E-Mail (Elektronik Posta/E-Posta), kullanıcıların elektronik iletişim sistemleri yoluyla hızlı bir şekilde mesaj ve dosya göndermesine ve almasına izin veren bir ağ hizmetidir.
E-Mail (Elektronik Posta/E-Posta) Nedir?
Bu ad, esas olarak, SMTP protokolünü kullanarak İnternet‘te bu hizmeti sağlayan sisteme başvurmak için kullanılır.
Eskiden insan topluluğunda, duman sinyalleri aracılığıyla, davuldan veya diğer malzemelerden, ya da hayvanların veya bitkilerin kalıntılarından farklı seslerle iletişim kurması gerekiyordu.
Yazma icat edildiğinde, Posta Hizmetleri adı verilen mektuplar gibi alternatif kuruluşların ortaya çıkmasıyla başka bir iletişim biçimi başladı.
Bu organizasyonlar sayesinde mektuplar alıcılarına ulaşabiliyordu, sadece gönderenin mektubun yönlendirildiği kişinin yerini bilmesi gerekiyordu.
Bilgisayarların ortaya çıkması ve Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin genel gelişimi ile insan kaynakları paylaşma gereğini hisseder, belirli bir konuda fikir alışverişine ek olarak, 1960’ların başından beri , aynı yerel ağdaki terminaller arasında e-mail mesajları göndermek mümkün oldu.
1961’deki bir MIT (Massachusetts Institute of Technology/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) gösterisinde, birden çok kullanıcının uzak terminallerden bir IBM 7094’e erişmesine ve böylece dosyaları diske kaydetmesine izin veren bir sistem gösterildi. Bu da, bilgi paylaşmanın yeni yollarını mümkün kıldı.
E-posta 1965 yılında süper bilgisayarında kullanılmaya başlandı. Daha sonra 1966’da bilgisayar ağlarında kullanılmak üzere hızla yayıldı.
Bilgisayarlar farklı ağlara ait olduğunda, bu hizmetin imkansız olduğu, ona aynı ağdaki başka bir kullanıcının adını bilmek yeterliydi.
1971’de Ray Tomlinson, alıcının ayrıca gönderen olduğu çift yönlü e-mail gönderilmesine izin veren programı oluşturdu.
Ray Tomlinson, daha sonra @ işaretinin kullanımını dahil etti. Bu işaret ile kullanıcı ve posta kutusunun bulunduğu bilgisayar arasında bir belirleyici olarak seçti.
E-Mail Nasıl Çalışır?
Bir mektup göndermek istediğinizde bir posthane hizmetini kullanmanız gerekir. Burada alıcı adresinin önemi çok yüksektir, dolayısıyla bilgileri doğru yazmanız gerekecektir.
Daha sonra, coğrafi bölgelere göre ayrılan posta koduna göre gönderdiğiniz mektubun alıcıya ulaşması için biraz beklemeniz gerekecektir.
Bu durum E-Mail sisteminde de aynı şekilde çalışır fakat gönderim süresi için beklemeniz gerekmeyecektir.
Ayrıca, farklı teknolojiler kullanan diğer benzer sistemlerin adlandırılmasına da izin verir. E-mail mesajları, metne ek olarak her tür dijital belge, ses ve video göndermeyi mümkün kılar.
Bir ağ üzerinde oluşturulan mail yerel ağdaki bir bilgisayara değil, İnternet’teki birine, ya da başka bir uzak ağdaki çevrimiçi bir sunucuya teslim edilebilir.
Tipik bir mesaj bir ağdan başka bir ağa veya İnternet üzerindeki bir alıcıya gönderildiğinde izlemesi gereken adımlar şunlardır:
SMTP kullanılarak bir mail mesajı oluşturulur ve İnternet üzerinden gönderilen tüm veri transferlerinde olduğu gibi, mesaj TCP Protokolü tarafından IP paketlerine bölünür.
Gönderilen paketteki adres, yerel ağdaki posta aktarım aracısı tarafından incelenir. Eğer adres başka bir ağdaysa, posta aktarım aracısı postayı yerel ağdaki uç yönlendiricileri kullanarak alıcı ağdaki posta aktarım aracısına gönderir.
Postanın İnternet üzerinden gönderilebilmesi için önce, yerel ağdaki bir bilgisayar olan bir güvenlik duvarından geçmesi gerekebilir, böylece davetsiz misafirlerin ona erişmesi engellenebilir.
Güvenlik duvarı, ağa giren ve çıkan mesajları ve verileri izler ve mesaj ağdan çıkar ve bir İnternet yönlendiricisine gönderilir.
Yönlendirici adresi inceledikten sonra, mesajın nereye gönderilmesi gerektiğini belirleyerek mesajı gönderir.
Alıcı ağ, e-mail mesajını aldıktan sonra IP paketlerini tam bir mesaja dönüştürmek için bir ağ geçidi kullanarak daha sonra mesajı ağın kullandığı belirli bir protokole çevirir ve tekrar gönderir.
Daha sonra e-posta adresi incelenir ve mesaj, iletinin gitmesi amaçlanan belirli posta kutusuna gönderilir veya POP protokolü vasıtasıyla bir posta sunucusuna teslim iletilir.
Yaygın Kullanılan Ücretsiz E-Mail Hizmetleri
1) Gmail
Ücretsiz mail hizmetlerinde istisnasız bir numara sistem Gmail‘dir. Bu hizmet Google tarafından 2004 yılından beri çalışmaktadır. Ayrıca, bir Gmail hesabı oluşturmak çok basittir.
Gmail sizlere, mesajları açmadan görüntüleme işlevi sağlar. İnternet bağlantısı olmadan taslak e-postaları okuyabilir ve yazabilirsiniz. Size gönderilen iletileri kategorilere göre filtreleyebilirsiniz ve klasörlerlerin yerine etiketleri kullanabilirsiniz.
Bir mail göndermek istediğinizde ileti boyutu Gmail’de 25 MB’tır.
Gmail, mail servislerinin yanısıra ve alttaki diğer servislerden daha kaliteli ve içeriksel ücretsiz toplam 15 GB’lık bir depolama alanı sunar.
2) Outlook
Daha önce Hotmail olarak bilinen Microsoft’un Windows sistemleri için geliştirdiği ücretsiz bir elektronik posta servisidir.
Outlook arayüzü diğer mail sistemlerine benzerdir ve sol panelinde bir klasör listesi, gelen kutusu, gönderilen iletiler ve taslaklar vardır.
Outlook servisinin ana ekranı bulunduğunuz klasörün içeriğini görüntülemek için kullanılır, böylece o bölümdeki çeşitli e-postalara göz atabilirsiniz.
Mesajlar, gelen kutusunda değil, yalnızca belirli önizlemelerde görünecek şekilde arşivlenebilir veya etiketlenebilir.
İstenmeyen e-postalar alırsanız, Outlook bu tür spam iletilerin size ulaşmasını önlemek için sizi o kişinin aboneliğinden siler. Outlook ayrıca, Gmail’den daha düşük boyutlu 5 GB depolama alanı sunar ve ileti boyutu sınırı 20 MB’tır.
3) Yahoo
Gmail ve Outlook’un arkasında dünyanın üçüncü büyük elektronik posta sağlayıcısı olarak kabul edilen Yahoo Mail, modern bir tasarıma sahiptir.
Yahoo Mail‘in görünümü kullanıcının e-postaları kendileri düzenlemek için spam, silinmiş mesajlar ve klasör listesi ile gelen kutusunu kolayca bulmasını sağlar.
Kendi mesajlarınızı düzenlemek için ekstra klasörler oluşturabilir ve e-postalarınızı bu klasörlerden herhangi birine sürükleyebilir ve konumlarını değiştirebilirsiniz. Kategori atamak için iletilere yıldız ekleyebilirsiniz.
Yahoo ayrıca, Gmail ve Outlook’tan daha da düşük olan 1 GB’lık depolama hizmet sağlar ve ileti boyutu sınırı 25 MB’tır.
4) iCloud
2011 yılından beri çalışan Apple şirketinden bir bulut depolama sistemidir. iPhone veya iPad’iniz varsa bir iCloud e-posta hesabınız olacaktır. Diğer e-postalardan daha az işlevseldir ve özelleştiremezsiniz.
Gmail, Outlook veya Yahoo’da olduğu gibi postayı okuduğunuz panel simge durumuna küçültülemez veya gelen kutusunun altına yerleştirilemez.
Mesajlarını kaybetmemek için bazı alıcılara daha önemli öncelik vermeniz gerekebilir. iCloud, e-posta işlevlerini kullanıcılar daha basit hale getirmiştir.