Önyüklenebilir bir USB çubuğu kullanarak bilgisayarınıza Windows 8 veya 8.1 kurulumu mu yapmak istiyorsunuz? Eğer öyleyse, bu yazıda sizlere USB bellek ile PC’nize Windows 8 UEFI’yi nasıl kuracağınıza dair adım adım talimatlar sunacağız.
Böylece Rufus kullanarak USB 3.0/3.1 flash sürücüye ISO dosyası hazırlayabilir. Sonrasında ise bu işletim sistemini bilgisayarınıza kolayca yükleyebileceksiniz. Hadi Windows 8’i kuralım!
Önyüklenebilir Flash Disk ile Windows 8 / 8.1 Nasıl Kurulur?
Herşeyden önce diyelim ki, masaüstü veya laptop cihazınızda bir CD/DVD aygıtı yok. Bu durumda Windows 8.1 kurmak için Bootable (Boot Edilebilir) Flash Bellek hazırlamanız gerekiyor.
Günümüzde artık birçok kişi ve ben dahil olmak üzere sistem kurulumları için USB Flash Bellek kullanıyoruz.
Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda, temiz bir Windows 8 / 8.1 UEFI kurmak isteyebilirsiniz. Bu rehberin amacı da bu yönden olduğu için öncelikle Microsoft’tan orjinal ISO dosyasını indirmelisiniz. Ardından ise, kurulum medyasını hazırlamak amacıyla USB 3.0/3.1 flash disk üzerine ISO dosyasını yazdırmanız gerekiyor.
Bu nedenle, flash belleğe bir ISO dosyası yazdırmak için Rufus adlı programı kullanıyoruz. Rufus programı oldukça popülerdir ve kendim de yaygın olarak kullanıyorum. Geliştiricileri sürekli bunu güncelliyorlar ve daha yeni sistemlere gelişmiş uyum sağlıyor.
Kısacası, Rufus yazılımı birçok sisteme destek sağlar. Hatta, Linux kurulum medyası bile kolayca hazırlayabilirsiniz.
Kurulum öncesi, Windows 8.1 donanım gereksinimlerini incelemenizde fayda vardır. Bu sisteme sahip olmak için minimum ve önerilen sistem gereksinimleri ise şunlardır;
Windows 8 ve 8.1 için Minimum ve Önerilen Gereksinimler Nelerdir?
Minimum Donanım Değerleri:
CPU (İşlemci) | Sisteminizin teknik özellikleri arasında 1 GHz işlem hızına sahip bir Intel Celeron işlemci yeterlidir. AMD tercih ediyorsanız, Athlon MP sahip olmalısınız. |
GPU (Ekran Kartı) | Grafikler için AMD Radeon X600 Serisi kartınız veya NVIDIA GeForce 210’a sahip olmalısınız. |
RAM & Storage (Bellek & Depolama) | Sistem belleği olarak 1 GB RAM aslında yeterlidir. Ek olarak, depolama alanı için 16 GB sabit sürücüye sahip olmalısınız. |
Önerilen Donanım Değerleri:
İşlemci | Sorunsuz performans sağlamak için bilgisayarınızda Intel bazında Core 2 Duo E4400 2.0GHz olmalıdır. Eğer AMD ise, Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ işlemci de işe yarar. |
Ekran Kartı | Herhangi bir yazılım veya oyun kullanacaksanız grafik hatası veya gecikme yaşamamanız gereklidir. Bu sebeple, AMD Radeon HD 2400 Serisi veya NVIDIA GeForce 210’dan “DAHA GÜNCEL” grafik kartı olmalıdır. |
RAM | Ayrıca, ihtiyacınız ve verimli çalışabilmeniz bakımından daha yüksek kapasiteli RAM’e ihtiyacınız var. Bu sebeple PC’nide önerilen 4 veya 8 GB RAM olsa daha iyi olur. |
Depolama | Sisteminizde birşeyler yüklemek ve kullanmak açısından 16 GB’den “DAHA YÜKSEK” sabit disk alanınız olmalıdır. |
Gerekli donanım ihtiyacını karşılıyorsanız, yükleme işlemine başlamadan önce, bilgisayarınızdaki verilenizi mutlaka yedekleyiniz!
Önceki kolay adımlara sahip rehberlerimizde, temiz bir PC’lere Windows XP, 7 ve 10 kurulumları yaptık. Bunları daha yakından incelemek ve sizde cihazınıza yüklemek istiyorsanız şunlara göz atabilirsiniz:
Rufus ile Kurulum Medyası Hazırlama
Şimdi, bahsettiğim Rufus programını bilgisayarınıza indiriniz. Sonrasında Rufus’u yönetici olarak çalıştırarak onu açınız. Daha sonra, USB Flash Belleğinizi PC’nizin 3.x destekli bir portuna takınız. Ek olarak ifade edeyim, USB 2.0 portunu da kullanabilirsiniz ancaka ISO yazdırma işi uzun sürer. Bu sebeple de PC’ze sistemi kurarken de fazla zaman alır.
Karar verdiyseniz, Rufus arayüzünden Device (Aygıt) kısmından USB diskinizin sürücü harfini seçiniz.
UEFI kurulum yapmak için tek yapmanız gereken GPT’yi seçmektir. Bunun için Partition Scheme and Target System Type kısmında, GPT Partition Scheme for UEFI seçeneğini seçiniz. Eğer UEFI yerine daha güvensiz yöntem olan MBR’yi de seçebilirsiniz. Size kalmış bir tercih!
Son olarak, bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows 8 & 8.1 ISO dosyasını yazdırmanız gerekir. Bunu yapmak için Rufus’ta DVD ikonuna tıklayınız ve dosyayı seçiniz. Hemen sonrasında, imajı Flash Belleğe yazdırmak için Start (Başlat) tıklayınız.
USB Flash Bellek Kullanarak Bir Bilgisayara Adım Adım Windows 8.1 Yükleme
Windows 8 kurulum medyasını hazırladınız. Şimdi tek yapmanız gereken şey, PC’nizi USB diskinizden önyüklemektir. Yani, Removable Device (Çıkarılabilir Aygıt) ayarlarına ulaşmak için BIOS girmeniz gerekir.
BIOS ayarlarını görüntülemek için BIOS menüye giriş yapın. Ardından, Boot seçeneklerinden bilgisayarınıza taktığınız USB belleği 1. Aygıt olarak yapılandırınız.
NOT: Eğer masaüstü PC’ye kuracaksanız genelde BIOS’a giriş tuşu DEL’dir. Eğer laptop’unuza kuracaksanız, önyükleme ayarlarına genellikle F12, F11, F10, veya ESC ile erişiriz.
Adımlar:
Daha sonra, bilgisayarınıza adım adım yükleme süreci için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, aşağıdaki görüntüdeki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu, Press any key to boot from CD or DVD (CD ya da DVD’den boot etmek için herhangi bir tuşa basın) uyarısıdır. Bu sebeple, bunu gördükten sonra Kurulumu başlatmak için klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.
Adım 2
Windows 8 kurulum sihirbazını açacaksınız. Sonrasında ilk ekranında sistem görüntüleme dilinizi, zaman diliminizi ve klavye ayarlayın ve Next (İleri) tıklayın.
Adım 3
Şimdi bu ekran Windows 8 & 8.1 yüklemesini başlatmanız gerekiyor. Bunu yapmak için zaten ekranda da tek buton olan Install Now (Şimdi Kur) tıklayınız.
Adım 4
Butona tıklar tıklamaz PC’nizde Windows 8 kurulumu başlayacaktır.
Adım 5
Windows Setup (Windows Kurulum) penceresinde Windows 8 lisans anahtarını girmeniz lazım. Eğer yoksa, direk olarak Next ile devam edebilirsiniz.
Adım 6
Windows 8.1 lisans anlaşmasını okuduktan sonra kabul etmelisiniz. Yoksa kurulumu yapamazsınız çünkü sihirbazda ilerlemelisiniz. Bunun için I accept the license terms (Lisans şartlarını kabul ediyorum) seçiniz ve Next’leyin.
Adım 7
Sıfırdan tertemiz bir disk üzerine sistem kuracağınız için kendiniz disk ayarlarını yapacaksınız. Bu nedenle, burada Custom: Install Windows only (advanced) / Özel: Yalnızca Windows’u yükleyin (gelişmiş) tıklayarak ilerleyin.
Adım 8
Evet disk yapılandırmasını görüyorsunuz! Şimdi burada, bilgisayarızın harddisk’ini yapılandıracaksınız. Temiz bir UEFI kurulumu yapacağınızdan dolayı tüm diski formatlamalısınız.
Sonrasıda, diskinizde Drive 0 Unallocated Space / Sürücü 0 Ayrılmamış Alan üzerinde New (Yeni) seçeneğine tıklayınız.
Adım 9
Kurulumda tüm diski kullanmak istediğinizi varsayıyorum. Bu noktada, Size (Boyut) kısmındaki değeri varsayılanda bırakarak Apply (Uygula) tıklıyorum. Buna siz karar veriniz, fakat genel tümünü kullanmak performans açısından iyidir.
Adım 10
İlerledikten sonra bilgi penceresini göreceksiniz. Burada sihirbaz size Windows 8 kurulumu için ek alanlar yapacağınız söylüyor. Bundan dolayı bunu atlamak için OK (Tamam) seçiniz.
Adım 11
Alttaki görselde sihirbazın UEFI kurulum için diskte 4 tane partition oluşturduğunu görebilirsiniz. Şimdi burada Drive 0 Partition 4 / Sürücü 0 Bölüm 4’ü seçiyorum. Yani bu bölüme sistem kuracağım için bunu seçiyorum ve Next’e tıklıyorum.
Adım 12
Kurulum sihirbazı Windows 8 için gerekli dosyaları kopyalayacak. Bu işlem PC’nizin donanım gücüne bağlı olarak zaman alır. Bundan dolayı birazcık sabrederek bekleyiniz!
Adım 13
Sihirbaz gerekli dosuaları kopyalar kopyalamaz PC’nizi saniyeler içinde reboot edecek. Eğer bu zaman dilimini beklemek istemiyorsanız direk Restart Now (Yeniden Başlat) tıklayın.
Adım 14
Windows 8 işletim sisteminiz ilk kuruluma hazırlanmak amacıyla yeniden başlıyor.
Adım 15
Şuan, sihirbaz bilgisayarınızın donanım cihazlarını sisteme tanıtıyorken bekleyiniz.
Adım 16
Bilgisayarınıza tercih ettiğiniz bir isim yazınız. Ardından Windows sisteminiz için renk yapılandırmasını aşağıdaki gibi yapınız.
Adım 17
Express Settings (Hızlı Ayarlar) ekranında birçok seçenek göreceksiniz. Örneğin bunlar Bing, Windows Arama, lokasyon servisleri gibi şeylerdir. Eğer bunları daha detaylıca yapılandırmayı istiyorsanız, Customize (Özelleştir) tıklayın.
Fakat, genellikle benimde tercih ettiğim yöntem Use (Kullan) butonuna tıklamaktır. Dolayısıyla kendinize uygun seçeneği belirleyin ve ilerleyin.
Adım 18
Bir sonraki ekranda Microsoft hesap ayarlarını göreceksiniz. Eğer İnternet’e sahipseniz Microsoft hesabınızla oturum açabilirsiniz. Bu tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Örneğin, ben oturum bilgilerimi yazmadan ilerliyorum.
Aslında bunun tek faydası verilerimiz Microsoft sunucularında senkronize olacaktır.
Bu durumda, hesabınız yoksa, yine de Create a new account (Yeni bir hesap oluştur) tıklayınız.
Adım 19
Yeni Microsoft hesabınızı bu aşamada oluşturabilirsiniz. Fakat, İnternet’e bağlı değilseniz ya da hesap girmek istemiyorsanız sorun değil. O zaman, Sign in without a Microsoft account (Bir Microsoft hesabı olmadan oturum aç) seçeneğine tıklayınız.
Adım 20
Şimdi bu aşamada sisteminize ait kullanıcı hesabı adını belirleyip yazınız. Ayrıca, kişisel PC’nize parola gerektirebilirsiniz. Böylelikle, gerekli ayarları yaptıktan sonra, Finish (Bitir) basınız.
Adım 21
Son olarak, sihirbaz Microsoft sistemize dair Windows ile ilgili programları kuracaktır.
Adım 22
Tebrikler! USB flash ile masaüstü / laptop cihazınıza sıfırdan Windows 8.1 kurulumu yaptınız!
Şimdi, sistem özelliklerini öğrenmek için, Başlat menüsüne tıklayınız. Hemen sonrasında, Bilgisayarım üzerinde sağ tuş tıkladıktan sonra Özellikler’e tıklayın. Alttaki görseldeki gibi ekranla karşılaştığınızda sistem sürümünüzü kontrol edebileceksiniz.
Windows 8 Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- Windows 8 CD veya DVD olmadan nasıl kurulur?
- Windows 8’i CD, DVD veya USB olmadan nasıl yeniden kurabilirim?
- Windows 8’i etkinleştirmeden çalıştırabilir miyim?
Sonuç
Bu yazımızda, yeni bir bilgisayara temiz bir Windows 8 veya 8.1 kurulumu nasıl yapılır inceledik. Sisteminizi yükledikten sonra artık tek yapmanız gereken işlem Drivers (Sürücüleri) indirmektir.
Eğer nasıl yapılacağını bilmiyorsanız sorun yok. Sadece donanım üretici web sayfalarını ziyaret ediniz. Sonrasında, her bir parçanız için Destek kısmından sürücülerinizi indiriniz ve kurunuz. Veya, Windows Update ile en güncel sürücüleri kurmayı deneyebilirsiniz!
Çok açıklayıcı bir makale olmuş. Emeğinize sağlık.