Ubuntu Root Parolası/Şifresi Sıfırlama
Bu yazımızda, Linux/Ubuntu işletim sistemi üzerinde unutulan bir Root parolası/şifresi nasıl sıfırlanır veya resetlenir inceleyeceğiz.
Ubuntu’da Root Parolası/Şifresi Nasıl Sıfırlanır?
Unutulan Linux/Ubuntu işletim sistemi kullanıcı veya Root şifreleri herhangi bir programa ihtiyaç duyulmadan kolayca resetlenebilir.
Kullandığınız Linux işletim sisteminin kullanıcı veya Root şifrelerini unuttuysanız, işletim sistemini tekrar kurmak zorunda değilsiniz. Sadece birkaç adımla Ubuntu Root şifresi sıfırlama adımlarını tamamlayabilirsiniz.
Ubuntu şifre sıfırlama için bilgisayarınızı yeniden başlatarak ve Root Shell yöntemini kullanarak yaklaşık bir dakikada parolanızı yenileyebilirsiniz. Ubuntu şifresi sıfırlama için Recovery Mode (Kurtarma Modu) kullanacağız.
Ubuntu 16.04/16.10/17.04/17.10/18.04/18.10 ve Ubuntu 19.04 Üzerinde Unutulan Root Parolası Resetleme
Diğer Linux dağıtımları üzerinde de şifre/parola sıfırlama işlemleri hemen hemen aynıdır. Linux sistem parolanızı sıfırlamak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Bilgisayarınızı açtığınızda Ubuntu parolanızı hatırlayamadınız ve aşağıdaki görüntüdeki ekran ile karşılaştınız. Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
Bilgisayarınızın Boot ekranında Shitft tuşuna basılı tutarak GRUB menüyü başlatınız.
Adım 2
GRUB menüsü aşağıdaki gibidir. GRUB menüden “Advanced options for Ubuntu” seçeği üzerinde Enter’a basınız.
Adım 3
Daha sonra, “Ubuntu, with Linux 4.10.0-21-generic (recovery mode)” seçeneği üzerinde Enter tuşuna basınız. Bu adımda Linux dağıtımında Recovery Mode (Kurtarma Modu) başlatacağız.
Adım 4
Ubuntu kurtarma modu açılıyor…
Adım 5
Recovery Mode üzerinde Root “Drop to root shell prompt” seçeneğini seçiniz.
Adım 6
Bu adımda komut istemine geçmek için Enter‘a basınız.
Adım 7
Root komut isteminde, mount -o rw, remount / komutunu yazınız ve Enter‘a basınız.
root@sysnettechubuntu:~# mount -o rw, remount /
Adım 8
Bu adımda şifresini sıfırlamak istediğiniz kullanıcı adını yazmanız gerekir. passwd (kullanıcı adı) komutunu kullanarak yeni bir parola belirleyiniz.
root@sysnettechubuntu:~# passwd (kullanıcı adı)
Son olarak, sudo reboot komutunu kullanarak bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra artık yeni şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
root@sysnettechubuntu:~# sudo reboot
Adım 9
Linux sisteminiz yeniden başlatılırken bekleyiniz…
Adım 10
Sisteminiz açıldıktan sonra GRUB menüye düşerse, Ubuntu seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.
Ubuntu Şifre Sıfırlama ⇒ Video
Ubuntu unutulan Root şifresi değiştirme için aşağıdaki videoyu izleyebiir ve ayrıca bize deskte olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
Son Söz
Ubuntu şifremi unuttum diyorsanız bu yazıdaki adımları takip ederek kolayca parolanızı sıfırlayabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ VMware Workstation Ubuntu Kurulumu
♦ Ubuntu VMware Tools Kurulumu
♦ VMware Workstation Clone Alma
♦ VMware Disk Kapasitesini Arttırma
♦ VMware Workstation Snapshot Özelliği Nedir?
Çok yardımcı oldu. Teşekkür ederim.
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler.
Teşekürler Tolga Bey
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler.
Pardus 21x versiyonunu yükledim güncellemelerini de yaptım ancak bazı özel sebepler nedeniyle 3 ay fazladır bilgisayarı kullanmamıştım ihtiyacı olunca açmak istedim notebook açtığımda şifremi girdim ancak kabul etmedi sitedeki kurtarma ile ilgili bilgilerin hiçbirisi benim problemim e çözüm üretmiyor çünkü notebook klavyesi çalışmıyor yani çoğu tuşu çalışmıyor harici klavye bağladım onunla da randımanlı işlem yapabildiğimiz söyleyelim aşağı yukarı hareket tuşları çok zor hareket ediyor GNU menüsünde konut satırlarına imleci indiriyorum enter tuşuna bastığımda bir alt satıra indiriyor yani komutu uygulamaya aldığını gösteren bir işlem yapmıyor.
YANİ
Şifresini unuttuğun zaman kullanıcının ne yapması gerektiği ile ilgili bir çözüm üretilemiyor sa o zaman bu programın kullanmanın ne anlamı var
Milli programımıza sahip çıkmak ve destek olmak amacıyla kullanmaya başladım ama maalesef sıkıntıya girmeye başladım
Merhabaa
Adım 7 de “mount -o -rw remount /” olması gerekirken siz sadece “mount -o rw remount /” yazmışsınız. Kaç kere denedim olmadı. Sonra başka web sayfasında denk geldim. Düzeltmenizi öneririm. Kolay gelsin.