belirledik. Şimdi, SECONDARY yani yedek cihazı ayarlayalım.

Packet Tracer ağ topolojisinde, SW2’yi yedek olarak belirledik. Şimdi, SW2 konfigürasyonu için CLI’da Root Secondary komutunu uygulayınız.

SW2>en
SW2#conf t
SW2(config)#spanning-tree vlan 1 root secondary

spanning-tree vlan 1 root secondary

Adım 6

Bu kez de SW2’nin ayarlarına bakalım. CLI komut isteminde show spanning-tree komutunu çalıştırınız. Komutun çıktısında “This bridge is the root” mesajı görmeyeceksiniz.

Priority değerinin daha düşük olduğunu kontrol ediniz. Bunun nedeni, secondary cihaz olmasıdır. Yani, Bridge ID’sinin öncelik değeri düşük olan cihaz ROOT BRIDGE olarak görev yapar.

SW1’in bridge ID değeri; 24577, SW2’nin ise 28673’tür. Bu durumda, SW1’in ID değeri daha düşük olduğundan ROOT BRIDGE’tir.

SW2#show spanning-tree

Adım 7

Yapılandırılan her iki SW üzerinde show running-config çalıştırınız. Bunun sonucunda, hangisinin Priority değeri daha düşük veya yüksek daha kolay belirleyebilirsiniz.

show running-config

SW1 ve SW2’nin Show Running-Config Çıktısı

Root Bridge ayarladıktan sonra SW1 ve SW2’de çalışan yapılandırmayı kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak için, her iki cihazda da show running-config komutunu yürütmeniz yeterlidir.

show running-config komut çıktıları

Root Primary & Secondary Komutlar için YouTube Videomuz

STP Root Primary ve Secondary komutlarının kullanımı basittir. Bunları daha iyi deneyimlemek için eğitim videomuza bakabilir ve YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Sonuç

Sonuç olarak, Packet Tracer üzerinde Root Bridge anlamanız temel bir aşamadır. Bu yüzden, verimli bir ağ topolojisi oluştururak bu konuya açıkladık. Yani, ister temel ister gelişmiş bir dizayn ile çalışıyor olun, Switch’leri doğru yapılandırmanız gerekir. Bu sebeple, bu süreçlerden birinin de Priority değeridir. Kısacası, bu değerleri yapınıza göre ayarlandığınızdan emin olmanız önemlidir.

Bu makalede özetlenen adımları izleyerek hangi Switch’lerin PRIMARY veya SECONDARY olacağını manuel yapabilirsiniz. Böylece, ağınızın en iyi performansı ve güvenilirliği sağlayabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir