Hypervisor Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda, sanallaştırma teknolojisi alanında sıkça duyulan, Hypervisor nedir ne işe yarar ve türleri nelerdir inceliyor olacağız.

Hypervisor Nedir Ne İşe Yarar?

Hypervisor Nedir Ne İşe Yarar?

Hypervisor, fiziksel makine ile sanal makine arasında görev yapan bir yazılım katmanıdır.

Hypervisor (Hipervizör) bir sanallaştırma teknolojisi bileşenidir. Günümüzde, Hipervizör yazılımı kullanılarak birçok sanallaştırma çözümü geliştirildi. Hipervizör ile bilgisayarınız üzerinde sanal makineler çalıştırmanıza izin veren programlar geliştirildi.

Hypervisor Tipleri / Türleri

Hipervizör yazılımı hem donanım üzerinde hem de bir işletim sistemi üzerinde çalışabilmektedir. Sonuç olarak, Hypervisor 2’ye ayrılır. Bunlar;

  1. Type 1 (Tip 1)
  2. Type 2 (Tip 2)

Hipervizör Tip 1 Nedir?

Hypervisor Tip 1, direk olarak donanım üzerine kurulur. Donanım üzerinde çalışan Hypervisor yazılımı, sanal makineleri kendi üzerinde barındırır. Fiziksel bir server (sunucu) üzerine kurularak, maliyetleri en az indirir. Fiziksel bir sunucu üzerinde çalışan Hipervizör yazılımı ile birden fazla Microsoft Server işletim sistemi kurulabilir ve yönetilebilir.

Hypervisor Tip 1, ayrıca Native ve Bare Metal olarak da adlandırılır. Sonuç olarak, Tip 1 ile fiziksel bir sunucudan daha fazla yararlanılır.

Hipervizör Type 1 yazılımını kullanan sanallaştırma programları / çözümleri şunlardır;

Hipervizör Tip 2 Nedir?

Tip 2 versiyonu ise, bir işletim sistemi üzerine diğer uygulamalar gibi kurulur. Tip 2 ayrıca Hosted Hypervisors olarak adlandırılır. Hipervizör Tip 2 yazılımını kullanan sanallaştırma programlarına şunları örnek verebiliriz;

Sanallaştırma tip 2 kullanan programları açıkladıktan sonra, bu programları bilgisayarınıza kurmak istiyorsanız, aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Hipervizör Tip 2 ile bir fiziksel sunucudan tam olarak faydalanılamaz. Hipervizör Tip 2 bir işletim sistemi üzerinde katmak olarak çalıştığı için, performans konusunda sorunlar yaşanacaktır.

Not 1: Hipervizör yazılımını bilgisayarınızda etkinleştirebilmek için, işlemcinizin sanallaştırma özelliğini desteklemesi gerekir. Ayrıca, işlemciniz 64 Bit olması gerekmektedir. Sanallaştırma özelliğini etkinleştirmeyi bilmiyorsanız, Virtualization Technology Etkinleştirme adlı yazımıza göz atınız.

Not 2: Yeni bir masaüstü veya laptop bilgisayarı satın alırken, işlemcinin sanallaştırma özelliğini destekleyip desteklemediğini araştırınız. Bir işlemcinin sanallaştırma özelliği olup olmadığını Intel veya AMD üreticisi websitesinden ilgili ürünü inceleyerek öğrenebilirsiniz.

   Son Söz


Bu yazmızda, Hypervisor teknolojisi ve çalışma mantığından kısaca bahsettik. Varolan ağ yapınızı analiz ettikten sonra, kullanabileceğiniz sanallaştırma çözümünü belirleyebilirsiniz. Eğer güçlü bir sunucuya sahipseniz, Microsoft’un sanallaştırma çözümlerinden birini kullanabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

   İlgili Yazılar


CPU SLAT
PlayOnMac Kurulum
♦ VirtualBox Sanal Makine
Virtual Network Editor
♦ VMware Fusion

14 Comments

  1. Sinan 6 Mart 2019

    Çok teşekkürler. Güzel açıklama olmuş.

    Yanıtla
  2. Burak 19 Haziran 2019

    Emeğiniz için teşekkürler. Öz ve net açıklamışsınız, sağolun.

    Yanıtla

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir