Cisco Packet Tracer Kullanımı
Cisco Packet Tracer Kullanımı – Cisco Packet Tracer ağ uygulamalarını bilgisayarımızda sanal olarak simule etmemizi sağlar. Bu programı daha çok Cisco sınavlarına hazırlanan kişiler kullanmaktadır. Ayrıca, network alanında kendisini geliştirmek isteyen kişiler de kullanmaktadır.
Cisco Packet Tracer Kullanımı
Cisco Packet Tracer Kullanımı
Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasına geçmeden önce önceki Cisco Packet Tracer Nedir? Ne İşe Yarar? adlı yazımızda programın tam olarak ne işe yaradığını ve neden kullanılması gerektiğinden bahsetmiştik. Cisco Packet Tracer hakkında detaylı bilgi almak için ilgili konuyu okuyabilirsiniz.
Bu yazımızda temel Cisco Packet Tracer kullanımı ve konfigürasyonlarını gerçekleştireceğiz. Cisco Packet Tracer programını bilgisayarınıza yüklemediyseniz, Cisco Packet Tracer 7 Kurulumu adlı yazıdan ulaşabilir ve kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
Cisco Packet Tracer programını bilgisayarınıza kurduktan sonra, artık ağ tasarımları yapabilirsiniz. Fakat, temel olarak programın iyi kullanılmasını anlamak şarttır. Bu yüzden temel Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasını yapalım.
Cisco Packet Tracer Programını İndir
Cisco Packet Tracer kullanımı ve temel yapılandırmasına geçmeden önce, programın Windows sürümlerinden size uygun olanı indirebilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
[su_button url=”http://bit.ly/PacketTracer70_32Bit” target=”blank” style=”flat” background=”#7ad03a” size=”6″ center=”yes” icon=”icon: cloud-download” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ rel=”nofollow”]Cisco Packet Tracer 7 x86 İndir[/su_button]
[su_button url=”http://bit.ly/PacketTracer70_64Bit” target=”blank” style=”flat” background=”#7ad03a” size=”6″ center=”yes” icon=”icon: cloud-download” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ rel=”nofollow”]Cisco Packet Tracer 7 x64 İndir[/su_button]
Cisco Packet Tracer Temel Yapılandırma
Cisco Packet Tracer ile kolaylıkla ağ topojisi oluşturabilirsiniz. Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasında çalışma alanına masaüstü bilgisayar, laptop, sunucu vs. aygıtları ekleyebilir ve aralarında bağlantı oluşturabilirsiniz.
Cisco Packet Tracer temel yapılandırma adımlarına geçebiliriz…
Cisco Packet Tracer’da Bilgisayar Ekleme
Cisco Packet Tracer’da bilgisayar eklemek için aşağıdaki görüntüdeki gibi [End Devices – Son Aygılar] bölümüne tıklayınız.
Sağ tarafında açılan kısımda masaüstü bilgisayar görünümüne sahip aygıtı çalışma alanına sürükleyip bırakınız.
Gerçekte olduğu gibi, Cisco Packet Tracer kullanımı’nda da sanal bilgisayarları açabilir ve kapatabiliriz. Aşağıdaki görüntüde gösterilen yerde ışığın yanması bilgisayarın çalışıyor anlamına gelmesidir.
Cisco Packet Tracer’da Bilgisayara Ip Adresi Verme
Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasında, bilgisayarların Ip adresi ayarlarının nereden yapılacağına bir göz atalım. Gerçek bir bilgisayar gibi, bu programda eklediğimiz bilgisayarlara Ip adresi verebiliriz.
Aşağıdaki görüntüdeki gibi, PC0’ın özelliklerinden Desktop sekmesine tıklayınız. Daha sonra, Ip Configuration (Ip Yapılandırma) seçeneğinin üzerine tıklayınız.
Bilgisayarın Ip adresi ayarları kısmı açıkldıktan sonra, ağ ortamında herhangi bir DHCP Sunucu olmadığı için Statik Ip (Sabit Ip) adresi verelim.
PC0 Ip adresi ayarlarını aşağıdaki gibi giriniz.
PC0 Ip adresi yapılandırmasını CMD komut isteminden kontrol etmek için ( X )’ ya tıklayınız. Kapatılan sekmedeki ayarlar otomatik olarak kaydedilecektir.
PC0 özelliklerinden, Command Prompt (Komut İstemi) seçeneği üzerine tıklayınız.
Gerçek bilgisayarımızdaki gibi, PC0 Ip yapılandırmasını ipconfig komutu ile kontrol ettiğimizde, Cisco Packet Tracer bilgisayar yapılandırma adımını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.
Cisco Packet Tracer’da Switch Ekleme
Cisco Packet Tracer’da Switch ekleme de çok basittir. Çalışma alanına Switch eklemek için Cisco Packet Tracer aygıtlar kısmından (Network Devices – Ağ Aygıtları) bölümüne tıkladıktan sonra, ağ aygıtlarının altındaki seçeneklerden Switches (Anahtarlar) kısmından ekleyebiliriz.
Aşağıdaki görüntüdeki gibi, ağ aygıtlarına tıklayınız.
Ağ aygıtlarının altında, Switches (Anahtarlar) seçeneğine tıklayınız.
Cisco Packet Tracer’da Switch ekleme işlemini buradan gerçekleştirebiliriz. Aşağıdaki görüntüdeki gibi, Switch’i çalışma alanına sürükleyip bırakınız.
Switch’i çalışma alanına ekledikten sonra, Switch0 özelliklerini açmak için üzerine bir kez tıklayınız.
Switch0 özelliklerinde anahtarın fiziksel görünümü aşağıdaki görüntüdeki gibidir.
Switch0 özelliklerinde Config (Yapılandırma) bölümünde ise Switch arayüzleri bulunmaktadır.
Switch0 CLI sekmesi komutlar ile yapılandırma yapmak için kullanılır.
Cisco Packet Tracer’da Ağ Aygıtlarının Bağlantısı
Cisco Packet Tracer’da Switch ekleme işlemini tamamladık. Şimdi, Cisco Packet Tracer’da ağ aygıtlarının bağlantısı yapacağız. Bunun için, aşağıdaki görüntüdeki gibi kablolama seçeneğine tıklayınız.
Daha sonra, PC0’ın üzerine bir kez tıklayınız.
PC0 üzerinde FastEthernet0 ağ kartını seçiniz.
Aynı işlemi, Switch0 üzerinde de yaparak FastEthernet0/1 arayüzüne bağlayınız.
Aşağıdaki görüntüdeki gibi, bilgisayar ve anahtar arasında bağlantı kurulmuştur. Başarılı bir şekilde bağlantı kurulduğu yeşil simge sayesinde anlayabiliriz.
Cisco Packet Tracer çalışma alanına bir adette Laptop ekleyelim.
Cisco Packet Tracer’da ağ aygıtlarının bağlantısı bu şekilde yapılmaktadır. Çalışma alanına eklediğiniz Laptop üzerinde aynı işlemleri uygulayınız.
Laptop0 özelliklerini açarak, Desktop sekmesinde Ip yapılandırma seçeneğine tıklayınız ve Laptop0’ın Ip adresi ayarlarını yapınız.
Cisco Packet Tracer’da Ping Kullanımı
Cisco Packet Tracer’da ping kullanımı, ağ aygıtının özelliklerinden komut istemine girilerek yapılır. Laptop0’dan PC0’a ping atmak için komut istemini açarak, ping 192.168.10.10 komutunu uygulayınız.
Laptop0’dan PC0’a ping işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir.
PC0’dan Laptop0’a ping attığımızda da ping işlemi başarılıdır. Sonuç olarak, Masaüstü bilgisayar ve Laptop bilgisayar arasında bağlantı sağlanmaktadır.
Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasında ping işlemini program üzerinden de gerçekleştirebiliriz. Bu işlemi yapmak için, programın sağ bölmesinin altında Realtime (Gerçek Zamanlı) seçeneği bulunmaktadır.
Bu seçeneği genişletmek için, aşağıdaki görüntüdeki gibi sol ok’a basınız.
Daha sonra, sağ bölmede bulunan Add Simple PDU seçenğine tıklayınız.
Program üzerinde Ping atmak için ADD Simple PDU seçeneğine tıkladıktan sonra, zarf şeklinde bir görüntü göreceksiniz. Ping atmak istediğiniz aygıtlar üzerine kaynak ve hedef olarak tıklayınız.
PC0’ın üzerine bir kez tıklayıp ardından Laptop0’a tıklayarak, kaynak ve hedef aygıtları belirleyerek Ping işlemini gerçekleştirebiliriz.
Laptop0 üzerine zarfı bıraktıktan hemen sonra, Realtime sekmesinde Ping işleminin başarılı olduğuna dair bir mesaj göreceksiniz. Successful mesajı başarılı anlamına gelmektedir. Bağlantı testi için Realtime kısmında ICMP protokolünün kullanıldığı da belirtilmektedir.
Cisco Packet Tracer’da Kablosuz Modem Yapılandırma
Cisco Packet Tracer’da kablosuz modem yapılandırma’dan önce çalışma alanına, ağ aygıtlarından kablosuz aygıtlar seçeneğini takip ederek, WRT300N kablosuz modeme tıklayınız.
Kablosuz modem etkinken, çalışma alanına eklemek istediğiniz yere tıklayarak bırakabilirsiniz.
WRT300N kablosuz modem çalışma alanına eklendikten sonra, üzerine bir kez tıklayınız.
Kablosuz modemi Switch0’a bağlamak için, önce alt kısımdan kablolama aracına tıklayınız daha sonra GigabitEthernet0/1 arayüzüne bağlayınız.
Daha sonra, kablosuz modem üzerine tıklayarak Ethernet1 portunu seçiniz.
Kablosuz modem ve Switch0 arasında kablolama işlemini hallettikten sonra, kablosuz modem özelliklerinden GUI sekmesine tıklayınız.
Kablosuz modem LAN ayarlarını yapmak için, Network Setup seçeneği kısmından kablosuz modemin yerel ağ Ip adresini giriniz. Diğer ağ aygıtları Ip yapılandırmasında varsayılan ağ geçidi Ip adresini 192.168.10.1 yapmıştık. Modemin arayüz Ip adresi için, 192.168.10.1 Ip adresini giriniz.
Daha sonra, DHCP ayarını etkin bırakınız.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ( X )’ya hemen basmayınız. Kablosuz modem üzerindeki ayarlar otomatik olarak kaydedilmemektedir. Bu yüzden, biraz aşağıya inerek ayarları kaydetmeniz gerekmektedir.
Save Settings (Ayarları Kaydet) butonuna basarak yapılan ayarları kaydediniz.
PC0’dan kablosuz modeme ping attığımızda bağlantının başarılı bir şekilde kurulduğunu görebilmekteyiz.
Cisco Packet Tracer kullanımı ve yapılandırmasında, programın çalışma alanına bir adet akıllı telefon ekleyelim. Cisco Packet Tracer’da akıllı telefon eklemek için, son aygıtlara tıklayarak sağ bölümde Smart Device Phone aygıtına tıklayınız.
Akıllı telefonu seçtikten sonra eklemek istediğiniz yere tıklayınız.
Akıllı telefonumuz çalışma alanına eklenir eklenmez kablosuz modem ile bağlantı kurmuştur. Bunun sebebi, kablosuz modem üzerinde DHCP ayarını etkin olarak bırakmamızdır.
Akıllı telefon özelliklerinden Desktop sekmesine gidiniz.
Ip yapılandırma seçeneğine tıkladıktan sonra, Ip adresini kablosuz modem DHCP sunucusundan aldığını görebiliriz.
Akıllı telefondan kablosuz modeme ping işlemi başarılıdır!
Cisco Packet Tracer Çalışma Alanına Açıklamalar Ekleme
Cisco Packet Tracer programını kullanırken çalışma alanına düzgün tasarım yapmak için açıklamalar ekleriz. Çalışma alanına Ip adresi, bilgisayar adı, sunucu hizmeti adı, Switch adı, Router adı gibi açıklamalar eklemek anlaşılırlığı arttırmaktadır. Böylelikle güzel ve düzgün bir ağ haritası yapabilirsiniz.
Cisco Packet Tracer çalışma alanına açıklamalar ekleme işlemini programın sağ bölümünde (Place Note) not kağıdına tıklayınız. Daha sonra çalışma alanına tıklayınız.
Çalışma alanına tıkladıktan sonra yazı yazma kutusu açılacaktır. Kutu içerisine topolojinize göre açıklamalar giriniz.
Aşağıdaki görüntüdeki gibi ağ aygıtlarına açıklamalar ekleyebilirsiniz.
Cisco Packet Tracer’da Şekillerin Kullanımı ve Şekiller ile Çalışma
Cisco Packet Tracer’da şekillerin kullanımı ağ topolojinize renk katmaktan ziyade, oluşturulan topolojiyi daha açıklayıcı yapmasını sağlamaktadır.
Cisco Packet Tracer şekiller ile çalışmak için programın sağ kısmında bulunan kırmızı daire yanında aşağı ok’a tıklayarak açılan pencereden çizmek istediğiniz şekili seçebilirsiniz.
Kırmızı daire üzerine birkez tıkladıktan sonra da Palette Dialog penceresi açılacaktır. Bu pencereden önce çizmek istediğimiz şekili seçeriz ve daha sonra Color butonlarından renklendiririz. Burada 2 seçenek vardır;
1. No Fill
Bu seçenek çizilen şekil içerisine renk doldurmaz.
2. Fill Color
Bu seçenek ise, seçtiğimiz rengi şekil içerisine uygular.
Örnek olarak, aşağıdaki görüntüdeki gibi daire şeklini renklendirdim.
Şimdi çalışma alanı üzerinde şekli çiziniz.
Başka bir örnek olarak, renksiz bir dikdörtgen ekleyebiliriz. Cisco Packet Tracer’da şekillerin kullanımı ile yapılan çalışma üzerinde daha kolay anlaşılabilirlik sağlamaktadır. Bunu aşağıdaki görüntüden anlayabilirsiniz.
Cisco Packet Tracer’da Şekilleri Tekrar Boyutlandırma
Cisco Packet Tracer’da şekilleri oluşturduktan sonra, eğer yeniden boyutlandırmak istiyorsak, sağ kısımda bulunan Resize Shape (Şekli Yeniden Boyutlandır) özelliği ile yapabiliriz.
Resize Shape üzerine tıklayınız.
Resize Shape üzerine tıkladıktan sonra, şekillerin kenarlarında kırmızı nokta belirecektir. Kırmızı noktalar ile yaptığımız şekilleri yeniden boyutlandırabiliriz.
Şekilleri yeniden boyutlandırdıktan sonra Select (veya Esc) tuşuna basınız.
Ve oluşturulan şekil yeniden boyutlandırılmıştır.
Cisco Packet Tracer Aygıt veya Şekilleri Silme
Cisco Packet Tracer aygıt ve şekilleri silme işlemi, çalışma alanına eklenen tüm cihaz veya şekilleri, çalışma alanından kaldırmak diğer bir deyişle silmektir.
Cisco Packet Tracer kullanımı’nda çalışma alanındaki aygıt veya şekilleri silmek için aşağıdaki görüntüdeki gibi X tuşuna tıklayınız.
Daha sonra silmek istediğiniz aygıt veya şekil üzerine gelerek mouse sol tuş ile birkez tıklayınız.
Çalışma alanındaki dikdörtgen şekli silindi. Aynı işlemi daire şekiller için de uygulayarak siliniz.
Kablosuz modeme bağlı akıllı telefonu çalışma alanından kaldırmak için siliniz.
Akıllı telefonda çalışma alanından başarıyla silinmiştir.
Cisco Packet Tracer Kullanımı ⇒ Video
Cisco Packet Tracer kullanımı ve temel konfigürasyonlarını video olarak da izleyebilir ve YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
Son Söz
Cisco Packet Tracer Kullanımı adlı yazımı burada noktalandırıyorum. Bu yazıda Cisco Packet Tracer temel ağ kurulumunu yapılandırdık. Adım adım packet tracer kullanımını inceledik. Sizlere faydalı olması dileğiyle hoşçakalın, takipte kalın!
Eğer bu makale faydalı ise, yorum yazarak geri bildirim gönderiniz. Şimdiden teşekkürler!
Yazıyı daha sonra tekrar okumak isterseniz, CTRL + D ‘ye basarak yer işaretlerine ekleyebilirsiniz!
Cisco Packet Tracer Kullanımı İlgili Yazılar
[su_box title=”İlgili Yazılar” box_color=”#242424″ radius=”0″]
♦ Cisco Packet Tracer Basit Ağ Kurulumu
♦ Cisco Packet Tracer DHCP Konfigürasyonu
♦ Cisco Packet Tracer Telnet Konfigürasyonu
♦ Cisco Packet Tracer Konsol Bağlantısı
♦ Cisco Packet Tracer SSH Bağlantısı
[/su_box]
muhteşem bir anlatım olmuş aynı zamanda meb hattında da gözüküyor olması fevkalade güzel
Güzel görüşleriniz için çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler.