PC ve Laptop Üzerinde Windows 10 Ekran Parlaklığı Sorunu Çözümü

Microsoft‘un en stabil işletim sistemi Windows 10’dur. Bu yazımızda, Windows 10 işletim sisteminde sıkça yaşanan Ekran Parlaklığı sorununu çözeceğiz.

PC ve Laptop Üzerinde Windows 10 Ekran Parlaklığı Sorunu Çözümü

Windows 10 Ekran Parlaklığı Sorunu Nasıl Giderilir?

Ekran parlaklığı sorunu ile genellikle Lenovo markalı PC ve Laptop’lar da karşılaşabilirsiniz. Örneğin, Lenovo Z500 ve Lenovo Z580 serilerinde ekran parlaklığı sorunu yaşanmaktadır. Ayrıca, Lenovo ideapad serisinde de bu hata ile karşılaşabilirsiniz.

Windows üzerinde ekran parlaklığını ayarlayamıyorsanız, öncelikle bilgisayarınızın ekran kartı sürücülerini güncellemeniz gerekir. Eğer ekran kartı sürücüsünü güncelledikten sonra hala ekran parlaklığı değişmiyor ise Regedit ayarlarını düzenlemeniz gerekebilir.

Windows 10 Ekran parlaklığı sorunu ile en sık karşılaşan bilgisayar markaları şunlardır;

Lenovo
Dell
Sony
Toshiba
Acer
Asus
Monster

Sadece Windows 10 üzerinde bu sorunu yaşamazsınız aynı zamanda Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1 işletim sistemlerinde de bu hata ile karşılabilirsiniz.

Laptop kullanıcıları ekran parlaklığını ayarlamak için FN + Parlaklık Arttırma / Parlaklık Azaltma tuşlarını kullanabilir. Eğer bu yöntem işe yaramıyorsa, bu yazımızda ekran parlaklığı değişmiyor sorununu gidereceğiz.

Örneğin, temiz bir Windows 10 kurulumu yaptınız, en güncel sürücüleri yüklediniz. Ama ekran parlaklığı ayarlama sorunu yaşadınız ! Fn Tuşunun çalışmadığını düşündünüz ? Daha sonra laptop modeline ait Fn tuşuna ait Hotkey sürücüleri yüklediniz. Ama hala bir tık yok…

Windows 10’da Ekran Parlaklığını Değiştirme

Bu sorun genellikle bilgisayarınızdaki tümleşik ekran kartı yüzünden meydana gelir. Öncelikle, Intel (R) HD Graphics 4000 aygıtının sürücüsünü güncellemeniz gerekir.

Bilgisayarınızın Intel (R) HD Graphics 4000 aygıtının sürücüsünü güncellemek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

   Adım 1

Bilgisayar üzerinde sağ tuşa tıklayınız Yönet seçeneğine tıklayınız. Bilgisayar Yönetimi penceresini açtıktan sonra Aygıt Yöneticisi’ne tıklayınız. Aygıt Yönetici’sinden Görüntü bağdaştırıcıları seçeneğine ve ardından Intel(R) HD Graphics 4000 üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve açılan pencerede Sürücü Yazılımını Güncelleştir… seçeneğine tıklayınız.

Sürücü Yazılımını Güncelleştir

   Adım 2

Güncel Sürücü Yazılımını Otomatik Olarak Ara seçeneğine tıklayınız. Windows Güncelleştirme servisinin açık olduğundan emin olunuz aksi takdirde aygıt sürücüsü İnternet üzerinden indirelemeyecektir.

Güncel Sürümü Yazılımını Otomatik Olarak Ara

   Adım 3

Eğer sürücünüz zaten güncel ise, aşağıdaki görüntüdeki gibi bir mesaj ile karşılaşacaksınız.

Interl(R) HD Graphics 4000

   Adım 4

Ekran kartı sürücüsünü güncelledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız ve Ekran Parlaklığı’nı değiştirmeye çalışınız. Eğer ekran parlaklığı değişmiyorsa, bu kez tümleşik ekran kartının sürücüsünü aşağıdaki gibi geri yükleyiniz.

Bu yöntemi uyguladıktan sonra PC’nizin ve Laptop’unuzun ekran parlaklığını değiştirebileceksiniz fakat sürücüsü güncel olmayacaktır.

Sürücüye Geri Dön

   Adım 5

Sürücü Paketini Geri Alma penceresinde, Uygulamalarım bu sürücüyle çalışmıyor seçeneğini seçiniz ve Evet butonuna tıklayarak önceki sürücü paketine dönebilirsiniz.

Uygulamalarım Bu Sürücüyle Çalışmıyor

Windows Ekran Parlaklığı Değişmiyor Kesin Çözüm

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra hala ekran parlaklığı değişmiyorsa, kullandığınız işletim sistemi üzerinde Regedit ayarlarını yapılandırmanız gerekir.

Ekran parlaklığını değiştirmek için aşağıdaki adımları takip ederek Regedit ayarlarınızı yapılandırınız.

   Adım 1

Çalıştır penceresini Windows Tuşu + R’ye birlikte basarak açınız. Çalıştır’ı açıktan sonra Aç: kısmına regedit yazınız ve Tamam butonuna tıklayınız.

Regedit'i Çalıştırma

   Adım 2

Kayıt Defteri Düzenleyici açıldıktan sonra Kayıf Defterinde, HKEY_LOCAL_MACHINE seçeneğine tıklayınız.

HKEY_LOCAL_MACHINE

   Adım 3

HKEY_LOCAL_MACHINE altındaki SYSTEM seçeneğine tıklayınız.

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM

   Adım 4

SYSTEM altında, ControlSet001 seçeneğine tıklayınız.

ControlSet001

   Adım 5

ControlSet001 altında, Control seçeneğine tıklayınız.

ControlSet001 / Control

   Adım 6

Control altında, Class seçeneğine tıklayınız.

Control / Class

   Adım 7

Class altında, {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} seçeneğine tıklayınız. Burada doğru seçeneği seçtiğinize dikkat ediniz!

{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

   Adım 8

{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} altında, 0001 seçeneğine tıklayınız.

{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} / 0001

   Adım 9

Sağ taraftaki ayarlardan FeatureTestControl seçeneğini bulunuz ve üzerine çift tıklayınız.

FeatureTestControl

   Adım 10

Açılan DWORD değeri düzenleme penceresinde, Ondalık seçeneğini işaretleyiniz.

DWORD Değerini Değiştirme

   Adım 11

Ondalık seçeneğini seçtikten sonra Değer verisi kısmındaki 61440 değerini 61512 ile değiştiriniz.

DWORD 61512

   Adım 12

61512 değerini girdikten sonra, Tamam butonuna tıklayınız.

Ayarları Kaydetme

   Adım 13

FeatureTestControl seçeneğinin Veri değeri aşağıdaki görüntüdeki gibi olduğundan emin olduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız.

Değeri Kontrol Etme

REG Dosyası İndir

Windows işletim sistemi ekran parlaklığı sorununu giderdiyseniz bu hatayı daha hızlı çözmek için hazır REG dosyasını bilgisayarınıza indirebilir ve daha sonra tekrar bu sorunla karşılaştığınızda bu REG dosyasını kullanabilirsiniz.

REG Dosyasını İndir

   Not

Regedit ayarlarında {4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318} / 0001 değerini değiştirmenize rağmen ekran parlaklığı sorunu devam ediyorsa, bu kez 0000 içerisindeki FeatureTestControl değerini aynı şekilde değiştirerek deneyebilirsiniz.

   Son Söz


Bu yazımızda, Win10 kullanıcılarının sıkça karşılaştığı ekran parlaklığı sorununu giderdik. Yukarıdaki anlatılan yöntemleri uyguladıktan sonra bilgisayarınızın ekran parlaklığını kesinlikle değiştirebileceksiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

   İlgili Yazılar


♦ Ping Nedir?
♦ DNS Önbellek Temizleme
♦ Windows Kurulum Tarihinini Öğrenme
♦ Windows 10 Sistem Dili Değiştirme
♦ Windows 10 Wifi Şifresi Öğrenme

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir