GNS3 ile VMware Workstation Bağlantısı – GNS3 ile ağ tasarımları yaparken host/bilgisayar kullanmamız gereklidir. GNS3 çalışma alanına bilgisayar eklemek, daha detaylı ağ tasarımları yapabilmemizi sağlar.
GNS3 ile VMware Workstation Bağlantısı
GNS3 ile VMware Workstation Bağlantısı
GNS3 programı ile VMware Workstation programını entegre edebilmek için, öncelikle VMware Workstation programını kurmanız gerekir. VMware Workstation programını kurduğunuzda, VMware ile Sanal Ağ Editörü (Virtual Network Editor) programı beraber kurulmaktadır.
Sanal Ağ Editörü programı, VMware üzerinde VMnet’ler (Sanal Switch gibi düşünebilirsiniz) oluşturur. Bu VMnet’ler ağ kartı olarak da adlandırılabilir.
GNS3 ve VMware entegrasyonu işlemi oldukça basit bir işlemdir. Daha önce VMware programını kurduysanız, GNS3 çalışma alanına bilgisayar eklerken otomatik olarak entegre edilmektedir. Fakat, GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı yapıldığında, topoloji üzerindeki çalışma mantığını anlamamız gerekir.
GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı işlemini gerçekleştirme için öncelikle küçük bir ağ dizaynı tasarlayalım. Daha sonra, bu küçük ağ tasarımına göre hareket edelim.
GNS3 ve VMware Entegrasyonu İçin Kullanılan Yazılımlar
GNS3 Son Sürüm İndir
VMware Workstation 12.5.5 İndir
GNS3 Cisco IOS İndir
GNS3 ve VMware Entegrasyonu
GNS3 ve VMware entegrasyonu işlemine başlayalım.
Adım 1
GNS3 programını açınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi tasarımı uygulayınız.
Adım 2
Bu dizaynı uyguladıktan sonra, VMware Virtual Network Editor programını çalıştırınız. Virtual Network Editor programında VMnet3 oluşturunuz ve Ip adres bloğunu 192.168.8.0 255.255.255.0 yapınız.
GNS3 ve VMware entegrasyonu için VMnet’leri Host-Only olarak ayarlamanız gerekmektedir.
Adım 3
Sanal Ağ Editörü ile oluşturulan VMnet3’ü ağ ve paylaşım merkezinden ayarlamanız gerekir. Bu ayarlama karmaşıklığı önlemek ve 192.168.8.1 Ip adresini Cisco Router için kullanacağımız içindir.
VMware Network Adapter VMnet3 üzerine çift tıklayınız.
Adım 4
VMware Network Adapter VMnet3 üzerine çift tıkladıktan sonra, özellikler penceresi açılacaktır. Buradaki seçeneklerden TCP/IPv4 seçeneğini seçiniz ve ardından özellikler butonuna tıklayınız.
Adım 5
TCP/IPv4 özellikler penceresinde, Ip adresi ayarlarını aşağıdaki görüntüdeki gibi giriniz. Daha sonra ayarları kaydetmek için OK butonuna tıklayınız.
Adım 6
Bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Alt+F4 tuşlarına birlikte bastıktan sonra, aşağıdaki pencere ile karşılacaksınız.
Adım 7
GNS3 çalışma alanında Host1 üzerinde sağ tuş / configure seçeneğine tıklayınız.
Adım 8
Host1 Configuration penceresinde, Ethernet sekmesinde VMnet3 seçeneğini seçiniz ve ardından OK butonuna tıklayınız. Bu adımda, GNS3 ile VMware bağlantısını gerçekleştirmiş olduk.
Adım 9
Host2’yi de VMnet3 olarak ayarlayınız ve ardından OK butonuna tıklayınız.
Adım 10
GNS3 ile VMware bağlantısı ayarlarını tamamladıktan sonra, VMware Workstation üzerinde kurulu olan iki adet sanal makina ayarlarını yapınız. Buradaki işletim sistemlerinin herhangi bir önemi yoktur. Sadece VMware üzerinde ağ kartı ayarları doğru yapılmalıdır.
Windows 8.1 sanal makinada, Network Adapter (Ağ Kartı) seçeneğine tıklayınız. Sanal Makina ayarları açılacaktır ve daha sonra Custom Özel Sanal Ağ (Specific Virtual Network) seçeneğinde açılır listeden VMnet3 (Host-Only) seçeneğini seçiniz. Daha sonra OK butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.
Adım 11
Adım 10’da uygulanan ayarları, Windows 10 sanal makina içinde uygulayınız.
Adım 12
Sanal Ağ Editörü ayarlarında VMnet3’ün Ip adres aralığını 192.168.8.0 yapmıştık. Windows 8.1 sanal makinayı başlattıktan sonra, ağ ve paylaşım merkezinden Ip adresini 192.168.8.5 olarak değiştiriniz ve ayarları kaydediniz.
Adım 13
Windows 10 sanal makina Ip adresi ayarını da 192.168.8.10 olarak değiştiriniz.
Adım 14
Windows 8.1 sanal makinadan, Windows 10 sanal makinaya ping işlemi;
Adım 15
Windows 10 sanal makinadan, Windows 8.1 sanal makinaya ping işlemi;
Adım 16
Cisco Router’ın FastEthernet0/0 arayüzüne 192.168.8.1 Ip adresini veriniz. Aşağıdaki görüntüdeki gibi uygulayınız.
Cisco Router arayüz Ip adresi komutları;
[code] R1# conf tR1(config)# interface fastethernet0/0
R1(config-if)# ip address 192.168.8.1 255.255.255.0
R1(config-if)# no shutdown
R1(config)# end
[/code]
Adım 17
GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı adımlarını buraya kadar başarılı bir şekilde tamamladık. Fakat, oluşturulan topolojiye göre işlemlere devam ettiğimizde, bilgisayarlar Cisco yönlendiriciye ping atamazlar. Ping paketlerinde hatalı gönderim oluştuğundan dolayı ping paketleri düşmektedir.
Bu hata, Cisco Switch ile bağlanmış iki bilgisayar aynı ağ üzerindeyken Cisco yönlendiriciye ping atıldığında oluşmaktadır. GNS3 programının küçük bir hatası diyebiliriz…
Bu sorunu aşağıdaki görüntüdeki Cisco Switch’e uyguladığınızda ping işlemi başarılı olacaktır. Diğer bir çözüm ise, Cisco Switch yerine, Cisco Hub eklerseniz ping işlemi yine başarılı olacaktır. Cisco Switch üzerinde ayarları değiştirdikten sonra, OK butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.
Adım 18
Windows 8.1 sanal makinadan, Cisco Router’a ping işlemi;
Adım 19
Windows 10 sanal makinadan, Cisco Router’a ping işlemi;
Adım 20
GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı adımlarını tamamladıktan sonra, Cisco Router üzerinde telnet’i etkinleştirerek küçük bir test yapalım. Cisco Router üzerinde Telnet’i etkinleştirmek için aşağıdaki görüntüdeki gibi komutları uygulayınız.
Cisco Router üzerinde Telnet’i etkinleştirmek için gereken komutlar;
[code] R1# conf tR1(config)# line vty 0 4
R1(config-line)# login local
R1(config-line)# exit
R1(config)# username cisco privilege 15 password cisco123
R1(config)# end
[/code]
Adım 21
Windows üzerinden Cisco Router’a telnet bağlantısını gerçekleştirmek için, Telnet Client (Telnet İstemcisi) hizmetini etkinleştirmeniz gerekmektedir. Telnet istemcisini etkinleştirdikten sonra, komut istemini açarak, telnet 192.168.8.1 komutunu yazınız ve Enter tuşuna basınız.
Adım 22
Windows 8.1 sanal makinadan Cisco Router’a başarılı bir şekilde Telnet bağlantısını gerçekleştirdik.
Adım 23
Windows 10 sanal makinadan Cisco Router’a Telnet bağlantısı yapmak için yine komut isteminde telnet 192.168.8.1 komutunu uygulayınız.
Adım 24
Enter tuşuna basar basmaz, Cisco Router’a Telnet bağlantısı gerçekleşmiş oldu. Oluşturulan kullanıcı adı ve parolayı yazınız.
Adım 25
Cisco Router’a Telnet bağlantısını gerçekleştirdik.
Adım 26
Cisco Router konsolunda show line komutunu uygulayınız. Cisco Router üzerindeki bağlantıları görebilirsiniz.
GNS3 ile VMware Workstation Bağlantısı ⇒ Video
GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı adımlarını aşağıdaki videoyu izleyerek gerçekleştirebilir ve ayrıca YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
Son Söz
GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı adlı yazımı burada noktalandırıyorum. GNS3 ve VMware entegrasyonu görüldüğü gibi çok basit bir işlemdir. Bu işlemi VirtualBox sanallaştırma programı ile de yapabilirsiniz. Fakat GNS3 ile VMware Workstation bağlantısı daha spesifik çalışmaktadır. Sizlere faydalı olması dileğiyle hoşçakalın, takipte kalın!
Eğer bu makale faydalı ise, yorum yazarak geri bildirim gönderiniz. Şimdiden teşekkürler!
Yazıyı daha sonra tekrar okumak isterseniz, CTRL + D ‘ye basarak yer işaretlerine ekleyebilirsiniz!