Ubuntu 19.10 Üzerinde Cisco Packet Tracer 7.2.2 Kurulumu
Cisco, 11 Eylül 2019’da ağ simülatör yazılımının son sürümünü (7.2.2) kullanıcıları için yayınladı. Bu sürüm 7.2’ye 2. bakım sürümüdür ve build numarası 7.2.2.0418’dir.
Ubuntu Linux’te Packet Tracer Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
Cisco sınavlarına hazırlanan kişi veya kişiler başlangıç olarak Packet Tracer (PT) tercih ederler. Ve bu yazılımı Windows, Linux, macOS sistemlerine yükleyerek ağ tasarımları yapmaya başlarlar. Her ne kadar bir Windows işletim sistemi üzerinde PT yazılımını kurmak kolay olsa da bu Linux sistemlerde söz konusu olmayabiliyor.
Bir Ubuntu sisteme PT kurmak ve çalıştırabilmek için az da olsa temel terminal komutlarına hakim olmalısınız. Çünkü, Linux’te bir program kurarken ek bağımlı paketleri de kurmanız gerekebiliyor.
Bu yazımızda, Ubuntu 19.10 (Eoan Ermine) üzerine Cisco simülatör yazılımının nasıl kurulacağınız adım adım inceleyeceğiz.
Ubuntu 19.10, 17 Ekim 2019 tarihinde piyasa sürüldü. Ayrıca Linux 5.3 kernelini, GCC 9, Python 3.7, OpenJDK 11, Messa 19.2 ve Golang 1.12 gibi bazı yazılımların yeni sürümlerini içerir.
Ubuntu Eoan Ermine’nin başlıca temel özellikleri ise şunlardır;
- LZ4 Sıkıştırma ile Daha Hızlı Boot Süresi
- ZFS Desteği
- ISO İçerisinde NVIDIA Ekran Kartı Sürücüleri
- GNOME 3.34 Versiyonu Gelen ile Görsel Görünüm Değişiklikleri
- Dark (Koyu) ve Light (Parlak) Tema Desteği
- 32-Bit Desteği Uzatıldı
Cisco Packet Tracer 7.2.2 için başlıca geliştirmeler ise şunlardır;
- PT 7.2.2 Sürümü İçin Java Bağımlılıkları Kaldırıldı
- JAVA Kurmadan Packet Tracer Skills Assessment (PTSA) ve Packet Tracer Media Objects (PTMO) Kullanılabilir
Ubuntu 19.10’da Packet Tracer Kullanımı
Linux bilgisayarınıza ve sanal makinenize PT’yi kurmak ve çalıştırmak kolay ve basit adımlardan oluşur. Eğer PT’yi daha önce PC’nize indirmediyseniz, ya Netacad‘ten ya da direk olarak buradaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
Packet Tracer’ın daha önceki sürümlerini indirdiğinizde tar.gz uzantılı bir dosya görürdünüz. 7.2.2 sürümü ile artık bu dosyanın uzantısı .Run’dır.
Networking Academy, kullanıcılarına Linux sistemlerde daha kolay kurulum yapmalarına kolaylık sağlamak açısından bir GUI setup arayüzü yapılandırdı. Fakat, yine de bir Linux sistemde kurulum yapmak bağımlı paketler gerektirmektedir.
Şimdi, Ubuntu bilgisayarınıza adım adım Cisco ağ simülatör yazılımını kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Packet Tracer.run kurmak için önce terminali açınız ve chmod komutu ile dosyanın iznini aşağıdaki gibi değiştiriniz. Daha sonra, ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run komutu ile kurulum işlemini başlatınız.
chmod +x PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
Adım 2
PT Setup Wizard penceresi açıldığında kuruluma başlamak için Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Installation Folder (Kurulum Klasörü) penceresinde, varsayılan olarak seçili olan /opt/pt/ konumunu değiştirmeden devam ediniz.
Adım 4
License Agreement (Lisans Anlaşması) penceresinde, PT lisansını kabul ederek Next butonuna tıklayınız.
Adım 5
Ready to Install (Kuruluma Hazır) penceresinde, kurulum için 307.58 MB disk alanının kullanılacağını onaylamak için Install (Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 6
Install butonuna tıklar tıklamaz sudo hesabınız için yetkili parolası istenecektir. Burada sudo hesabınız için root parolanızı yazınız ve OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 7
Packet Tracer için gerekli dosyalar kopyalanırken bekleyiniz.
Adım 8
Wizard, kurulumu tamamladıktan sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayarak programı çalıştırınız.
Adım 9
Terminal’de packettracer komutunu uygulayarak simülatörü açmaya çalıştığınızda bir hata alacaksınız. Bu hatanın sebebi ise Linux sisteminizde kurulu olmayan bağımlı paketlerdir.
Packet Tracer için olmazsa olmaz paketlerden biride Libpng’dir. Şimdi, Libpng’yi indirmek ve kurmak için aşağıdaki komutları terminalde çalıştırınız.
wget https://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
Eğer aşağıdaki görüntüdeki gibi bir multiarch paketinin de kurulu olması gerektiğini görürseniz, o paketide kurmanız gerekecektir. Ubuntu’da Multiarch paketini kurmak için bir sonraki adıma geçiniz.
Adım 10
Terminal ile multiarch paketini indirip kurmak için alttaki komutları uygulayınız.
wget https://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/g/glibc/multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb
sudo dpkg -i multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb
Adım 11
Bu kez de “unable to install new version of ‘/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0’: No such file or directory” hatası ile karşılaşırsanız, deb paketini klasöre ayıklamanız ve ilgili paketi /opt/pt/bin/ konumuna kopyalamanız gerekecektir.
libpng12.so.0 dosyasını kopyalamak için;
mkdir cpt; dpkg -x libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb ./cpt
cp ./cpt/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0 /opt/pt/bin/
Adım 12
libpng12.so.0 hatasını giderdikten sonra, terminalde tekrar komutunu çalıştırınız ve yüklemeyi tamamlayınız. Daha sonra programın çalışabilirliğini test etmek için packettracer komutunu uygulayınız ve kontrol ediniz.
Gerekli paketleri kurduktan sonra Packet Tracer aşağıdaki gibi sorunsuzca çalışacaktır!
Adım 13
Eğer bir Netacad hesabınız varsa bilgilerinizi bu pencerede girebilir ve oturum açabilirsiniz. Aksi takdirde programa misafir girişi yapmak için Guest Login butonuna tıklayabilirsiniz.
Guest Login butonuna tıkladıktan sonra 15 saniyelik bir zamanlayıcıdan sonra oturumu onaylamak için Confirm Guest butonuna tıklamalısınız.
Adım 14
Cisco Packet Tracer yazılımını başarıyla kurduktan sonra, Help / About kısmından versiyonunu kontrol edebilirsiniz.
Masaüstü Kısayolu Oluşturma
Ubuntu’ya PT kurduktan sonra, otomatik olarak programın bir kısayolu oluşturulmadığı için bu işlemi manuel yapmak zorundasınız.
Packet Tracer için masaüstü kısayolu oluşturmak için terminalde aşağıdaki komutları uygulayınız.
Son olarak, Ubuntu 19.10’da artık bir kısayolun çalışmasına izin vermek için dosyanın üzerine sağ tuş tıklayarak Allow Launching seçeneğine tıklamanız gerekir.
cp /opt/pt/bin/Cisco-PacketTracer.desktop /home/user/Desktop/
chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop
Video
Linux bilgisayarınıza adım adım Packet Tracer kurmak ve çalıştırmak için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Ubuntu 18.10 Üzerinde PT 7.2.1 Kurulumu
Ubuntu’nun Cosmic Cuttlefish kod adlı 18.10 sürümü 18 Ekim 2019’da piyasaya sürüldü. Packet Tracer’ın 7.2.1 sürümü ise 28 Aralık 2018’de bir bakım sürümü olarak yayınlandı.
Eğer Ubuntu’nun 18.04 veya 18.10 üzerine PT’yi kurmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Adım 1
Ubuntu masaüstünde CTRL + Alt + T’ye basarak Terminal’i açınız ve Packet Tracer.tar dosyasını klasöre ayıklamak için aşağıdaki komutları uygulayınız.
mkdir CPT72
tar -xvzf Packet\ Tracer\ 7.2.1\ for\ Linux\ 64\ bit.tar.gz -C CPT72
Adım 2
Kurulum dosyalarını klasöre ayıkladıktan sonra yüklemeyi başlatmak için CPT72 klasöründeki install dosyasını aşağıdaki komut ile çalıştırınız. Ardından, yüklemeyi tamamlamak için Enter tuşuna basarak ve devam ediniz.
./install
Adım 3
Cisco simulator’u yükledikten sonra programı çalıştırmak için bir sonraki adıma geçiniz.
Adım 4
Kurulum lokasyonuna gitmek için terminal’de cd /opt/pt/bin/ komutunu uygulayınız ve ardından programı çalıştırmak için ./PacketTracer7 komutunu uygulayınız.
Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi Packet Tracer çalışmadı. Düzgün olarak çalışması için libpng12’yi kurmanız gerekiyor.
Adım 5
Google arama kutusuna libpng12 yazınız ve debian websitesini ziyaret ederek libpng12’yi bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 6
İndirdiğiniz deb uzantılı dosya üzerine çift tıklayınız ve Libpng12’yi kurmak için aşağıdaki gibi Install butonuna tıklayınız.
Adım 7
Gerekli paketi kurduktan sonra, tekrar yazılımı çalıştırmak için ./PacketTracer7 komutunu uygulayınız. Ve aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi programın çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.
Adım 8
Packet Tracer 7.2.1’yi çalıştırdıktan sonra programa misafir girişi yapmak için Guest Login butonuna tıklayınız.
Adım 9
Misafir girişini onaylamak için Confirm Guest’e tıklayınız.
Adım 10
PT 7.2.1 sorunsuzca çalışıyor!!!
Adım 11
Packet Tracer’ın sürümünü Help / About kısmından kontrol edebilirsiniz.
Masaüstü Kısayolu Yapma
Windows işletim sisteminde bir program kurduğunuz programın kısayolu sorunsuzca çalışmaktadır. Bu durum Linux sistemlerde bazen sorun yaratmaktadır. Örneğin, Ubuntu 18.10’de Cisco’nun simülatör yazılımını kurduktan sonra masaüstü kısayolu oluşturulmamaktadır.
Adım 1
Packet Tracer için bir masaüstü kısayolu oluşturmak için /opt/pt/bin/ klasörünü açınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi Cisco-PacketTracer.desktop dosyasını masaüstüne kopyalayınız.
Adım 2
Terminal’i açınız ve gedit Cisco-PacketTracer.desktop komutunu uygulayınız.
Adım 3
Dosya içerisinde Exec kısmını /opt/pt/packettracer olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.
Adım 4
Masaüstü kısayolunu çalıştırılabilir yapmak için chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop komutunu uygulayınız.
Adım 5
Packet Tracer 7.2.1’i çalıştırmak için dosya üzerine çift tıklayınız ve açılan pencerede Trust and Launch (Güven ve Başlat) butonuna tıklayınız.
Başlat Menüsü Kısayolu Oluşturma
Ubuntu’da PT için masaüstü kısayolu oluşturulmadığı gibi bir başlat menüsü kısayoluda varsayılan olarak oluşturulmaz. Dolayısıyla aşağıdaki adımları takip ederek yeni bir tane kısayol yapmanız gerekecektir!
Adım 1
Ubuntu menüsünde kurduğunuz programın adını yazınız ve bir kısayolun olup olmadığını kontrol ediniz.
Adım 2
Ubuntu menüsüne kısayolu eklemek çok basittir. Sadece yapmanız gereken işlem oluşturduğunuz masaüstü kısayolunu /usr/share/applications konumuna kopyalamaktır. Bunu yapmak için terminalde aşağıdaki komutu çalıştırınız.
sudo mv Packet\ Tracer\ 7.2.1.desktop /usr/share/applications
Adım 3
Packet Tracer 7.2.1 başlat menüsü kısayolunu başarıyla oluşturdunuz!
Video
Ubuntu 17.04/17.10/18.04/18.10’da PT 7.1.1 Kurulumu
Packet Tracer’ın 7.1.x (7.1.1) sürümlerini Linux bilgisayarınıza kurmakta yukarıdaki adımlar ile hemen hemen aynıdır. Fakat, dediğimiz gibi program için farklı bağımlı paketlerini kurmanız gerekebilir.
Ubuntu’nun 18.04 veya 18.10 sürümlerine PT 7.1.1 kurduktan sonra, aşağıdaki komutları kullanarak bağımlı paketlerini indiriniz ve kurunuz. Bu işlemleri yaptıktan sonra programı çalıştırabileceksiniz.
sudo apt-get install libqt5webkit5 libqt5multimediawidgets5 libqt5svg5 libqt5script5 libqt5scripttools5 libqt5sql5
wget https://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/i/icu/libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
sudo dpkg -i libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
wget https://ftp.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
Video
Wine Kullanarak Ubuntu’da Packet Tracer Kullanımı
Linux’te Windows programlarını çalıştırabilmek için WineHQ tarafından geliştirilen Wine yazılımını kullabilirsiniz.
Ubuntu’da PT’yi Wine ile kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Fakat, Windows setup.exe kurulum dosyasını kullanmanız gerekir.
Öncelikle, PC’nize Wine kurunuz ve daha sonra adım adım PT yüklemek için aşağıdaki adımları takip ediniz.
Adım 1
Packet Tracer.exe dosyası üzerinde Sağ Tuş’a tıklayınız ve açılan seçeneklerden Open With Wine Windows Program Loader (Wine Windows Program Yükleyici ile Aç) seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Kurulum başladıktan sonra lisans anlaşmasını kabul etmek için I accept the agreement (Anlaşmayı kabul ediyorum) seçeneğini seçiniz ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Packet Tracer kurulum lokasyonu ayarını varsayılan olarak bırakınız ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 4
PT için başlat menüsü klasörü ayarını da varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
PT için masaüstü kısayolu oluşturmak için Create a desktop shortcut (Bir masaüstü kısayolu oluştur) seçeneğini işaretleyiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 6
Ve son olarak, yükleme işlemini başlatmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 7
Kurulum için gerekli dosyalar ayıklanıyor ve kopyalanıyorken bekleyiniz.
Adım 8
Wizard, kurulumu tamamladıktan sonra programı çalıştırmak için Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
Adım 9
Ağ simülatör progrmaının sürümünü Help / About yolunu takip ederek öğrenebilirsiniz.
Video
Son Söz
Bu yazımızda, Linux/Ubuntu 18.x ve 19.x işletim sistemleri üzerinde Cisco CCNA sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sıkça kullandığı PT’nin 7.2.x sürümleri nasıl kurulur inceledik. Son olarak, simülatör için bir adet masaüstü kısayolu ve başlat menüsü kısayolu oluşturduk. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ Kali Packet Tracer
♦ Linux Mint Packet Tracer
♦ Debian Packet Tracer
♦ Windows 10 Packet Tracer
♦ Packet Tracer Kullanımı
Teşekkur ederim
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkürler.