VMware vSphere ESXi sunucunuza Windows Server 2019, 2016 veya en son 2022 sürümünü kurmayı mı planlıyorsunuz? Cevabınız evet ise, bu rehberde Microsoft Windows Server’ın gerçek veya sanal bir sunucuya nasıl kurulacağını kontrol edelim.
Teknoloji hızla değişiyor ve şirketlerin işlerini daha iyi yürütmeleri için sanallaştırma kritik önem taşıyor. Bu nedenle sanal kurulumlarda iyi çalışan Windows Server 2016, 2019 veya 2022, BT için hayati öneme sahiptir.
VMware vSphere ESXi Üzerinde Windows Server 2016, 2019 veya 2022 Kurulumu ve Yapılandırması
İşleri ayarlamaya başlamadan önce ESXi ve Windows Server’ın ne olduğunu anlayalım. ESXi özellikle sanal makinelerin oluşturulmasına, kontrol edilmesine veya çalıştırılmasına yardımcı olur. Ancak donanım kaynaklarını iyi kullanmak için bir sunucu üzerinde çalışır.
Bir ağda yalnızca bir sunucunuz olduğunu hayal edin. ESXi ile aynı sunucuya çok sayıda Windows veya Linux sistemi kurabilirsiniz. Bu şekilde yeni bilgisayar satın almak yerine paradan tasarruf edersiniz. Sonuçta tüm bu sistemleri tek bir makinede kullanabilirsiniz.
Basit bir ifadeyle VMware’in ESXi ile birçok sanal makineyi aynı anda çalıştırabilirsiniz. Kişiler bunu özellikle büyük veri merkezlerinde veya şirket ağlarında sıklıkla kullanır.
Microsoft’un Windows Server ailesi ESXi gibi çalışır. Ancak Hyper-V adı verilen ekstra sanallaştırma öğelerine sahiptir. Yine de daha özelleştirilmiştir ve ESXi gibi sanallaştırmadan daha fazlasıdır.
Neden ESXi ile Windows Server Kullanıyorlar?
- Daha Fazla Sanallaştırma Yeteneği
- ESXi, sanal makinelerin iyi çalışmasını sağlar. Yani bu sunucuya Windows Server yüklemek, donanım kullanarak sanallaştırma yapmasına olanak tanır.
- Verimlilik ve Kaynak Yönetimi
- ESXi donanımın iyi bir şekilde paylaşılmasını sağlar. Yani tek bir bilgisayarda Windows Server, Guest OS, Linux veya macOS’u birlikte kullanabilirsiniz.
- Yüksek Kullanılabilirlik ve Yedekleme
- ESXi işlerin durmadan devam etmesine yardımcı olur ve sistemlerinizi güvende tutacak yedekleme özelliklerine sahiptir. Bu, VM’lerin daha iyi yönetilmesini sağlar; bu da işletmenizin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ettiği ve sistemlerinizin güvenilir olduğu anlamına gelir.
- Kaynak Dengeleme
- ESXi, kaynakları dengede tutarak ve işler yoğunlaştığında bile verimli bir şekilde çalıştıklarından emin olarak kaynakları iyi yönetir. Yani bunu kullanmak, işler hızla yoğunlaştığında daha fazla iş yapmanızı sağlar.
- Çeşitli İşletim Sistemi Desteği
- Tamamen donanıma dayalı olduğundan farklı işletim sistemlerini çalıştırabilir. Yani hem Windows Server’ı hem de üzerindeki diğer sistemleri kullanabilirsiniz.
- Sanal Ortam Yönetimi ve Araçları
- Sanal alanınızı kontrol etmeniz için size hayati önem taşıyan araçlar sunar. Bu araçlarla sanal makinelerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve kaynakları nasıl kullandığını yöneterek daha iyi bir iş yapabilirsiniz.
- Maliyet ve Verimlilik
- Sanallaştırma, daha az gerçek sunucuya ihtiyaç duymanızı sağlar ve bu da enerji maliyetlerini düşürür. Bu, kullandığınız donanımdan tasarruf edeceğiniz anlamına gelir. Windows Server 2019’u ESXi’ye kurarak işleri uygun maliyetle yapabilirsiniz.
Kurulum Öncesi Gereksinimler
Öncelikle ve en önemlisi, VMware ESXi sistemini fiziksel makinenize veya VM’nize kurun. Daha önce hazırladığımız rehbere buradan ulaşabilirsiniz.
ESXi’nin kurulduğundan ve çalıştığından emin olduktan sonra Server ISO dosyasına ihtiyacınız olacak. Bu görüntü dosyasını resmi Microsoft web sitesinden alabilir. Veya güvenilir bir kaynaktan veya buradan alabilirsiniz.
ISO dosyasını Microsoft’tan aldıysanız sağlama toplamını kontrol ederek dosyanın iyi olduğundan emin olun.
Alternatif Çözümler
Windows Server işletim sistemini ESXi üzerinde kullanabileceğiniz gibi sanallaştırma yazılımı ile de kullanabilirsiniz. Gerçek bir sunucunuz yoksa öğrenmek için bir sanal makine (VM) kullanabilirsiniz.
Kısaca WS 2016, 2019 ya da 2022 versiyonlarından birini sanal makine üzerinde çalıştırabilirsiniz. ESXi sunucusuna alternatif olarak önceki yazılarımıza bakabilirsiniz:
ESXi Sunucuda Microsoft Windows Server İçin Yeni Sanal Makine Oluşturma
Hazırlıklarınızı yaptıktan sonra ESXi ile yeni bir sanal makine oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada ESXi sunucunuzun versiyonu ne olursa olsun mantık aynıdır. Bu nedenle işletim sistemi türü olarak güncel MS sürümünü göremiyorsanız eski olanı seçin. Eski sürümün seçilmesi herhangi bir soruna neden olmaz.
Şimdi ESXi üzerinde Windows Server kurulumu yapmak için bu adımları sırasıyla takip edin.
Adım 1
ESXi sunucunuzun IP adresini bilgisayarınızın web tarayıcısına yazın. Sunucunun web arayüzü açıldığında Root hesabınızı kullanarak giriş yapın. Daha sonra aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi sol taraftaki “Virtual Machines” seçeneğine tıklayın.
Ekrana baktığınızda “localhost.localdomain – Virtual Machines” bölümünü bulacaksınız. Burada, elbette yeni bir VM’yi hazırlamak için “Create VM / Register VM” seçeneğine tıklayın.
Adım 2
Bu seçeneğe tıkladığınızda Yeni Sanal Makine sihirbazı açılacaktır. Bu ekranda Microsoft Server için Create a New Virtual Machine (Yeni Sanal Makine Oluştur) seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 3
Select a name and Guest OS (Bir ad ve Konuk İşletim Sistemi seçin) adlı bir sonraki pencerede bunu göreceksiniz. Burada “name” kısmına Windows sunucunuz için istediğiniz ismi giriniz. Daha sonra işletim sistemi kurulumunuz için aşağıdaki işletim sistemi seçeneklerini ayarlayın.
- Compatibility (Uyumluluk)
- Bu bölümde sisteminizdeki ESXi sürümünü seçin. Daha yeni bir sürüm kullanıyorsanız eski Sunucu türleriyle çalışan bir ayar seçebilirsiniz.
- Guest OS Family (Konuk İşletim Sistemi Ailesi)
- İşletim sistemi ailesi elbette Windows olduğundan onu seçin.
- Guest OS Version (Konuk İşletim Sistemi Versiyonu)
- MS Server’ın daha yeni bir sürümünü yüklüyorsanız burada görünmeyebilir. Böylece uyumluluk açısından önceki sürümü seçerek daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Adım 4
Select Storage (Depolama Seç) penceresinde bir veya daha fazla veri depolama seçeneği görebilirsiniz. Sonucu belirleyen ESXi’nizi nasıl kurduğunuza bağlıdır. Bu nedenle, Windows Server için sanal diski ve kurulum dosyalarını nerede saklamak istediğinizi seçin.
Adım 5
Customize Settings (Ayarları Özelleştir) penceresinde CPU aygıtına ilişkin seçenekleri açın. İlk olarak, bilgisayarınızın işleyebileceği kapasiteye bağlı olarak daha fazla sanal CPU ekleyin. Bundan sonra daha iyi performans gösteren bir sunucu için aşağıdaki seçenekleri etkinleştirin.
- Hardware Virtualization
- Performance Counters
Adım 6
Şimdi, Server ISO dosyasını VM’ye eklemek için CD/DVD Drive 1’e gidin. Bu sanal aygıtın yanındaki açılır listeyi genişletin. Burada iki seçenek göreceksiniz: Host Device and Datastore ISO File.
Sunucuya eklediğiniz Server imaj dosyasını nereye koyacağınızı sisteme bildirmek için Datastore seçeneğini seçin.
Adım 7
Son adımda yaptığınız seçim Datastore Browser açacaktır. Bu pencerede ISO dosyasının bulunduğu klasörü seçin ve ekleyin.
Adım 8
Windows Server sanal makinesi için yaptığınız son adımlara bakın. Değiştirmek istediğiniz bir şey varsa geri dönün ve düzeltin.
Adım 9
Ready to Complete (Tamamlanmaya Hazır) bölümünde sanal donanım ayarlarının özetini kontrol edin ve Finish (Bitir) tıklayın.
Adım 10
Sunucu, Windows Server 2022, 2019 veya 2016 VM’sini oluşturacaktır. Bir süre bekledikten sonra sanal makinenin ismine tıklayın.
Adım 11
Microsoft Windows Server sanal makinesini başlatmak için ‘Power On’ butonuna tıklayınız.
Adım 12
Bu noktada VM’niz ESXi host’a eklediğiniz ISO dosyası ile boot edecektir.
Windows Server 2019 Kurulumu
Windows Server VM açıldığında ilk olarak ihtiyaç duyduğu önyükleme dosyalarını yükleyecektir. Bundan sonra size ilk kurulum için Windows Setup gösterecektir. Buradan Server 2019’u tıpkı normal bir cihazda yaptığınız gibi yükleyebilirsiniz.
Adım 1
Windows Setup penceresinde, önce Install Now (Şimdi Kur) seçeneğine tıklayın.
Adım 2
Lisans anahtarı ekranına MS Server için satın aldığınız ürün anahtarını giriniz. Test amaçlı kullanıyorsanız ve ürün anahtarınız yoksa I don’t have a product key (Ürün anahtarım yok) seçeneğine tıklayın ve devam edin.
Adım 3
GUI, Server Core ile çalışamayan bir uygulama için geçerlidir. Böylece sunucu sürümü olarak Desktop Experience (Masaüstü Deneyimi) seçeneğini seçebilirsiniz.
- Windows Server Standard
- Windows Server Standard (Desktop Experience)
- Windows Server Datacenter
- Windows Server Datacenter (Desktop Experience)
Kısaca bu ekranda kurmak istediğiniz Windows Server tipini seçin ve ilerleyin.
Adım 4
Microsoft’un Sunucu sistemlerine ilişkin lisans koşullarını okuyun. Bunlar sizin için uygunsa I accept the license terms (Lisans koşullarını kabul ediyorum) seçeneğini işaretleyin ve Next’e tıklayın.
Adım 5
Sunucunun kurulum türü için yeni kurulum için Custom (Özel) seçeneğini seçin. Daha eski bir sürümden daha yeni bir sürüme yükseltme yapıyorsanız Upgrade (Yükselt) seçin.
Adım 6
Disk kurulum ekranında gerekiyorsa mevcut diskinizde değişiklikler yapın.
Adım 7
Bundan sonra Windows Server’ı kurmak istediğiniz disk bölümünü seçin ve devam edin.
Adım 8
Sihirbaz, sunucu sistemini kurmak için gereken dosyaları kopyalıyor.
Adım 9
Windows yeniden başlatılması gerektiğini söylediğinde Restart Now (Şimdi Yeniden Başlat) tıklayın.
Adım 10
Sanal sunucunuz yeniden başlatıldığında karşınıza çıkacak ilk ekran bu şekilde olacaktır. Bu kurulum ekranında Administrator (Yönetici) hesabınız için güçlü bir şifre oluşturun ve Finish’e tıklayın.
Adım 11
Daha sonra giriş ekranına geldiğinizde ESXi VM’nin üst araç çubuğundaki Actions (Eylemler) seçeneğine tıklayın. Açılan menüde Console > Send Keys > Ctrl-Alt-Delete seçeneğine tıklayın. Bu, Windows Server’ın oturum açma ekranının kilidini açmanıza olanak tanır.
Adım 12
Önceki adımlarda yönetici hesabı için belirlediğiniz benzersiz şifreyi yazın ve oturum açın.
Adım 13
Sunucuyu kurduktan sonra Server Manager > Dashboard (Sunucu Yöneticisi > Kontrol Paneli) penceresini göreceksiniz.
Windows Server 2019, 2022 veya 2016 için VMware Tools Kurulumu
ESXi PC’nizde bir Windows Server’ınız varsa, onun daha iyi çalışmasını ve daha fazla şey yapmasını sağlamak iyi bir fikirdir. Bunu yapmak için VMware Tools’u kurmalısınız. Bu yazılım, ana bilgisayar ve konuk işletim sistemlerinin birbirleriyle sorunsuz bir şekilde konuşmasını sağlar. Aynı zamanda pratik araçlar ve sürücüler içeren bir paket olarak da çalışır.
Bu bölümde VMware Tools’un Windows Server konuk makinesine kolay adımlarla nasıl kurulacağına bakalım.
1. Adım Adım VMware Tools Yükleme
Adım 1
Öncelikle VM’nin açık ve ESXi’de çalıştığından emin olun. Daha sonra, Sunucu VM’sinin ayarlarını görmek için araç çubuğundaki Actions tıklayın.
Gördüğünüz seçeneklerden Guest OS > Install VMware Tools seçeneğine tıklayın. Bu, VM Tools görüntü dosyasının konuk makinenizin sürücüsüne ekleneceği anlamına gelir.
Adım 2
VMware Tools Kurulum sihirbazını açtığınızda, devam etmek için Next’e tıklayın.
Adım 3
Bir sonraki adımda, Choose Setup Type (Kurulum Türünü Seç) ekranında üç seçenek bulacaksınız: Typical, Complete, and Custom. İsterseniz belirli şeyleri seçmek için Custom türünü seçebilirsiniz. Ancak varsayılan seçenek olan Typical kullanmak sorun yaratmaz ve herhangi bir soruna neden olmaz.
Kurulum türü olarak “Complete” seçeneğini seçmenizi öneririz. Bu sayede ESXi üzerindeki Windows Server sanal makinenize ekstra özellikler ekler.
Adım 4
Sihirbazın kuruluma hazır aşamasında, VM Tools kurulumunu başlatmak için Install tıklayın. Ana makinenizin veya VM’nizin ne kadar iyi çalıştığına bağlı olarak birkaç dakika sürebilir.
Adım 5
Kurulum başladıktan sonra sihirbaz, VM’nin sürücülerini otomatik olarak yükleyecektir.
Adım 6
Sihirbazın sonunda kurulumun başarılı olduğunu belirten bir mesaj göreceksiniz. Bu ekranda “Finish” butonuna bastıktan sonra sisteminizi yeniden başlatmak için “Yes” seçeneğini tıklayın.
2. VMware Tools Doğrulama
Sanal sunucuyu yeniden başlattıktan sonra oturum açın. Ardından, VMware Tools’un doğru şekilde kurulduğundan emin olmak için Başlat menüsünde Denetim Masası’nı arayın ve açın.
Denetim Masasına baktığınızda VMware Tools simgesini bulacaksınız. Eğer oradaysa, kurulumun işe yaradığını biliyorsunuzdur.
Ayrıca Windows Server VM’nin ekran çözünürlüğünü değiştirip değiştiremeyeceğinizi kontrol etmek için:
Adım 1
Sunucu VM’sini açın; üstteki menüde Tam Ekran simgesini bulacaksınız. Üzerine tıkladığınızda VM’nin ekran çözünürlüğü ana ekranınıza uyacak şekilde ayarlanacaktır.
Adım 2
VMware Tools iyi performans gösterdiğinde VM’nizi tam ekran modunda kullanabilirsiniz. Ayrıca üst orta kısımda bir simge göreceksiniz. Üzerine tıkladığınızda VM’niz için Power (Güç), Guest OS (Konuk İşletim Sistemi), Keyboard Layout (Klavye Düzeni) ve Exit Full Screen (Tam Ekrandan Çıkış) seçenekleri gösterilir.
Tam ekran modundan geri dönmek için Exit Full Screen tıklayın.
Özetle VMware Tools, ESXi üzerindeki sunucu sanal makinenizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bu önemli bir adımdır ve bunu yapmanızı gerçekten öneririz. Bu rehberdeki basit öğretileri takip ederek kurulumu sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Video
ESXi ve Windows Server Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- ESXi üzerine Windows Server lisans olmadan kurabilir miyim?
- Bu sistemi ESXi’de çalıştırmak için herhangi bir özel donanım gereksinimi var mı?
- ESXi sistemini üretim ortamlarındaki yerel bilgisayarımdaki bir VM’ye kurabilir miyim?
- Windows Server’ı sanallaştırmanın avantajları nelerdir?
Sonuç
Tebrikler! Windows Server sistemini vSphere sunucunuza başarıyla kurdunuz. Artık kuruluşunuz için hangisinin en iyi sonucu verdiğini görmek için Server 2016, 2019 veya 2022’yi deneyebilirsiniz. Ayrıca unutmayın, bu sistemin gelişmiş özellikleri ve yetenekleriyle yapabileceği tüm harika şeyleri de incelemeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca bu yazıdaki adımları takip ederseniz kurulumu daha kolay olacaktır. Bu sayede VTx’in avantajlarından yararlanarak sunucu kurulumunuzu daha da iyi hale getirebilirsiniz.
Son olarak ESXi, sunucunuzun ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar kaynak kullandığını kontrol etmeniz için size farklı araçlar sunar. Bu nedenle sanal makinelerinize göz kulak olduğunuzdan ve onları iyi yönettiğinizden emin olun. Ayrıca konuk işletim sistemine kurulum yaptıktan sonra VMware Tools’u da kurmayı unutmayın. Bu sayede sanal makinelerinizi daha iyi kullanabilir ve ekran çözünürlüğüyle ilgili sorunları çözebilirsiniz.