İnternet’in 1990’ların başlarında üssel bir oranda büyüdüğü gibi, İnternet yönlendiricilerinin tuttuğu yönlendirme tablolarının boyutu da IP adreslemesi altında büyüdü. Bu nedenle, IETF, 1993 yılında RFC 1517‘de CIDR’yi tanıttı.
CIDR (Classless Inter-Domain Routing – Sınıfsız Alanlar Arası Yönlendirme)
CIDR sınıf ağı atamalarının yerini aldı ve böylece adres sınıflarının (A, B, C) modası geçmiş oldu. CIDR ile, ilk oktetin değeri artık ağ adresini belirlemez. Bunun yerine, adresin ağ kısmı “ağ öneki” veya “önek uzunluğu” (yani, /8, /19, vb.) olarak da bilinen alt ağ maskesi tarafından belirlenir.
ISS’ler artık /8, /16 veya /24 alt ağ maskesi ile sınırlı değildir. Artık /8 ve daha yüksek değerlerle başlayan herhangi bir önek uzunluğunu (yani, /8, /9, /10, vb.) kullanarak adres alanını daha verimli bir şekilde tahsis edebilirler. Aşağıdaki şekildeki IP adres bloklarının, birkaç ana bilgisayardan yüzlerce veya binlerce ana bilgisayara kadar değişen istemci gereksinimlerine göre bir ağa nasıl atanabileceği örnek olarak gösterilmiştir.
CIDR ayrıca yönlendirme tablolarının boyutunu azaltır ve IPv4 adres alanını şu yollarla daha verimli şekilde yönetir:
Rote (Güzergah) Özetlemesi: “ön ek toplama” olarak da bilinir. Rotalar, yönlendirme tablolarının boyutunu azaltmak için tek bir rotada özetlenir. Örneğin, bir özet statik yol birkaç belirli statik yol talimatının yerini alabilir.
Alt Ağlar Oluşturma: Rota özeti maskesi, geleneksel varsayılan sınıf maskesinden daha küçük bir değer olduğunda oluşur.
Yukarıdaki ağ topolojisinde, R5’in dört istemcisi olduğunu ve her birinin değişken bir IP adresi alanı olduğunu göz önünde bulundurun. Dört istemcinin adres aralığı, R6’ya yönelik bir rota ile özetlenebilir. Özetlenen veya bir araya toplanan 192.168.0.0/20 numaralı rota A, B, C ve D istemcilerine ait tüm ağları içerir. Bu rota türü “süpernet yolu” olarak bilinir. Bir alt ağ, klas maskeden daha küçük bir maskeye sahip birkaç ağ adresini özetler.
Ne İşe Yarar?
Daha küçük yönlendirme tabloları oluşturmak, arama yapmak için daha az yol bulunduğundan, yönlendirme tablosundaki arama işlemini daha verimli hale getirir. Birkaç yerine statik bir rota kullanılabilirse, yönlendirme tablosunun boyutu küçültülür. Çoğu durumda, onlarca, yüzlerce hatta binlerce rotayı temsil etmek için tek bir statik rota kullanılabilir.
CIDR özet yolları statik yollar kullanılarak yapılandırılabilir. Bu, yönlendirme tablolarının boyutunu azaltmaya yardımcı olur. Şekildeki gibi, R6, topolojide tanımlanan ağlara ulaşmak için yapılandırılmıştır. Kabul edilebilir olmakla birlikte, statik bir özet rota yapılandırmak daha verimli olacaktır.
Sonuç
Bu yazımızda, bilgisayar ağlarında sıkça karşılaşılan CIDR teknolojisi hakkında temel bilgiler verdik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!