USB Flash Bellek Kullanarak Bilgisayara Windows 8 / 8.1 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda, USB kullanarak bir PC üzerinde Windows 8 / 8.1 UEFI nasıl kurulur inceleyeceğiz.

USB Flash Bellek Kullanarak Bilgisayara Windows 8 / 8.1 UEFI Kurulumu

Önyüklenebilir Flash Disk ile Windows 8 / 8.1 Nasıl Kurulur?

Masaüstü veya Laptop bilgisyarınızda bir CD/DVD aygıtına sahip değilseniz, Windows 8.1 kurmak için Bootable (Boot Edilebilir) Flash Bellek hazırlayabilirsiniz. Günümüzde artık birçok kişi Windows, Linux veya macOS işletim sistemi kurulumlarını yapmak için USB Flash Bellek kullanmaktadır.

Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda, temiz bir Windows 8 / 8.1 UEFI kurmak için öncelikle Microsoft’tan orjinal ISO dosyasını indirmeniz gerekir. Daha sonra, kurulum medyasını hazırlamak için USB 3.0/3.1 flash disk üzerine ISO dosyasını yazdırmanız gerekir.

Flash belleğe bir Windows ISO dosyası yazdırmak için Rufus adlı programı kullanabilirsiniz. Rufus, birçok sisteme destek sağlar, ayrıca bu programı kullanarak Linux kurulum medyası hazırlayabilirsiniz.

Kuruluma başlamadan önce, Win 8.1 sistem gereksinimlerini incelemenizde fayda vardır. Win 8.1 için minimum ve önerilen sistem gereksinimleri şunlardır;

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Celeron 1 GHz / AMD Athlon MP
  • Ekran Kartı: AMD Radeon X600 Series veya NVIDIA GeForce 210
  • Sistem Belleği: 1 GB RAM
  • Depolama: 16 GB Sabit sürücü alanı

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz / AMD Athlon 64 X2 Çift Çekirdekli 4200+
  • Ekran Kartı: AMD Radeon HD 2400 Serisi veya NVIDIA GeForce 210
  • Sistem Belleği: 2 GB RAM
  • Depolama: 16 GB Sabit sürücü alanı

Windows sistem gereksinimlerini inceledikten sonra, yükleme işlemine başlamadan önce, bilgisayarınızdaki verilenizi mutlaka yedekleyiniz!

Önceki yazılarımızda, temiz bir Windows XP, Windows 7 ve Windows 10 kurulumu yaptık;

Rufus ile Kurulum Medyası Hazırlama

Rufus programını buradan bilgisayarınıza indiriniz ve programı yönetici olarak çalıştırınız. Rufus’u çalıştırdıktan sonra, USB Flash Belleğinizi bilgisayarınıza takınız ve Device (Aygıt) kısmından USB diskinizin sürücü harfini seçiniz.

UEFI kurulum yapacağınız için Partition Scheme and Target System Type kısmında, GPT Partition Scheme for UEFI seçeneğini seçiniz.

Son olarak, bilgisayarınıza indirdiğiniz ISO dosyasını Rufus’a eklemek için DVD ikonuna tıklayınız ve dosyayı seçiniz. Daha sonra, Windows ISO dosyasını Flash Belleğe yazdırmak için Start (Başlat) butonuna tıklayınız.

USB Flash Bellek Kullanarak Bir Bilgisayara Adım Adım Windows 8.1 Yükleme

Windows kurulum medyasını hazırladıktan sonra bilgisayarınızı Removable Device (Çıkarılabilir Aygıt) üzerinden başlatmak için BIOS ayarlarını yapılandırmanız gerekir. BIOS ayarlarını yapılandırmak için bilgisayarınızın BIOS’unu açınız ve Boot seçeneklerinden bilgisayarınıza taktığınız USB belleği 1. Aygıt olarak yapılandırınız.

Daha sonra, bilgisayarınıza adım adım Windows kurulumu yapmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

   Adım 1

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, aşağıdaki görüntüdeki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Press any key to boot from CD or DVD (CD ya da DVD’den boot etmek için herhangi bir tuşa basın) uyarısını gördükten sonra Kurulumu başlatmak için klavyenizden herhangi bir tuşa basmanız yeterlidir.

CD yada DVD'den Önyüklemek İçin Herhangi Bir Tuşa Basın

   Adım 2

Windows kurulum sihirbazında, sistem görüntüleme dilinizi, zaman diliminizi ve klavye düzeninizi ayarladıktan sonra Next (İleri) butonuna tıklayınız.

Yüklenecek Dili Seçin

   Adım 3

Win8 kurulumu’nu başlatmak için Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayınız.

Şimdi Kur

   Adım 4

Win8.1 kurulumu başlıyorken bekleyiniz.

Kurulum Başlıyor

   Adım 5

Windows Setup (Windows Kurulum) penceresinde işletim sistemi ürün anahtarınızı yazınız ve Next butonuna tıklayınız.

Windows'u Aktif Etmek İçin Ürün Anahtarını Girin

   Adım 6

Win8.1 lisans anlaşmasını okuduktan sonra kabul etmek için I accept the license terms (Lisans şartlarını kabul ediyorum) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 7

Custom: Install Windows only (advanced) / Özel: Yalnızca Windows’u yükleyin (gelişmiş) seçeneği üzerine tıklayınız.

Sadece Windows'u Kur

   Adım 8

Bu adımda, bilgisayarızın harddisk’ini yapılandıracaksınız. Temiz bir UEFI kurulumu yapacağınız için tüm diski formatlayıp kullanabilirsiniz. Eğer bir Windows 10 üzerine kurulum yapacaksınız aşağıdaki görüntüde kullandığınız disk partition’ları göreceksiniz.

Bu yazımızda, temiz bir Windows kurulumu nasıl yapılır hakkında bilgi verdiğimiz için tüm diski silip yeniden oluşturuyoruz.

Bilgisayarınızın harddisk’ini yapılandırmak için Drive 0 Unallocated Space / Sürücü 0 Ayrılmamış Alan üzerinde New (Yeni) seçeneğine tıklayınız.

Windows 8 Disk Yapılandırması

   Adım 9

Kurulum için tüm diski kullanmak için Size (Boyut) kısmındaki değeri onaylamak için Apply (Uygula) butonuna tıklayınız.

Disk Boyutunu Ayarlama

   Adım 10

Bilgi penceresinde Windows’un kurulumu için ek alanların oluşturulacağı bildirilmektedir. Bu uyarıyı atlamak için OK (Tamam) butonuna tıklayınız.

Windows Ek Alanlar Yapılandıracak

   Adım 11

Aşağıdaki görüntüyü incelediğinizde UEFI kurulum için harddisk üzerinde 4 tane partition oluşturuldu. Drive 0 Partition 4 / Sürücü 0 Bölüm 4‘ü seçiniz ve kuruluma devam etmek için Next butonuna tıklayınız.

Sürücü 0 Bölüm 4

   Adım 12

Kurulum sihirbazı Windows için gerekli dosyaları kopyalarken bekleyiniz. Bu işlem bilgisayarınızın performansına bağlı olarak biraz zaman alabilir.

Dosyalar Kurulum İçin Hazırlanıyor

   Adım 13

Bilgisayarınızı belirtilen süre içerisinde yeniden başlatılacaktır. Eğer bu süreyi beklemek istemiyorsanız ve direk olarak PC’nizi yeniden başlatmak için Restart Now (Yeniden Başlat) butonuna tıklayabilirsiniz.

Windows'u Yeniden Başlat

   Adım 14

Bilgisayarınız yeniden başlıyor…

Windows Açılıyor

   Adım 15

Windows kurulumu için gerekli ayarlar yapılandırılıyor…

Aygıtlar Hazırlanıyor

   Adım 16

Bilgisayarınız için bir isim yazınız ve ardından Windows sisteminiz için renk yapılandırmasını da aşağıdaki panelden yapabilirsiniz.

Bilgisayar Adı Yazma

   Adım 17

Use Express Settings (Hızlı Ayarları Kullan) butonuna tıklayarak devam ediniz.

Hızlı Ayarları Kullan

   Adım 18

Eğer bir Microsoft hesabınız varsa ve İnternet’e erişebiliyorsanız, Microsoft hesabınız ile bilgisayarınızda oturum açabilirsiniz. Bununla birlikte, bilgisayarınızdaki verileriniz Microsoft üzerinde senkronize olacaktır.

Eğer Microsoft hesabınız yoksa, Create a new account (Yeni bir hesap oluştur) seçeneğine tıklayarak kuruluma devam ediniz.

Yeni Bir Kullanıcı Hesabı Oluşturma

   Adım 19

Yeni bir Microsoft hesabı bu aşamada oluşturabilirsiniz. Fakat, İnternet’e bağlı değilseniz ve de bir Microsoft hesabı ile oturum açmak istemiyorsanız, Sign in without a Microsoft account (Bir Microsoft hesabı olmadan oturum aç) seçeneğine tıklayınız.

Microsoft Hesabı Olmadan Oturum Açma

   Adım 20

Kullanıcı adınızı belirleyip yazınız. Ayrıca, kişisel bilgisayarınız için bir parola oluşturabilirsiniz. Gerekli ayarları yaptıktan sonra, Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.

Kullanıcı Hesabı ve Parolası Oluşturma

   Adım 21

Windows ile ilgili programlar sisteminize kurulurken bekleyiniz.

Uygulamalarınız Yükleniyor

   Adım 22

Bir USB kullanarak masaüstü / laptop bilgisayarınıza temiz bir Win 8.1 kurulumu yaptınız! Sistem özelliklerini öğrenmek için, Başlat menüsüne tıklayınız ve Bilgisayarım üzerinde sağ tuş tıkladıktan sonra Özellikler‘e tıklayabilirsiniz.

Windows 8 Sistem Özellikleri

   Son Söz


Bu yazımızda, yeni bir bilgisayar üzerinde temiz bir Windows kurulumu nasıl yapılır inceledik. Windows kurulumundan sonra, bilgisayarınızın donanım sürücülerini kurmanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek için, üretici websayfasını ziyaret ediniz ve ilgili ürünü bulduktan sonra Destek kısmından sürücülerinizi indirebilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

   İlgili Yazılar


♦ Çevrimdışı NET Framework 3.5 Nasıl Kurulur?
♦ Bilgisayardan Windows WiFi Şifresi Öğrenme
♦ Windows 10’da Eski Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi
♦ Windows 10 Sistem Dili Nasıl Değiştirilir?
♦ Windows Kurulum Tarihini Öğrenme

Diğer dillerde: EN
7 Comments
  1. Kamil 20 Şubat 2019

    Çok açıklayıcı bir makale olmuş. Emeğinize sağlık.

    Cevapla
Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir