Sysprep (Sistem Hazırlama Aracı) ile, Windows işletim sistemlerini kolayca çoğaltabilirsiniz. Bir ortamda aynı donanıma sahip bilgisayarları Sysprep ile kullanıcı hesaplarının SID numaralarını değiştirerek sorunsuz bir şekilde çoğaltarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Windows 10 Üzerinde Sysprep Kullanımı ve Yapılandırması
Windows 10 işletim sisteminde Sysprep’i yapılandırmak oldukça kolaydır. Bir önceki makalede, Windows’ta Sysprep nedir ve ne işe yarar tartıştık. Bu yazıda, Sysprep işlemiyle Windows 10 işletim sisteminde kullanıcı SID değerini değiştireceğiz.
Bu işlem ile klonlanan bir işletim sistemi, aynı donanıma sahip bir bilgisayara / dizüstü bilgisayara kolayca aktarılabilir.
Aynı yapıda sahip birden fazla bilgisayarınız varsa, bir bilgisayarda gerekli tüm ayarları yaptıktan ve ardından bilgisayarızı bu özelliği kullanarak genelleştirdikten sonra yükleme için bir imaj hazırlayabilirsiniz. Ve bu imajı diğer bilgisayarlara dağıtabilir ve işletim sistemini hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz.
SID Nasıl Değiştirilir?
Bir sistemi genelleştirmeden önce kullanıcı SID numaralarını kontrol ediniz ve ardından bu işlemi uyguladıktan sonra SID numaralarının farklı olduğunu inceleyiniz.
Kullanıcı hesaplarının SID numarasını değiştirmek için aşağıdaki adımları takip ediniz.
Adım 1
Windows 10’da Sysprep’i kullanmadan önce, işletim sistemindeki kullanıcı hesaplarının SID numaralarına bakalım. Bu bilgiler Sysprep işleminden sonra değişecektir.
Windows 10’da kullanıcı SID numaralarını bulmak için, CMD komut isteminde aşağıdaki komutu yürütün.
wmic useraccount get name, sid
Çalıştır’ı açmak için Windows + R tuşlarına basın.
Adım 2
Çalıştır penceresinde Sysprep yazın ve Tamam‘a basın.
Adım 3
Sysprep konumu açıldığından programı yönetici olarak çalıştırın.
Adım 4
Sysprep (System Preparation Tool) açıldığında Generalize (Genelleştir) seçeneğini işaretleyiniz ve Shutdown Options (Kapatma Seçenekleri) ayarını Reboot (Yeniden Başlat)’a ayarladıktan sonra OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 5
Sysprep sistemi hazırlarken bekleyiniz…
Adım 6
Bu işlemi tamamlandıktan sonra Windows 10 işletim sistemi yeniden başlayacaktır.
Adım 7
Aygıtlar hazırlanıyor…
Adım 8
Ülke, Dil, Klavye ve Saat dilimini ayarladıktan sonra, Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 9
Windows 10, lisans bilgileri hakkında bize bilgi veriyor. Devam etmek için Accept (Kabul Et) düğmesine tıklayın.
Adım 10
Use Express Settings (Hızlı Ayarları Kullan) butonuna tıklayınız.
Adım 11
Windows 10 hazırlanırken bekleyiniz…
Adım 12
Hesap açmak için aşağıdaki seçeneğe tıklayınız.
Adım 13
İleri butonuna tıklayınız.
Adım 14
Windows 10 işletim sistemi için yeni bir kullanıcı adı girin ve İleri düğmesine tıklayın.
Adım 15
Cortana özelliğini kabul etmek isterseniz, Use Cortana (Cortana’yı Kullan) butonuna tıklayabilirsiniz. Windows 10 Cortana özelliğini atlamak için Not Now (Şimdi Değil) butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 16
Windows 10 işletim sistemi arayüzünü hazırlanırken bekleyiniz…
Adım 17
Bu işlemden sonra, SID numaralarını karşılaştırırsanız, SID numaralarının farklı olduğunu görebilirsiniz.
Sysprep Yapılandırma ⇒ Video
Sysprep konfigürasyonu için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bizi desteklemek için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
Sonuç
Bu yazımızda, Sysprep nasıl kullanılır inceledik. Bi sistem imajı oluşturduktan sonra, bu imajı diğer bilgisayarlara kolayca import edebilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
Peki bu imajı başka bir bilgsiayara nasıl atacağız?
Hocam makale için teşekkürler.. Hyper-v üzerinden export ettiğim bir sanal makinayı farklı bir fiziksel makinaya import ettim aynı ağda ikiside. İçlerinde SQL çalışmakta kopya olan makinayı açtığımda kopyaladığım diğer sunucuya ping atamaz sql erişemez hale geliyorum. Bu işlem sonrasında çözülebilir mi ?
Merhabalar, sanal makineleri kopyalayarak çoğaltırken kullanıcı hesaplarının SID değerini değiştirmeniz gerekir. Yoksa, aynı ağda çift makine olarak gözükür buda sorunlara sebep olur. Ayrıca bilgisayar adına da değiştiriniz. SQL konusuna gelince, bu durum sebep olabilir denemek lazım tam emin olamıyorum, daha önce sanal makine çoğaltıp SQL kullanmadım. Önce tam bir yedek alınız ve daha sonra SID değiştirerek deneyiniz. Basit ama, statik IP verdiyseniz bir kontrol ediniz ve güvenlik duvarını devre dışı bırakarak deneme yapınız. Ek olarak, Hyper-V’de MAC adresi değerlerini değiştirebilirsiniz.